ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Women Lawyers | Cultura organizațională din cadrul BSMP promovează leadershipul feminin și echitatea de gen. Andreea Roman, Managing Associate: ”Doamnele au dat dovadă de tenacitate, venind cu soluții inovative, deseori cu o altă perspectivă și, desigur, cu atenție sporită la detalii, ceea ce atrage aprecierile clienților în mandatele gestionate”

04 Aprilie 2025   |   Ștefania Enache

Parcursul profesional pe care l-a avut până acum i-a dovedit Andreei Roman că decizia de a merge pe calea unei cariera în avocatura de business a fost una inspirată, reprezentând un moment cheie din viața sa.

 
 
Succesul unui profesionist, indiferent de domeniul în care activează, depinde în mare măsură de anumite calități pe care acesta le are și pe care le potențează prin învățare continuă și prin multă muncă. În avocatura de business, un rol major îl are capacitatea consultantului de a înțelege nevoile clienților și de a găsi cea mai potrivită strategie pentru a finaliza cu brio mandatele în care este implicat.  „Printre criteriile esențiale de evaluare se numără satisfacția clienților, anvergura proiectelor, dar și complexitatea mandatelor pe care le gestionează”, menționează Andreea Roman, Managing Associate la Bohâlțeanu & Asociații (BSMP).


Avocatura de business este o profesie în care se cere multă dedicare, implicare și care presupune o serie de sacrificii din partea celui care o practică. Responsabilitățile sunt foarte mari, iar suprema mulțumire a celui care și-a ales o astfel de carieră constă în satisfacția de a finaliza cu succes un mandat. „Esențial este să înțelegi nevoile fiecărui client, precum și să găsești soluțiile care i se potrivesc cel mai bine în situația dată”, subliniază Andreea Roman.

Diferențele de gen nu-și mai au locul de foarte mult timp în această profesie, iar doamnele avocat au reușit să dovedească faptul că sunt la fel de bune ca și bărbații în această lume pe care unii o caracterizează ca fiind una destul de dură. Mai mult, sunt nenumărate situațiile în care femeile conduc firme de top, coordonează arii de practică și își pun amprenta în dosare majore pentru economie. De altfel, doi din cei trei parteneri și membri fondatori ai BSMP sunt femei.


Avocatura de business nu are gen

Interlocutoarea BizLawyer apreciază că femeile se remarcă tocmai prin implicarea de care dau dovadă în cadrul fiecărui mandat, atenția deosebită, precum și prin logică, argumentare, creativitate și claritate, care sunt calități fără de care, în avocatura de consultanță nu se poate supraviețui.

Din punctul său de vedere, nu există diferențe de percepție între un domn și o doamnă care practică avocatura de business. „Avocatura de business pune accent pe abilitățile practice de care dă dovadă fiecare avocat și mai puțin pe faptul că este implicat un domn sau o doamnă într-un anumit proiect. În ultimii ani doamnele au dat dovadă de aceeași tenacitate, venind cu soluții inovative și, deseori, cu o altă perspectivă, și desigur, cu atenție sporită la detalii, ceea ce atrage aprecierile clienților în mandatele gestionate”, argumentează avocatul.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și

→   Lady Lawyer | De vorbă cu Anda Călin - Managing Associate, Bohâlțeanu & Asociații: ”Prezența feminină este din ce în ce mai proeminentă în domeniul avocaturii de business, inclusiv în poziții de management. Atenția unei femei este cu precădere orientată spre detalii și o mai bună organizare”


--------------------------------------------------------------------------

Cu toate acestea, și domeniul avocaturii, asemenea multor domenii, este susceptibil de existența unor prejudecăți, deseori provenind din anumite preconcepții. „În cadrul avocaturii de business, există oportunitatea de a interacționa cu clienți din diverse medii și, surprinzător poate, pot afirma ca în decursul experienței mele nu am resimțit astfel de prejudecăți. Consider că, în cazul unor astfel de situații, reacția firească a oricărui avocat trebuie să fie una prin care dă dovadă fermitate și profesionalism, ducând mandatul la bun final, indiferent de existența unor astfel de obstacole”, completează Andreea Roman.

Indiferent de opiniile unora (o categorie din ce în ce mai mică), avocatura de business este o profesie în care genul nu are nicio importanță, iar modul în care a evoluat dovedește din plin lucrul acesta.

De exemplu, adoptarea tehnologiei ca parte din practica de zi cu zi a unui avocat, ne-a arătat că doamnele reușesc foarte bine să se adapteze la tot ceea ce este nou și să transforme tehnica într-un avantaj de care se folosesc în munca lor. „Chiar dacă în trecut se putea vorbi despre o astfel de predilecție a bărbaților pentru utilizarea tehnologiei, consider că actualmente această concepție, cel puțin în domeniul avocaturii, a devenit desuetă”, susține interlocutorea BizLawyer .

Andreea Roman se caracterizează ca fiind o persoană deschisă la utilizarea tehnologiei. De altfel,  trăind într-un mediu în care aceasta joacă un rol important (inclusiv în viața personală), subliniază faptul că tehnologia a ajutat-o să își eficientizeze și îmbunătățească inclusiv activitatea profesională. „Mai mult, datorită acestui fapt, consider că am reușit să aduc o perspectivă nouă departamentului de IT&C din cadrul BSMP, fiind un membru implicat în majoritatea proiectelor care au o componenta IT, de la proiecte de implementare a unor soluții complexe de digitalizare în domeniul financiar-bancar, până la contracte de dezvoltare software sau contracte care presupun cunoștințe temeinice cu privire la aspectele de IT (cum ar fi, spre exemplu, proiecte de M&A în domeniul IT)”, adaugă avocatul.

