ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Curtea de Conturi recomandă MDLPA introducerea unui sistem unic integrat pentru managementul investiţiilor guvernamentale

11 Aprilie 2025   |   Agerpres

Raportul pentru anul 2023 arată că situaţiile financiare ale ministerului de resort au fost în conformitate cu cadrul de raportare aplicabil, însă auditorii au semnalat şi o serie de aspecte în derularea programelor de investiţii şi în activitatea entităţilor subordonate, care pot fi îmbunătăţite.

 
 
Curtea de Conturi a României recomandă Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) introducerea unui sistem unic integrat în managementul programelor de investiţii guvernamentale pe care le gestionează.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de audit, transmis vineri AGERPRES, recomandarea a fost formulată în contextul misiunii de audit financiar la MDLPA, care a verificat situaţiile aferente anului 2023.

Astfel, raportul pentru anul 2023 arată că situaţiile financiare ale ministerului de resort au fost în conformitate cu cadrul de raportare aplicabil, însă auditorii au semnalat şi o serie de aspecte în derularea programelor de investiţii şi în activitatea entităţilor subordonate, care pot fi îmbunătăţite.


"În anul 2023, cea mai mare parte a bugetului MDLPA, aproximativ 87% din bugetul său consolidat, a fost alocată derulării programelor de dezvoltare locală cu finanţare din bugetul de stat. Au fost efectuate plăţi din bugetul de stat pentru programele guvernamentale de dezvoltare derulate de MDLPA în cuantum de 9,56 miliarde lei, din care 8,45 miliarde lei pentru programe suportate integral din bugetul de stat. Dintre acestea, cele mai importante sunt Programul naţional de investiţii "Anghel Saligny", Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi Programul naţional de construcţii de interes public sau social (PNCIPS), derulat prin Compania Naţională de Investiţii SA (CNI)", se precizează în comunicat.

În acest context, auditorii au recomandat evaluarea corespunzătoare a rezultatelor şi a performanţei acestor programe, evitarea paralelismelor în finanţare şi remedierea problemelor întâmpinate în derularea şi finalizarea programelor existente înainte de demararea unora noi.

"(...) Curtea de Conturi consideră necesar un mecanism de analiză a eficienţei şi eficacităţii programelor de investiţii publice finanţate din bugetul de stat, stabilirea unui set de indicatori la nivel de program şi publicarea periodică a rezultatelor, respectiv stabilirea unui set de indicatori pentru analiza la nivel de proiecte finanţate. În vederea evitării riscului de decontare eronată a unor sume în cadrul programelor finanţate din fonduri naţionale, Curtea de Conturi a recomandat MDLPA operaţionalizarea unui instrument de control faptic şi de verificare a corectitudinii sumelor solicitate la decontare de UAT-uri, inclusiv de verificare şi validare a corectitudinii sumelor decontate cu titlu de ajustare a valorii contractelor. La nivelul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Curtea de Conturi a recomandat identificarea unor soluţii, inclusiv prin modificări legislative, pentru creşterea capacităţii administrative instituţionale şi a numărului de controale efectuate de ISC pe linia disciplinei în construcţii la obiectivele finanţate din fonduri publice", notează instituţia.

În ceea ce priveşte Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social (PNCIPS), derulat prin CNI S.A., specialiştii Curţii de Conturi au apreciat că poziţionarea acestui program ca principal instrument de finanţare a investiţiilor în anul 2023 ar trebui însoţită de proceduri riguroase de includere la finanţare. De asemenea, sunt necesare instrumente corespunzătoare de monitorizare şi evaluare a performanţei programului. În acelaşi timp, a fost formulată o recomandare pentru îmbunătăţirea instrumentelor de coordonare şi monitorizare a PNCIPS, respectiv organizarea unei evidenţe detaliate privind derularea investiţiilor.

Referitor la derularea Programului de construcţii de locuinţe pentru tineri destinate închirierii de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), Curtea a recomandat organizarea unei evidenţe analitice a locuinţelor construite/închiriate/vândute şi a veniturilor din chirii/vânzări, respectiv finanţarea programului cu precădere din sursele proprii ale ANL.

Totodată, pentru Programul naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF), derulat de Agenţia Naţională pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), auditorii au observat că acesta întâmpină dificultăţi în implementare şi se înregistrează întârzieri semnificative faţă de calendarul iniţial, lucrările de înregistrare sistematică fiind finalizate la mai puţin de 10% din unităţile administrativ-teritoriale (UAT) din România.

"În urma consultării cu reprezentanţii ANCPI au fost identificate o serie de recomandări ce ar putea conduce la cointeresarea factorilor implicaţi şi îmbunătăţirea derulării programului. Una dintre recomandări vizează impulsionarea instituţiilor publice deţinătoare de suprafeţe mari de teren, precum Romsilva, Agenţia Domeniilor Statului, Administraţia Naţională Apele Române, pentru a accesa facilităţile oferite de ANCPI prin PNCCF pentru efectuarea măsurătorilor cadastrale şi înscrierea gratuită a imobilelor în cartea funciară. O altă propunere se referă la includerea în legislaţia aplicabilă finanţării proiectelor de dezvoltare locală sau judeţeană a unei condiţii privind necesitatea prezentării documentelor aferente înscrierii imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară", se arată în comunicatul citat.

În cazul Institutului Naţional de Administraţie (INA) s-a transmis faptul că entitatea are un rol marginal, în prezent, pe piaţa formării profesionale şi au recomandat MDLPA să reevalueze întreaga activitate de formare profesională în administraţia publică.

Raportul de audit financiar întocmit la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei poate fi consultat pe site-ul Curţii de Conturi a României.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9 / 18891
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Sebastian Guţiu, Schoenherr şi Asociaţii: Dezvoltatorii și investitorii imobiliari sunt tot mai interesați de diversificarea portofoliilor
Clifford Chance Badea a asistat Nofar Energy la semnarea unui contract EPC și O&M pentru un parc fotovoltaic de 265 MW din Dâmbovița
LegiTeam: Lawyer in Real Estate | Reff & Associates
Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Cazacu, Managing Associate la Popovici Nițu Stoica & Asociații despre avocatură la genul feminin și alegerile făcute în carieră: ”PNSA este un loc excelent pentru a te dezvolta ca avocat. Varietatea și anvergura proiectelor asistate juridic, interacțiunea directă, permanentă cu clienții și soliditatea echipei sunt doar câteva dintre argumentele în sprijinul acestei concluzii”
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la Mușat & Asociații, firmă care a format generații de avocați de excepție. Monia Dobrescu, Partener: ”Perseverente și cu o inteligență emoțională crescută, femeile au un impact semnificativ și contribuie la îmbunătățirea sistemului juridic. Tot mai multe doamne au ajuns în poziții de management și există deja demonstrația abilităților lor de conducere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Schoenherr a asistat IGT Services and Technologies SRL în achiziția diviziei de Service Delivery a Connections Consult. Mădălina Neagu (Partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
The Legal 500 EMEA, ediția 2025 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP și Filip & Company sunt pe podium, iar PNSA, Schoenherr, RTPR, CMS și ZRVP sunt în prima bandă în mai multe arii de practică. Foarte multe nume noi și anul acesta printre avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ‘Rising Stars’
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...