
Dolarul s-a prăbuşit după tarifele lui Trump care ameninţă economia americană. Investitorii percep un risc mai important decât se preconiza
03 Aprilie 2025
AgerpresOfensiva protecţionistă a Casei Albe, fără precedent după anii 1930, se traduce printr-un tarif suplimentar de 10% la toate importurile şi prin majorări pentru ţările considerate deosebit de ostile în materie comercială.
Moneda americană înregistra joi o scădere accelerată, pierzând peste 2,6% în raport cu euro, după declaraţia de război comercial lansată de preşedintele Donald Trump, care a provocat îngrijorări cu privire la economia americană, o mişcare pe care moneda unică nu a mai văzut-o după 2015, potrivit Bloomberg.
În jurul orei 11:15 GMT, dolarul era în scădere cu 1,82% în raport cu moneda euro, care era cotată la 1,1055 dolari, după ce anterior a ajuns chiar la 1,1144 dolari, cel mai scăzut nivel pentru moneda americană după luna septembrie 2024.
Moneda americană s-a depreciat cu 1,13% şi în raport cu lira sterlină, care era cotată la 1,3156 dolari, şi cu 1,76% în raport cu yenul japonez, în condiţiile în care un dolar era cotat la 146,65 yeni.
În jurul orei 11:15 GMT, dolarul era în scădere cu 1,82% în raport cu moneda euro, care era cotată la 1,1055 dolari, după ce anterior a ajuns chiar la 1,1144 dolari, cel mai scăzut nivel pentru moneda americană după luna septembrie 2024.
Moneda americană s-a depreciat cu 1,13% şi în raport cu lira sterlină, care era cotată la 1,3156 dolari, şi cu 1,76% în raport cu yenul japonez, în condiţiile în care un dolar era cotat la 146,65 yeni.
"Deprecierea dolarului sugerează că investitorii percep un risc mai important decât se preconiza pentru creşterea economiei americane, ceea ce ar putea constrânge Rezerva Federală (Fed) să reducă dobânzile mai puternic decât preconiza iniţial", explică Ricardo Evangelista, director la ActivTrades.
Însă dobânzile mai mici ale Fed fac dolarul mai puţin profitabil pentru investitori, astfel că aceştia sunt stimulaţi să renunţe la această valută.
În paralel, "operatorii anticipează o înmulţire a măsurilor de relansare bugetară în Europa, ceea ce aduce un sprijin suplimentar pentru moneda unică", adaugă analistul.
Ofensiva protecţionistă a Casei Albe, fără precedent după anii 1930, se traduce printr-un tarif suplimentar de 10% la toate importurile şi prin majorări pentru ţările considerate deosebit de ostile în materie comercială. Astfel, mărfurile din UE vor fi vizate de taxe de 20%, în timp ce tarifele pentru Japonia şi Elveţia au fost fixate la 24%, respectiv 31%.
Vizate în mod special, produsele chineze vor fi vizate de noi taxe la import de 34%, care se vor adăuga tarifelor vamale suplimentare de 20% introduse deja de Washington. Asta riscă să afecteze creşterea economică a Chinei, susţin analiştii, ceea ce explică de ce joi dolarul s-a apreciat cu 0,3% în raport cu yuanul chinez, cursul de schimb fiind de 7,2952 yuani pentru un dolar.
"Fără măsuri de compensare pe partea bugetară, nici scăderi de impozite şi nici o relansare semnificativă a creşterii, economia americană va absorbi şocul fără nici-un amortizor", avertizează Stephen Innes, analist la SPI AM.
Şi asta fără a lua în calcul, eventualele represalii ale ţărilor vizate de tarifele lui Trump.
"Dacă Trump va reuşi sau nu să mute producţia în SUA, un astfel de demers are nevoie de timp", subliniază la rândul său Michael Pfister, analist la Commerzbank, iar "între timp, SUA vor trebui să importe produse mai scumpe".
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 695 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...