
ECA dă note de trecere parteneriatelor public-private ale UE, dar avertizează asupra deficienţelor în materie de gestionare
15 Noiembrie 2023
AgerpresGardianul finanţelor UE subliniază că este necesar ca proiectele din ciclul de finanţare anterior să fie finalizate, contribuţiile membrilor privaţi să ajungă la nivelul obiectivelor convenite şi unele deficienţe în materie de recrutare şi de gestionare să fie remediate.
Curtea de Conturi Europeană a dat undă verde tuturor conturilor întreprinderilor comune ale UE pe care le-a examinat anul acesta, confirmând rezultatele pozitive relevate de auditurile anterioare, dar avertizând, de asemenea, că viitorul este ''în ape tulburi'', se arată într-un raport ECA dat publicităţii marţi.
Gardianul finanţelor UE subliniază că este necesar ca proiectele din ciclul de finanţare anterior să fie finalizate, contribuţiile membrilor privaţi să ajungă la nivelul obiectivelor convenite şi unele deficienţe în materie de recrutare şi de gestionare să fie remediate.
Întreprinderile comune sunt parteneriate între Comisia Europeană, diferite sectoare industriale şi - în unele cazuri - organizaţii de cercetare sau interguvernamentale şi state participante. Ele sunt finanţate prin fonduri din programele pentru cercetare şi inovare ale UE (Orizont 2020, Orizont Europa şi Europa digitală) şi prin contribuţii în natură şi alte contribuţii financiare de la ceilalţi parteneri. Întreprinderile comune îşi pun în aplicare agendele specifice în domenii precum transporturile, energia, sănătatea, bioindustriile, tehnologiile digitale esenţiale, supercalculul şi sistemele de reţea inteligentă.
"Parteneriatele public-private sunt esenţiale pentru a stimula descoperirile ştiinţifice şi pentru a asigura locul Europei în avangardă. S-au înregistrat unele succese până acum, deci este cu atât mai important să ne concentrăm asupra sarcinii din prezent şi să fim pregătiţi pentru orice problemă care poate apărea", explică Ildiko Gall-Pelcz, membra Curţii responsabilă de acest audit.
Pentru perioada financiară 2021-2027, finanţarea acordată de UE întreprinderilor comune din domeniul cercetării, în valoare de 16,7 miliarde de euro, ar trebui să mobilizeze contribuţii suplimentare în sumă de 21,1 miliarde de euro de la parteneri (industrie, state participante şi organizaţii internaţionale) pentru implementarea unor proiecte de cercetare şi inovare în valoare de aproximativ 37,8 miliarde de euro.
Deşi au acordat tuturor întreprinderilor comune o notă de trecere, auditorii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care gestionarea mai multor proiecte care se suprapun l-ar putea avea asupra efectivului de personal şi asupra rezultatelor proiectelor. Ei atrag atenţia asupra faptului că mai multe întreprinderi comune au reportat proiecte din ciclul bugetar anterior în cel actual şi le îndeamnă să finalizeze aceste proiecte vechi cât mai curând posibil.
Întreprinderea comună pentru bioeconomia circulară în Europa (CBE) şi cea pentru calculul european de înaltă performanţă (EuroHPC) nu şi-au atins obiectivele privind contribuţiile în natură ale membrilor privaţi. În cazul EuroHPC, auditorii au constatat că, până la sfârşitul anului 2022, membrii privaţi furnizaseră doar 2,6% din obiectivul minim privind contribuţiile lor la proiectele din cadrul Orizont 2020.
Întreprinderea comună pentru dezvoltarea energiei de fuziune (F4E) răspunde de contribuţia Europei la megaproiectul privind reactorul termonuclear experimental internaţional (ITER). Ea este finanţată de Euratom şi de statele membre ale acesteia. Curtea de Conturi Europeană a subliniat că estimarea actuală a întreprinderii F4E pentru finanţarea din partea UE - 19 miliarde de euro - se bazează pe ipoteze referitoare la obiectivele de etapă şi la costuri formulate în 2016 şi va face obiectul unei revizuiri semnificative, odată ce noile obiective de etapă şi cerinţe ale proiectului ITER vor fi fost aprobate de Consiliul ITER.
Auditorii subliniază, de asemenea, că este necesar să se stabilizeze structura de gestionare problematică a întreprinderii F4E, care, avertizează ei, prezintă riscuri ridicate pentru integritatea proiectului. Ei mai atrag atenţia şi asupra faptului că, dată fiind durata proiectului, estimările actuale ale costurilor bazate pe obiectivele anterioare de etapă pot face obiectul unei revizuiri substanţiale.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4134 / 19518 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...