
Estimare KeysFin: Consolidarea agriculturii în 2022, după cel mai bun an din istorie
31 Octombrie 2022
BizLawyerRomânia a ocupat în continuare primul loc la suprafața cultivată de porumb în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, iar în anul post-pandemic producția realizată a fost de 14,8 milioane de tone, redevenind lider în ierarhia europeană.
![]() |
Cifra de afaceri a companiilor agricole a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 10 ani, de peste 30%, ajungând la maximul istoric de 58,1 miliarde de lei în 2021, fiind cu 35% peste cea din 2017, potrivit studiului anual KeysFin „Sectorul agricol din România”.
Pentru 2022, analiștii KeysFin estimează consolidarea sectorului până în apropierea sau chiar depășirea nivelului record atins în 2021, de 58 de miliarde de lei, în baza presiunilor inflaționiste și a subvențiilor acordate de autorități, factori care vor contrabalansa scăderea producției de cereale cu 12%, prognozată de Comisia Europeană în iulie 2022, fiind al doilea cel mai mare declin anual dintre statele membre, la 26 milioane de tone.
Pentru 2022, analiștii KeysFin estimează consolidarea sectorului până în apropierea sau chiar depășirea nivelului record atins în 2021, de 58 de miliarde de lei, în baza presiunilor inflaționiste și a subvențiilor acordate de autorități, factori care vor contrabalansa scăderea producției de cereale cu 12%, prognozată de Comisia Europeană în iulie 2022, fiind al doilea cel mai mare declin anual dintre statele membre, la 26 milioane de tone.
„Cifra de afaceri a companiilor agricole din România a crescut cu o treime în anul post-pandemic, peste estimările inițiale, în baza majorării prețurilor la cereale și materii prime pe plan internațional și a subvențiilor alocate de autorități agricultorilor. Deși pentru anul 2022 estimăm consolidarea sectorului, punctăm nevoia prioritizării investițiilor în infrastructură și modernizarea acestui sector, astfel încât România să rămână un exportator net de produse agricole*, după ce în anul pandemiei a fost importator net pentru prima dată în ultimii 10 ani. Ca direcție strategică este de urmat exemplul Poloniei, respectiv să investim în procesare, ajungând ca pe termen lung să avem un sold pozitiv al comerțului internațional cu produse agro-alimentare, care are o valoare adăugată mai mare”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.
TOP COMPANII CU PROFIL AGRICOL
În ceea ce privește topul celor mai mari companii cu profil agricol, REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR ROMSILVA a ocupat și în 2021 poziția fruntașă, după o creștere anuală de 25% a cifrei de afaceri. Pe locurile 2 și 3, după cifra de afaceri, s-au situat PROMAT COMIMPEX SRL cu 1,2 miliarde de lei și PLANTAGRO-COM SRL cu 672 milioane lei în 2021.
Cea mai mare creștere din top 20 a fost înregistrată de COMCEREAL SA, care după un avans anual de 182% al cifrei de afaceri a intrat pe ultima poziție în top 20 în 2021.
CREȘTERE DE APROAPE 4 ORI A REZULTATULUI NET ÎN 2021
Potrivit specialiștilor Keysfin, numărul de companii care și-au reportat rezultatele financiare în 2021 a rămas foarte aproape de cel din anul anterior, respectiv 26,5 mii de companii (în baza datelor extrase în septembrie 2022).
Ca efect direct al revenirii post-pandemice, rezultatul net a crescut cu 267% față de 2020 și a fost cu 81% peste cel din 2017, la nivelul record de peste 8 miliarde de lei în 2021.
Dintre cele 26,5 mii de companii care și-au raportat rezultatele financiare, aproximativ 17 mii au avut profit (64%), în timp ce 6,5 mii au înregistrat pierdere (24,7%) iar restul au înregistrat un rezultat nul în 2021.
PRODUCȚIA VEGETALĂ LOCALĂ, DIN PERSPECTIVĂ EUROPEANĂ
Producția vegetală din Uniunea Europeană a crescut cu 11% în 2021 față de anul anterior, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică: floarea soarelui (+13,8%), grâu (+9,2%), porumb boabe (+5%), rapiță (+1,8%) și soia boabe (+0,9%).
România a avut a doua cea mai mare creștere a valorii producției vegetale din Uniunea Europeană, de 40,2% și a urcat pe locul 6 în UE, cu 6,3% din total, depășind Polonia care a ajuns la 5,6% din total în 2021.
În ceea ce privește producția de grâu la nivelul UE, România a urcat cu 2 locuri în clasament, ajungând pe locul 4, cu 7,5% din total și o recoltă de 10,4 milioane de tone în 2021.
România a ocupat în continuare primul loc la suprafața cultivată de porumb în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, iar în anul post-pandemic producția realizată a fost de 14,8 milioane de tone, redevenind lider în ierarhia europeană.
În plus, România a reușit să rămână cel mai mare producător de floarea soarelui din UE, cu o recoltă de 2,8 milioane de tone în 2021.
VALOAREA PRODUCȚIEI AGRICOLE DIN ROMÂNIA ÎN 2021, CREȘTERE cu 14%
Valoarea producției ramurii agricole din România a crescut cu 14% în anul 2021 comparativ cu anul precedent, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.
De asemenea, producția vegetală a crescut cu 22%, iar producția animală și serviciile agricole s-au redus cu câte 0,2%, respectiv 0,7% în 2021 față de anul anterior.
Studiul „Sectorul agricol din România” cuprinde toate companiile care și-au raportat rezultatele anuale la Ministerul Finanțelor și care au ca domeniu principal de activitate unul dintre următoarele grupe CAEN: Cultivarea plantelor și creșterea animalelor - 011, 012, 013, 014, 015, 016, 017; Piscicultură – 031, 032 și Silvicultură - 021, 022, 023, 024.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7922 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...