Cushman & Wakefield Echinox: Sectorul imobiliar și al construcțiilor din România a atras în 2022 investiții străine directe de circa 1,2 mld. €
12 Octombrie 2023
BizLawyerÎn aceste condiții, imobiliarele și construcțiile reprezintă al treilea cel mai mare receptor de capital străin din România, după industria prelucrătoare (39,2% din sold) și comerțul (17,7%), înaintea sectorului intermedierilor financiare și asigurări (13,2% din sold).
În aceste condiții, imobiliarele și construcțiile reprezintă al treilea cel mai mare receptor de capital străin din România, după industria prelucrătoare (39,2% din sold) și comerțul (17,7%), înaintea sectorului intermedierilor financiare și asigurări (13,2% din sold). Anul trecut investițiile străine directe au totalizat 10,039 miliarde de euro, urcând soldul la 107,9 miliarde de euro.
Soldul investițiilor străine directe (ISD) din sectorul construcții și tranzacții imobiliare a ajuns la finalul anului 2022 la 18,59 miliarde de euro, înregistrând a treia cea mai mare creștere în valoare absolută dintre toate sectoarele economice în 2022, după industrie (32,6 miliarde de euro în 2022 comparativ cu 29,4 miliarde de euro în 2021) și comerț (19,1 miliarde de euro în 2022 față de 17,2 miliarde de euro).
În intervalul 2013-2022, cele patru sectoare majore de activitate care domină soldul investițiilor străine directe au contribuit cu 92,8 la sută la creșterea totală a acestuia. În valoare absolută, industria a consemnat o creștere de 13,138 miliarde euro (cu 45,3% mai mult decat la 31 decembrie 2013), comerțul 12,7 miliarde de euro (+198,8%), construcții și tranzacții imobiliare, 12,3 miliarde de euro (+196,5%) și intermedieri financiare și asigurări, 5,7 miliarde de euro (+66,8%).
Și din punct de vedere al repartizării soldului investițiilor străine directe în intreprinderi greenfield pe principalele activități economice, sectorul construcțiilor și imobiliarelor se plasează în top, cu 18,2% din sold, după industria prelucrătoare (28,7% din soldul ISD în întreprinderi greenfield) și comerț (23,4%), Comparativ cu anul anterior, contribuția acestor sectoare de activitate la formarea soldului ISD aferent întreprinderilor greenfield a rămas relativ constantă.
Sunt considerate investiții străine directe capitalul social vărsat și rezervele ce revin unui investitor nerezident care deține cel puțin 10% din voturi sau din capitalul social subscris al unei întreprinderi rezidente, instrumentele de natura datoriei dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta și întreprinderea rezidentă în care a investit, precum și profitul reinvestit de către acesta.
Creșterea fluxului net de investiții străine din sectorul construcțiilor și al tranzacțiilor imobiliare 2022 s-a reflectat și în evoluția stocului de spații imobiliare moderne, investitorii străini continuând să fie un jucător important pe toate segmentele pieței, deținând mai mult de 70% din stocul total de astfel de spații.
Astfel, anul trecut au fost construite proiecte imobiliare de birouri, retail, industrial și logistică în suprafață totală de circa 1,1 milioane de metri pătrați la nivel național, stocul modern de spații imobiliare ajungând la 14,9 milioane de metri pătrați la final de 2022. Având în vedere proiectele finalizate anul acesta, și cele care urmează să fie livrate până la finalul anului, stocul de spații moderne va depăși nivelul de 15,5 milioane de metri pătrați.
Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox: „Dacă luăm în calcul și investițiile străine directe atrase și de retail, investiții ce în 2022 au totalizat circa 1,9 miliarde de euro, sectorul imobiliar a beneficiat direct și indirect de un flux de capital străin de peste 3 miliarde de euro, nivel comparabil cu cel înregistrat de industria prelucrătoare (3,1 miliarde de euro). Această dinamică pozitivă subliniază încă o dată rolul important pe care sectorul imobiliar, susținut fie de investitori autohtoni, fie de capital străin, îl are în dezvoltarea celorlalte sectoare ale economiei românești, fapt confirmat de expansiunea semnificativă a tuturor segmentelor aferente pieței de real estate din România din ultimii 10 ani.”
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3049 / 18033 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...