ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Economia zonei euro şi rata de ocupare au crescut cu 0,3% în primul trimestru

15 Mai 2024   |   Agerpres

În schimb, Eurostat a informat că în ultimul trimestru al anului trecut PIB-ul zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,1%, la fel ca şi în trimestrul al treilea, ceea ce înseamnă că blocul comunitar a fost în recesiune la finalul lui 2023, aşa cum au prognozat mulţi economişti.

 
 
Economia zonei euro a crescut cu 0,3% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce sugerează că în zona euro a început relansarea economică după şase trimestre consecutive de stagnare sau creştere negativă, transmite Reuters.

Eurostat a confirmat miercuri o estimare anterioară, conform căreia Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,3% în perioada ianuarie - martie 2024, comparativ cu trimestrul precedent. În ceea ce priveşte cele mai importante economii din zona euro, Spania a fost cea mai performantă cu un avans de 0,7% în primul trimestru, în timp ce Germania, Franţa şi Italia au înregistrat performanţe mai mici decât media zonei euro.


În schimb, Eurostat a informat că în ultimul trimestru al anului trecut PIB-ul zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,1%, la fel ca şi în trimestrul al treilea, ceea ce înseamnă că blocul comunitar a fost în recesiune la finalul lui 2023, aşa cum au prognozat mulţi economişti.

Separat, Eurostat a informat că rata de ocupare a forţei de muncă în zona euro a crescut cu 0,3% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, o performanţă similară cu cea înregistrată în ultimul trimestru al anului trecut. Aceste date sugerează că, în pofida recesiunii, firmele din zona euro au preferat să păstreze angajaţii, în aşteptarea unei relansări economice.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, datele Eurostat arată că economia blocului comunitar a înregistrat un avans de 0,3% în perioada ianuarie - martie 2024, comparativ cu trimestrul precedent. Aceasta, după ce Produsul Intern Brut al UE a stagnat în trimestrul patru al anului trecut. De asemenea, rata de ocupare a forţei de muncă din UE a crescut cu 0,2% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, o performanţă similară cu cea înregistrată în ultimul trimestru al anului trecut.

În cazul României, datele Eurostat arată că Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 0,5% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, şi un salt de 1,8% în ritm anual. În ambele cazuri este vorba de o performanţă mai bună decât cea înregistrată în ultimul trimestru al anului trecut, când PIB-ul României a înregistrat o contracţie de 0,6% comparativ cu trimestrul precedent şi o creştere de 1,1% în ritm anual.

Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2023 avansul PIB a fost de 0,1%. Pe serie ajustată sezonier, creşterea economiei a fost de 1,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 24 / 16906
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...