ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Estimare KeysFin: Industria de legume și fructe din România, nivel record în 2021 cu risc de accentuare a dependenței de importuri

24 Februarie 2022   |   BizLawyer

Pe termen mediu, analiștii KeysFin estimează o accentuare a dependenței de importul de alimente în general, și implicit și de legume și fructe în contextul creșterii prețurilor materiilor prime, al utilităților, dar mai ales în lipsa unui program național de sprijin bine țintit.

 
 
Cifra de afaceri a industriei de fructe și legume din România a crescut cu 17,4%, atingând un maximum istoric de 24,4 miliarde de lei în 2020. Pe sub-segmente, comerțul a înregistrat cel mai mare avans, de 19% (cifră de afaceri de 20,8 miliarde de lei), activitatea de prelucrare a crescut cu 12% (cifră de afaceri de 1,4 miliarde de lei), iar cifra de afaceri a cultivatorilor de fructe și legume a crescut cu 5% față de 2019, la 2,1 miliarde de lei în 2020, se arată în analiza KeysFin lansată cu ocazia participării în cadrul evenimentului RO Fruits & Vegetables Show, organizat de către Modern Buyer.

„Pandemia a adus o modificare evidentă a comportamentului de consum înspre produsele de bază între care se găsesc și legumele și fructele. Pentru 2021 estimăm continuarea tendinței de creștere începută în 2014 și atingerea unui nivel record de 28 de miliarde de lei în baza creșterii consumului, dar și a presiunilor inflaționiste de aproximativ 10% de anul trecut”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.


Mai multe companii & mai mulți angajați în 2020

Numărul de angajați a crescut cu 1,9% față de 2019 și a fost cu 21% peste nivelul din 2016, la 27,5 mii de salariați în 2020. Forța de muncă din comerț și prelucrare a crescut cu câte 7% fiecare, la 15,7 mii de angajați respectiv 4,3 mii de angajați în 2020, în timp ce cultivatorii au avut cu 10% mai puțini angajați față de 2019, respectiv 7,5 mii în 2020.

Numărul de companii a crescut cu 3,5% față de 2019 și a fost cu 24,5% peste nivelul din 2016, la 8,6 mii de companii în 2020.  Distribuția pe sub-segmente arată o piață relativ echilibrată: câte 43% dintre companii activau în comerț, respectiv în cultivare, restul în prelucrarea fructelor și legumelor din România în 2020.

Rezultat net record  de 1.3 miliarde lei

Rezultatul net al industriei de fructe și legume a depășit pentru prima dată nivelul de un miliard de lei, după un avans de 42% față de 2019 și de 332% față de 2016, ajungând la 1,3 miliarde de lei în 2020.

Pe sub-segmente, rezultatul net al prelucrătorilor de legume și fructe a crescut cu 33%, cel al comercianților cu 42% iar pe partea de cultivare avansul din 2020 a fost de 50% față de anul de dinainte de pandemie.

Mai multe insolvențe în industria de legume și fructe în 2021

Potrivit datelor oferite de Registrul Comerțului în Buletinul Procedurilor de Insolvențe, în 2021 au fost 110 insolvențe în industria de legume și fructe, cu 20% mai multe decât minimul ultimilor 15 ani,  92 de insolvențe înregistrate în 2020, cu 67% mai puține față de vârful indicatorului atins în 2013, de 337 de insolvențe.
În contextul incertitudinii generale generate de pandemie este indicat ca actorii din mediul de afaceri să verifice companiile cu care colaborează, pentru a preveni riscurile comerciale, precum riscul de neîncasare creanțe, de insolvență, faliment, etc.

Soluțiile de Business Information sunt din ce în ce mai căutate, marii jucători, fie că sunt antreprenori, investitori, manageri sau creditori își schimbă viziunea și practica în abordarea riscurilor, tocmai prin prisma faptului că schimbările bruște din piață pot destabiliza o companie, mai ales dacă informația în luarea unei decizii cu impact major asupra business-ului este incompletă.

Importurile de legume și fructe au ajuns la maximul istoric

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, în 2020, importurile de legume și fructe au ajuns la maximul istoric de 1,2 miliarde de euro, după un avans anual de 1,6% și o creștere de 252% față de 2011.
Exporturile de fructe și legume au crescut cu 9,3% față de 2019, însă cu doar 40% față de 2011, ajungând la valoarea de 173 milioane de euro în 2020.

Deficitul balanței comerciale de fructe și legume (Exporturi minus Importuri) a crescut cu 0,3% față de 2019 și a fost 374% peste nivelul din 2011, la cel mai ridicat nivel din istorie, atingând peste un miliard de euro în 2020.

Accentuare a dependenței de importul de alimente

Pe termen mediu, analiștii KeysFin estimează o accentuare a dependenței de importul de alimente în general, și implicit și de legume și fructe în contextul creșterii prețurilor materiilor prime, al utilităților, dar mai ales în lipsa unui program național de sprijin bine țintit (infrastructura agricolă, acces la finanțare pentru dezvoltarea și tehnologizarea capacităților de producție - Agricultura nebeneficiind de alocare directă prin Planul Național de Redresare și Reziliență), prin care să ajute managerii din industria locală de legume și fructe să facă față competiției externe, să reducă dependența economiei locale de produsele din import și să asigure produse sănătoase și de calitate consumatorului român.

Notă: Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanțelor (la sfârșitul perioadei) care au avut ca domeniu principal de activitate unul dintre următoarele coduri CAEN:
CULTIVARE: 0113 Cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și tuberculilor, 0121 Cultivarea strugurilor, 0122 Cultivarea fructelor tropicale și subtropicale, 0123 Cultivarea fructelor citrice, 0124 Cultivarea fructelor sămânțoase și sâmburoase, 0125 Cultivarea fructelor arbuștilor fructiferi, căpșunilor, nuciferilor, 0126 Cultivarea fructelor oleaginoase;
PRELUCRARE: 1032 Fabricarea sucurilor de fructe și legume, 1039 Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor n.c.a.;
COMERȚ: 4631    Comerț cu ridicata al fructelor și legumelor și 4721 Comerț cu amănuntul al fructelor și legumelor proaspete, în magazine specializate.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9642 / 18049
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...