ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Creşterea economiei UE se bazează pe economiile periferice, ritmul dezinflaţiei încetineşte (analiză)

18 Septembrie 2024   |   Agerpres

În mai, Comisia Europeană a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economică a UE în 2024 la 1%, uşor peste proiecţia PwC de 0,8%. Blocul a înregistrat o creştere de 0,3% în al doilea trimestru, similară cu cea înregistrată în primul trimestru.

 
 
Creşterea economiilor periferice din Europa ia avânt datorită banilor alocaţi prin mecanismul de redresare şi rezilienţă şi instrumentul de asistenţă pentru preaderare, dezinflaţia încetineşte la nivel global iar distanţa începe să joace din nou un rol important în comerţul bilateral dintre ţări, potrivit unei analize PwC.

"În timp ce alte ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est au creşteri însemnate, economia României este marcată de o creştere mai lentă decât se anticipa, după ani în care a avut cel mai bun ritm din regiune. Totodată, ţara noastră se află în procedură de deficit bugetar excesiv, fiind foarte probabilă şi o depăşire a ţintei stabilite pentru acest an, iar inflaţia rămâne ridicată. Încetinirea economiei este atribuită atât contextului intern, cu multiple runde de alegeri, care conduc la cheltuieli guvernamentale mai mari, dar şi contextului extern. Pentru o creştere economică sustenabilă, este nevoie de un cadru mai atractiv pentru investiţii şi continuarea implementării reformelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) până în 2026", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.


În mai, Comisia Europeană a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economică a UE în 2024 la 1%, uşor peste proiecţia PwC de 0,8%. Blocul a înregistrat o creştere de 0,3% în al doilea trimestru, similară cu cea înregistrată în primul trimestru.

Anul acesta, cea mai mare parte a creşterii economice de pe continent va proveni de la economiile periferice. De exemplu, Albania, Polonia şi Cipru ar urma să înregistreze o creştere de 3,5%, 3,4% şi 3%, comparativ cu o creştere mai mică de 1,5% prevăzută pentru Franţa şi Germania. Într-o anumită măsură, acest lucru reprezintă un succes politic. UE a utilizat Fondul de redresare şi rezilienţă şi Instrumentul de asistenţă pentru preaderare pentru a stimula creşterea economică în schimbul reformelor structurale, principalii beneficiari fiind ţările de la periferie. De exemplu, până în 2026, Grecia şi Croaţia vor beneficia de investiţii prin Fondul de redresare cu sume echivalente cu 16% şi, respectiv, 13% din PIB.

În paralel, inflaţia globală în economiile membre ale OCDE a scăzut de la un vârf de 10,7% în octombrie 2022 la aproximativ 5,6% în iunie 2024. Cu toate acestea, inflaţia la nivelul serviciilor rămâne ridicată. Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat că ultima etapă a dezinflaţiei va fi probabil cel mai greu de realizat, după ce avantajele rapide (efectele de bază, scăderea preţurilor la energie, îmbunătăţirea lanţurilor de aprovizionare) au trecut. Pentru majoritatea economiilor, cum ar fi Regatul Unit şi zona euro, ciclul de reducere a dobânzilor a început deja, a explicat compania.

Pentru marile economii europene şi SUA, distanţa ponderată în funcţie de schimburile comerciale faţă de principalii lor parteneri comerciali este în scădere. Astfel, distanţa medie dintre Franţa şi Italia şi principalii parteneri de export a înregistrat scăderi de minus 5%, respectiv minus 4% în 2023, faţă de anul precedent. Între SUA şi principalii săi parteneri de import, distanţa a fost mai mică cu aproximativ 3%, cea mai mare scădere anuală din ultimii 20 de ani. Situaţia este similară şi pentru Regatul Unit, a explicat PwC.

Motivul principal este că cele mai mari economii ale lumii şi-au redus semnificativ expunerea faţă de Rusia de la invazia Ucrainei. De asemenea, SUA şi Regatul Unit şi-au redus în 2023 schimburile comerciale cu China, cu minus 19%, respectiv minus 3% în termeni reali, faţă de 2019.

Importurile din ţări mai apropiate sunt în creştere. De exemplu, în 2023, Italia, Franţa şi Germania au crescut proporţia importurilor din interiorul UE cu 11%, 8% şi 7%.

"Stimulentele guvernamentale accelerează, de asemenea, agenda reshoring, nearshoring sau friendshoring, în special în sectoarele economiei considerate strategice sau sensibile. Aceasta se referă fie la întoarcerea operaţiunilor în ţara de origine, fie la alinierea treptată a lanţurilor de aprovizionare la ţări care sunt mai apropiate din punct de vedere geografic sau din punct de vedere al sistemelor lor economice, politice şi instituţionale", se mai precizează în analiza citată.

PwC este o reţea de firme prezentă în 151 de ţări cu mai mult de 360.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţeipentru afaceri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 17577
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...