ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dezbatere pe apărare în plenul PE: Von der Leyen și Costa promit ‘fapte, nu vorbe’ și spun că UE va fi la înălțimea provocării

11 Martie 2025   |   Agerpres

Cei doi au explicat de ce este esențial ca să fie mobilizate bugetele naționale pentru investiții în apărare și despre noul instrument financiar propus Consiliului European, SAFE, pentru a finanța investițiile în apărare.

 
 
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au pledat marți, în plenul PE, pentru o creșterea rapidă a capacităților europene de apărare care să meargă mână în mână cu susținerea Ucrainei, în contextul în care Kremlinul 'cheltuiește pentru apărare mai mult decât întreaga Europă'.

'Ordinea securității europene este zguduită și multe dintre iluziile noastre sunt spulberate. După încheierea Războiului Rece, unii credeau că Rusia ar putea fi integrată în arhitectura de securitate economică și de securitate a Europei, iar alții credeau că ne putem baza la nesfârșit pe protecția deplină a Americii. Așa se face că ne-am coborât garda. Ne-am redus cheltuielile de apărare obișnuite de la o medie de 3,5% până la jumătate din asta', a spus șefa executivului UE în plenul PE.


'Am crezut că ne bucurăm de un rezultat al cultivării păcii. Dar în realitate, ne adânceam un deficit de securitate. Vremea iluziilor a trecut acum. Europa este chemată să se ocupe mai mult de propria apărare. Nu într-un viitor îndepărtat, ci de astăzi. Nu cu pași treptați, ci cu curajul pe care situația îl impune. Avem nevoie de o creștere semnificativă în apărarea europeană. Și avem nevoie de ea acum', a subliniat Ursula von der Leyen.

Ea a spus că există o nevoie urgentă de a furniza Ucrainei resursele militare de care duce lipsă și să-i furnizeze garanții solide de securitate.

'Dar acest moment de evaluare nu este doar despre Ucraina. Este despre întreaga Europă și securitatea întregului nostru continent. (Președintele rus Vladimir) Putin a dovedit din nou și din nou că este un vecin ostil. Nu se poate avea încredere în el, poate fi doar descurajat. Și știm că complexul militar al Rusiei produce mai mult decât noi. Dacă ne uităm la cheltuielile militare în termeni reali, Kremlinul cheltuiește mai mult decât întreaga Europă', a mai spus șefa CE.

Ea a explicat de ce este esențial ca să fie mobilizate bugetele naționale pentru investiții în apărare.

'Astăzi cheltuim mai puțin de 2% din PIB-ul nostru pentru apărare. Orice analiză arată că avem nevoie de mai mult de 3%. Deci este evident că grosul noilor investiții trebuie să provină de la statele membre. De aceea activăm clauza națională derogatorie, prevăzută de noile noastre reguli fiscale. Și propunem ca ea să fie declanșată într-un mod controlat, limitat și coordonat pentru toate statele membre', a mai spus ea.

'Statele membre ar putea mobiliza până la 650 miliarde de euro în următorii patru ani, adăugând până la 1,5% din PIB la bugetele lor de apărare în următorii 4 ani. Este ceva masiv', a subliniat Von der Leyen în fața eurodeputaților.

Ea a vorbit și despre noul instrument financiar propus Consiliului European, SAFE, pentru a finanța investițiile în apărare.

'Le oferim statelor membre până la 150 de miliarde de euro în credite pentru a investi urmând câteva principii de bază. S-ar putea concentra asupra a câtorva domenii de capabilități strategice, de la apărare aeriană la drone, la securitate cibernetică - ca să maximizeze impactul investițiilor noastre. Aceste credite ar trebui să finanțeze achiziții de la producătorii europeni, pentru a stimula industria noastră de apărare', a mai spus Von der Leyen, pledând de asemenea ca aceste contracte să fie multianuale, pentru a da industriei predictibilitatea de care are nevoie.

În final ea a vorbit și despre fondurile de coeziune, în privința cărora există acum posibilitatea de a fi utilizate pentru a finanța investițiile din apărare, dacă statele membre doresc acest lucru.

'Cu toții ne-am dori să trăim vremuri mai pașnice. Dar sunt încrezătoare că, dacă dezlănțuim puterea noastră industrială, putem restabili descurajarea împotriva celor care vor să ne facă rău. A venit timpul să construim o Uniune a Apărării Europene care asigură pacea pe continentul nostru prin unitate și putere. Este momentul Europei și ne vom ridica la înălțimea așteptărilor', a mai afirmat Ursula von der Leyen.

Antonio Costa, președintele Consiliului European, a spus că 'UE se află într-un moment definitoriu' și că 'sentimentul de urgență este clar'.

'Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în al patrulea an și pericolul pe care îl reprezintă are implicații mai extinse', a mai afirmat politicianul portughez.

'Trecem de la vorbe la fapte și investim banii în ceea ce credem. Vom investi în ceea ce este necesar. În ultimii trei ani statele membre și-au mărit cheltuielile de apărare cu 30%', a mai spus el, pledând pentru un efort suplimentar în această direcție.

Președintele Consiliului European a mai spus că, la reuniunea extraordinară din 6 martie, acest organism al șefilor de stat și de guvern din țările UE 'a decis să investească în domeniile prioritare, definite deja de situația de urgență în care se află Europa'.

În acest sens ar urma să fie utilizate mai multe fonduri publice și private, dar și flexibilitatea în accesarea fondurilor UE.

'Facem eforturi pentru a cheltui mai mult pentru apărarea europeană și aceasta vor viza și apărarea Ucrainei. Cea mai bună securitate pe care o putem crea este apărarea Ucrainei', a pledat el.

'În același timp, ne pregătim să sprijinim Ucraina, atunci când va decide în negocieri să obțină o pace justă și durabilă', a dat el asigurări.

Costa a declarat că vineri, după reuniunea extraordinară a Consiliului, a organizat o teleconferință cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, șefa diplomației UE Kaja Kallas și partenerii din NATO.

'Prietenii noștri au avut reacții foarte pozitive față de deciziile adoptate. La Consiliul European de săptămâna viitoare vom continua discuțiile. Suntem cu toții de acord că este urgent să recuperăm pe planul inovării, al investițiilor. Redresarea competitivității europene trebuie să fie o prioritate', a mai spus el.

'Contextul actual ne impune să creăm și mai multe parteneriate, o rețea de parteneriate solidă. UE este un partener fiabil, predictibil și atractiv', a mai pledat Costa.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 816 / 19466
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...