ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cushman & Wakefield Echinox, piața investițiilor imobiliare: Numărul proprietăților vândute a crescut în S1 2023, însă valoarea medie a unei tranzacții s-a redus la jumatate

19 Septembrie 2023   |   BizLawyer

Segmentul clădirilor de birouri și cel al parcurilor industriale, cu câte 5 clădiri tranzacționate în perioada analizată, au fost cele mai active din punct de vedere investițional, acestea fiind urmate de retail (4 proprietați) și de hoteluri (3 proprietați).

 
 
Numărul proprietăților imobiliare generatoare de venituri (clădiri de birouri, parcuri industriale și de logistică, spații de retail, hoteluri) tranzacționate în primul semestru a crescut cu 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însă valoarea medie a unei tranzacții s-a redus de la 24 milioane de euro la 11 milioane de euro. În acest context, volumul tranzacționat a scăzut cu 43%, până la nivelul de 181 de milioane de euro, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Segmentul clădirilor de birouri și cel al parcurilor industriale, cu câte 5 clădiri tranzacționate în perioada analizată, au fost cele mai active din punct de vedere investițional, acestea fiind urmate de retail (4 proprietați) și de hoteluri (3 proprietați).

Din punct de vedere al volumului tranzacționat, cea mai mare cotă, de 37%, a avut-o sectorul logistic, urmat de birouri (32%), retail (21%) și sectorul ospitalier 10%.

Activitatea de investitii in S1 2023

 

SECTOR

PROPRIETATI VANDUTE

VOLUMUL

INVESTITIILOR

PRET MEDIU / PROPRIETATE

(MIL. €)

Industrial

5

66,1

13,2

Birouri

5

58,5

11,7

Retail

4

38,5

9,6

Hotel

3

17,5

5,8

TOTAL

17

180,6

10,6

Sursa: Investment Marketbeat S1 2023, Cushman & Wakefield Echinox Research

Creșterea costurilor de finanțare a impactat volumul tranzactionat, în condițiile în care investitorii au devenit mai prudenți și mai selectivi, procesul decizional fiind prelungit inclusiv pentru tranzacțiile în curs.  

Scăderea pieței de investiții din România se înscrie în tendința globală și regională, ținând cont că volumul tranzacționat în Europa Centrală și de Est s-a redus cu aproape 60% în prima jumătate a anului, la 2,3 miliarde de euro. Polonia a înregistrat cea mai mare scădere din regiune (de 71,3%, la 802 mil. euro), în timp ce în Ungaria piața s-a comprimat cu peste 64%, la 253 mil. euro. România și Cehia au consemnat cele mai reduse rate de scădere a volumului tranzacțiilor cu active imobiliare din regiune.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în acest an pe piața locală o reprezintă vânzarea portofoliului FM Logistic (trei parcuri de retail în București, Timișoara și Petrești - Dâmbovița, cu o suprafață totală de 98.000 metri pătrați) către CTP pentru aproximativ 60 milioane de euro.

În ceea ce privește segmentul de birouri, Vincit Union a achiziționat One Herastrau Office pentru 21 mil. euro, în timp ce Yellow Tree a devenit proprietarul clădirii Olympia Tower pentru care a plătit aproximativ 15 milioane euro, ambele active fiind situate în București. Cea mai relevantă tranzacție pe segmentul de retail a implicat vânzarea de către Iulius Group a unei participatii de 50% din centrele comerciale Family Market din Iași către W&E Assets pentru aproximativ 15 milioane euro.

Cristi Moga, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: “Piața tranzacțiilor imobiliare a încetinit în prima jumătate a anului pe fondul creșterii costurilor de finanțare, dar a rămas activă în special în zona tichetelor mai mici, unde avem un pol mai mare de investitori eligibili. În condițiile în care parametrii esențiali ai pieței, precum chiriile, gradul de ocupare și vânzările (în cazul centrelor comerciale) rămân într-un teritoriu pozitiv, ne așteptăm ca activitatea tranzacțională să își reia creșterea în următoarele 6 – 12 luni”.

Randamentele prime au continuat să crească pe toate segmentele, în linie cu tendința înregistrată în regiune. Chiar dacă ratele ridicate ale dobânzii continuă să exercite o presiune semnificativă asupra preturilor de vanzare, România rămâne o piață atractivă, randamentele imobiliare fiind cu circa 200 de puncte procentuale mai mari decat costurile de finantare.

Sectorul imobiliar este dependent de surse externe de finanțare însă, potrivit datelor Băncii Naționale ale României (BNR), jucătorii din domeniu apelează în special la imprumuturi intragrup. Astfel, ponderea datoriei private externe pe termen mediu și lung în total pasiv este de 16% pentru firmele din sectorul imobiliar (comparativ cu 5% la nivelul întregului sector de companii), fiind reprezentată în proporție de 70% de împrumuturile intragrup.
 

Top tranzactii S1 2023

 

PROPRIETATE

SEGMENT

CUMPARATOR

VANZATOR

SUPRAFATA

(MP)

PREȚ

(MIL. €)

ORAS

FM Logistic Portfolio

Industrial

CTP

FM Logistic

98.000

60

Bucuresti, Timisoara, Petresti (Dambovita)

One Herastrau Office

Birouri

Vincit Union

One United Properties

8.000

21

Bucuresti

Olympia Tower

Birouri

Yellow Tree

Bluehouse Capital

9.600

15

Bucuresti

50% din Familiy Market Bucium si Family Market Miroslava

Retail

W&E Assets

Iulius Group

6.000*

15

Iasi

*Suprafata aferenta participatiei tranzactionate

Sursa: Investment Marketbeat S1 2023, Cushman & Wakefield Echinox Research

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2912 / 17692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...