Analizând toate aceste aspecte prezentate mai sus, Andreea Roman punctează faptul că alegerea unui avocat presupune în primul rând o încredere a clientului în abilitățile și cunoștințele respectivei persoane pentru soluționarea unei anumite spețe. „Astfel, alegerea unei femei avocat într-un proiect ar trebui să țină cont de experiența în gestionarea unor astfel de mandate, dublată de chimia în relația cu un client, care este o premisă fundamentală”, transmite profesionistul BSMP.


Puncte cheie în cariera unui avocat de business


Parcursul profesional pe care l-a avut până acum i-a dovedit Andreei Roman că decizia de a merge pe calea unei cariera în avocatura de business a fost una inspirată, reprezentând un moment cheie din viața sa.
Ca orice student la drept, a cochetat cu multe profesii, de la o carieră în magistratură, până la o carieră în zona dreptului internațional public. Pasiunea pentru o astfel de profesie a venit în momentul în care a început să înțeleagă că în cadrul avocaturii de business are oportunitatea de a aplica și de a-și îmbunătăți constant cunoștințele dobândite în cadrul facultății. Acesta a fost și motivul și pentru care a ales să urmeze și cursurile masterului de dreptul afacerilor.

 „Una din deciziile care mi-au influențat esențial traiectoria profesională a fost venirea la BSMP, unde am avut ocazia de a lucra în cadrul unor proiecte interesante și inovative, care au pus bazele dezvoltării mele ulterioare. Un alt punct marcant în carieră a fost mutarea în departamentul de Banking & Finance, unde noutatea mandatelor a fost provocatoare inițial, dar treptat, am reușit să descopăr o adevărată pasiune pentru această arie de practică”, povestește avocatul.

Toate aceste decizii luate în momente cheie din viața sa profesională au contribuit la formarea sa și au ajutat-o să ajungă la nivelul pe care îl are astăzi. „ Am ales să fac parte din departamentul de Banking&Finance din cadrul BSMP întrucât, încă de la început, am fost impresionată de echipa cu o experiență bine consolidată, de portofoliul de clienți care cuprinde societăți importante atât în plan național cât și la nivel internațional, precum și de expunerea la proiecte de mare anvergură sau proiecte de nișă, care vin ca o provocare pentru orice jurist și care impun adesea o abordare ‘out of the box’ ”, mai spune Andreea Roman.

Interlocutoarea BizLawyer se declară recunoscătoare că face parte dintr-o echipă tânără, dinamică, formată din oameni experimentați și care are pe masă multiple proiecte inovative în diverse arii de practică. „Complexitatea mandatelor necesită o pregătire continuă, consecvență și abilitatea de a face față provocărilor, în special ținând cont de domeniile specializate și de dinamica reglementărilor, în acest caz fiind esențiale cunoștințele acumulate și colaborarea cu membrii echipei. Colectivul, atmosfera și valorile firmei sunt desigur foarte importante în acest domeniu, întrucât trebuie să poți rezona cu oamenii cu care lucrezi, iar în cadrul echipei BSMP fiecare membru aduce o contribuție esențială în cadrul proiectelor gestionate. Mai mult, în cadrul BSMP familia a fost și este o valoare foarte importantă, astfel încât a existat întotdeauna flexibilitate și înțelegere astfel încât să putem jongla în ambele direcții”, detaliază avocatul.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și

→   Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”


--------------------------------------------------------------------------

Este important echilibrul între viața profesională și familie

De altfel, din punctul său de vedere, succesul unui profesionist este bazat și pe existența unui echilibru între viața profesională și cea de familie. Acesta este și motivul pentru care Andreea Roman spune că admiră femeile care reușesc să fie apreciate datorită profesionalismului de care dau dovadă în carieră, dar care în același timp reușesc să creeze un echilibru între acest mediu și viața personală, respectiv, familia. „ În opinia mea, menținerea unui astfel de echilibru determină succesul unei persoane, care se manifestă în egală măsură și în plan profesional. Sunt prea multe persoane, inclusiv parteneri și colegi din firmă, oameni din societatea civilă, scena internațională care ar putea fi amintite aici, însă ceea ce admir este puterea femeilor de a fi implicate deopotrivă în viața profesională, cât și în viața de familie, aspect pe care l-am conștientizat și înțeles recent, în contextul propriei experiențe”, argumentează interlocutoarea BizLawyer .

Pe parcursul anului trecut, Andreea Roman a luat o pauză din activitatea profesională, fiind în concediu de creștere a copiilor, motiv pentru care nu a fost implicată în proiecte în domeniul avocaturii de business.
Dar odată ce a revenit în activitate, a început 2025 în forță și deși anul este abia la început, interlocutoarea BizLawyer este implicată în cadrul unor tranzacții în domeniul imobiliar, precum și în cadrul unor proiecte în zona Banking & Finance. „De asemenea, mai sunt implicată și în cadrul unor proiecte în zona IT&C, inclusiv pe zona de cyber-security, domeniu care rămâne o zonă de nișă a avocaturii, fiind în permanentă evoluție”, încheie avocatul.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și


→   Interviurile primăverii | Ioana Gelepu, fondatoarea și coordonatoarea ‘Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement’: ”Știința de carte, pasiunea și dedicarea sunt unisex”






→   Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”


→   Lady Lawyer | De vorbă cu Ana-Maria Baciu, Managing Partner, BACIU PARTNERS: ”Experiența mea a arătat de cele mai multe ori că diferențele nu există între femei și bărbați, cât între oameni mai dispuși, și respectiv mai puțin dispuși, să accepte, să înțeleagă și să îmbrățișeze schimbarea, de orice fel ar fi aceasta”



--------------------------------------------------------------------------

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15 / 1978
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...