ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ECA dă note de trecere parteneriatelor public-private ale UE, dar avertizează asupra deficienţelor în materie de gestionare

15 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Gardianul finanţelor UE subliniază că este necesar ca proiectele din ciclul de finanţare anterior să fie finalizate, contribuţiile membrilor privaţi să ajungă la nivelul obiectivelor convenite şi unele deficienţe în materie de recrutare şi de gestionare să fie remediate.

 
 
Curtea de Conturi Europeană a dat undă verde tuturor conturilor întreprinderilor comune ale UE pe care le-a examinat anul acesta, confirmând rezultatele pozitive relevate de auditurile anterioare, dar avertizând, de asemenea, că viitorul este ''în ape tulburi'', se arată într-un raport ECA dat publicităţii marţi.
 
Gardianul finanţelor UE subliniază că este necesar ca proiectele din ciclul de finanţare anterior să fie finalizate, contribuţiile membrilor privaţi să ajungă la nivelul obiectivelor convenite şi unele deficienţe în materie de recrutare şi de gestionare să fie remediate.
 
Întreprinderile comune sunt parteneriate între Comisia Europeană, diferite sectoare industriale şi - în unele cazuri - organizaţii de cercetare sau interguvernamentale şi state participante. Ele sunt finanţate prin fonduri din programele pentru cercetare şi inovare ale UE (Orizont 2020, Orizont Europa şi Europa digitală) şi prin contribuţii în natură şi alte contribuţii financiare de la ceilalţi parteneri. Întreprinderile comune îşi pun în aplicare agendele specifice în domenii precum transporturile, energia, sănătatea, bioindustriile, tehnologiile digitale esenţiale, supercalculul şi sistemele de reţea inteligentă.
 
"Parteneriatele public-private sunt esenţiale pentru a stimula descoperirile ştiinţifice şi pentru a asigura locul Europei în avangardă. S-au înregistrat unele succese până acum, deci este cu atât mai important să ne concentrăm asupra sarcinii din prezent şi să fim pregătiţi pentru orice problemă care poate apărea", explică Ildiko Gall-Pelcz, membra Curţii responsabilă de acest audit.
 
Pentru perioada financiară 2021-2027, finanţarea acordată de UE întreprinderilor comune din domeniul cercetării, în valoare de 16,7 miliarde de euro, ar trebui să mobilizeze contribuţii suplimentare în sumă de 21,1 miliarde de euro de la parteneri (industrie, state participante şi organizaţii internaţionale) pentru implementarea unor proiecte de cercetare şi inovare în valoare de aproximativ 37,8 miliarde de euro.
 
Deşi au acordat tuturor întreprinderilor comune o notă de trecere, auditorii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care gestionarea mai multor proiecte care se suprapun l-ar putea avea asupra efectivului de personal şi asupra rezultatelor proiectelor. Ei atrag atenţia asupra faptului că mai multe întreprinderi comune au reportat proiecte din ciclul bugetar anterior în cel actual şi le îndeamnă să finalizeze aceste proiecte vechi cât mai curând posibil.
 
Întreprinderea comună pentru bioeconomia circulară în Europa (CBE) şi cea pentru calculul european de înaltă performanţă (EuroHPC) nu şi-au atins obiectivele privind contribuţiile în natură ale membrilor privaţi. În cazul EuroHPC, auditorii au constatat că, până la sfârşitul anului 2022, membrii privaţi furnizaseră doar 2,6% din obiectivul minim privind contribuţiile lor la proiectele din cadrul Orizont 2020.
 
Întreprinderea comună pentru dezvoltarea energiei de fuziune (F4E) răspunde de contribuţia Europei la megaproiectul privind reactorul termonuclear experimental internaţional (ITER). Ea este finanţată de Euratom şi de statele membre ale acesteia. Curtea de Conturi Europeană a subliniat că estimarea actuală a întreprinderii F4E pentru finanţarea din partea UE - 19 miliarde de euro - se bazează pe ipoteze referitoare la obiectivele de etapă şi la costuri formulate în 2016 şi va face obiectul unei revizuiri semnificative, odată ce noile obiective de etapă şi cerinţe ale proiectului ITER vor fi fost aprobate de Consiliul ITER.
 
Auditorii subliniază, de asemenea, că este necesar să se stabilizeze structura de gestionare problematică a întreprinderii F4E, care, avertizează ei, prezintă riscuri ridicate pentru integritatea proiectului. Ei mai atrag atenţia şi asupra faptului că, dată fiind durata proiectului, estimările actuale ale costurilor bazate pe obiectivele anterioare de etapă pot face obiectul unei revizuiri substanţiale. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2308 / 17692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...