Cushman & Wakefield Echinox: Sectorul imobiliar și al construcțiilor din România a atras în 2022 investiții străine directe de circa 1,2 mld. €
12 Octombrie 2023
BizLawyerÎn aceste condiții, imobiliarele și construcțiile reprezintă al treilea cel mai mare receptor de capital străin din România, după industria prelucrătoare (39,2% din sold) și comerțul (17,7%), înaintea sectorului intermedierilor financiare și asigurări (13,2% din sold).
În aceste condiții, imobiliarele și construcțiile reprezintă al treilea cel mai mare receptor de capital străin din România, după industria prelucrătoare (39,2% din sold) și comerțul (17,7%), înaintea sectorului intermedierilor financiare și asigurări (13,2% din sold). Anul trecut investițiile străine directe au totalizat 10,039 miliarde de euro, urcând soldul la 107,9 miliarde de euro.
Soldul investițiilor străine directe (ISD) din sectorul construcții și tranzacții imobiliare a ajuns la finalul anului 2022 la 18,59 miliarde de euro, înregistrând a treia cea mai mare creștere în valoare absolută dintre toate sectoarele economice în 2022, după industrie (32,6 miliarde de euro în 2022 comparativ cu 29,4 miliarde de euro în 2021) și comerț (19,1 miliarde de euro în 2022 față de 17,2 miliarde de euro).
În intervalul 2013-2022, cele patru sectoare majore de activitate care domină soldul investițiilor străine directe au contribuit cu 92,8 la sută la creșterea totală a acestuia. În valoare absolută, industria a consemnat o creștere de 13,138 miliarde euro (cu 45,3% mai mult decat la 31 decembrie 2013), comerțul 12,7 miliarde de euro (+198,8%), construcții și tranzacții imobiliare, 12,3 miliarde de euro (+196,5%) și intermedieri financiare și asigurări, 5,7 miliarde de euro (+66,8%).
Și din punct de vedere al repartizării soldului investițiilor străine directe în intreprinderi greenfield pe principalele activități economice, sectorul construcțiilor și imobiliarelor se plasează în top, cu 18,2% din sold, după industria prelucrătoare (28,7% din soldul ISD în întreprinderi greenfield) și comerț (23,4%), Comparativ cu anul anterior, contribuția acestor sectoare de activitate la formarea soldului ISD aferent întreprinderilor greenfield a rămas relativ constantă.
Sunt considerate investiții străine directe capitalul social vărsat și rezervele ce revin unui investitor nerezident care deține cel puțin 10% din voturi sau din capitalul social subscris al unei întreprinderi rezidente, instrumentele de natura datoriei dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta și întreprinderea rezidentă în care a investit, precum și profitul reinvestit de către acesta.
Creșterea fluxului net de investiții străine din sectorul construcțiilor și al tranzacțiilor imobiliare 2022 s-a reflectat și în evoluția stocului de spații imobiliare moderne, investitorii străini continuând să fie un jucător important pe toate segmentele pieței, deținând mai mult de 70% din stocul total de astfel de spații.
Astfel, anul trecut au fost construite proiecte imobiliare de birouri, retail, industrial și logistică în suprafață totală de circa 1,1 milioane de metri pătrați la nivel național, stocul modern de spații imobiliare ajungând la 14,9 milioane de metri pătrați la final de 2022. Având în vedere proiectele finalizate anul acesta, și cele care urmează să fie livrate până la finalul anului, stocul de spații moderne va depăși nivelul de 15,5 milioane de metri pătrați.
Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox: „Dacă luăm în calcul și investițiile străine directe atrase și de retail, investiții ce în 2022 au totalizat circa 1,9 miliarde de euro, sectorul imobiliar a beneficiat direct și indirect de un flux de capital străin de peste 3 miliarde de euro, nivel comparabil cu cel înregistrat de industria prelucrătoare (3,1 miliarde de euro). Această dinamică pozitivă subliniază încă o dată rolul important pe care sectorul imobiliar, susținut fie de investitori autohtoni, fie de capital străin, îl are în dezvoltarea celorlalte sectoare ale economiei românești, fapt confirmat de expansiunea semnificativă a tuturor segmentelor aferente pieței de real estate din România din ultimii 10 ani.”
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3110 / 18094 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...