ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Europenii vor ca euro digital să fie confidenţial, sigur şi ieftin (studiu BCE)

14 Aprilie 2021   |   Agerpres

"Ceea ce-şi doresc cel mai mult respondenţii de la un euro este confidenţialitatea (43%), securitatea (18%), uşurinţa utilizării în zona euro (11%), absenţa costurilor suplimentare (9%) şi folosirea offline (8%)", informează BCE, în raportul care prezintă concluziile consultării publice privind euro digital.

 
 
Cetăţenii din zona euro se aşteaptă ca moneda euro digitală propusă de Banca Centrală Europeană să fie confidenţială, sigură şi ieftină, arată rezultatele unui studiu publicat miercuri de BCE, transmite Reuters.
 
"Ceea ce-şi doresc cel mai mult respondenţii de la un euro este confidenţialitatea (43%), securitatea (18%), uşurinţa utilizării în zona euro (11%), absenţa costurilor suplimentare (9%) şi folosirea offline (8%)", informează BCE, în raportul care prezintă concluziile consultării publice privind euro digital.
 
BCE lucrează la crearea unei forme electronice de numerar care să vină în completarea bancnotelor şi monedelor, într-o încercare de a stopa concurenţa din partea criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, Diem şi Tether.
 
Un euro digital ar fi mult mai sigur decât un portofel digital sau un cont deţinut la o bancă comercială, apreciază analiştii, ceea ce sporeşte temerile că în perioade de criză cetăţenii îşi vor schimba economiile în euro digitali, afectând modelul de afaceri al sectorului financiar.
 
Rezultatele consultării BCE arată că jumătate dintre respondenţi sunt în favoarea introducerii unui plafon privind deţinerile de viitoare monedă digitală de către rezidenţii din zona euro sau impunerea de penalizări dacă se depăşeşte un anumit plafon.
 
Două treimi dintre respondenţi consideră că moneda electronică trebuie oferită de intermediari din sectorul privat şi integrată în actualul sistem de plăţi, iar un sfert vor să fie oferită ca aplicaţie telefonică sau "smart card", cumpărăturile realizându-se offline.
 
Discuţiile sunt în stadiu preliminar, iar lansarea unui euro digital nu este aşteptată mai devreme de 4-5 ani.
 
În octombrie 2020 a fost lansată o consultare publică privind euro digital pentru a strânge la un loc părerile publicului larg şi ale specialiştilor şi a se asigura că orice nouă formă de bani şi plăţi pe care o poate oferi Eurosistemul va rămâne ferm ancorată în încrederea publicului. În paralel, Eurosistemul îşi continuă activitatea de explorare, experimentând totodată cu soluţii tehnice. În 2021, acesta va decide dacă va lansa un proiect digital privind moneda euro, se arată în raportul anual pe 2020 al Băncii Centrale Europene publicat miercuri.
 
Transformarea industriei financiare prin intermediul digitalizării influenţează şi mijloacele de plată. În contextul progreselor înregistrate de digitalizare, există mai multe scenarii în care băncile centrale ar putea decide să emită o monedă digitală accesibilă tuturor cetăţenilor şi firmelor pentru efectuarea plăţilor, apreciază BCE.
 
BCE şi băncile centrale naţionale din zona euro analizează cu atenţie implicaţiile emisiunii de monedă euro digitală din perspectivă economică, strategică, tehnologică şi socială. O monedă euro digitală la dispoziţia publicului larg ar sprijini procesul de digitalizare a pieţelor financiare europene şi economia UE în ansamblu, consolidând totodată independenţa strategică a acestora. Ar putea completa numerarul ca mijloc de plată, îndeosebi în cazul în care utilizarea numerarului continuă să se reducă. De asemenea, euro digital ar putea face faţă provocărilor posibil generate de emisiunea de monede sub diverse forme în sectorul privat şi/sau monede digitale emise de alte bănci centrale.
 
Eurosistemul analizează oportunităţile, provocările şi caracteristicile funcţionale ale unei eventuale monede euro digitale, deşi nu există încă un angajament sau o decizie în privinţa emiterii acesteia. O monedă euro digitală nu ar înlocui numerarul, ci l-ar completa Numerarul va rămâne la dispoziţia tuturor celor care doresc să îl utilizeze. Euro digital ar asigura cetăţenilor accesul la un mijloc digital de plată simplu, sigur şi de încredere, gratuit pentru plătitori în cazul operaţiunilor uzuale şi utilizabil în întreaga zonă euro.
 
De asemenea, se identifică un set de caracteristici funcţionale pentru un posibil euro digital. Orice fel de concept trebuie să respecte o serie de principii şi cerinţe, precum accesibilitatea, robusteţea, siguranţa, eficienţa şi protecţia vieţii private, fiind totodată în conformitate cu cadrul de reglementare aplicabil domeniului. Un euro digital trebuie conceput astfel încât să se evite eventualele consecinţe nedorite ale emiterii acestuia. Acesta ar trebui să permită zonei euro să beneficieze de câştiguri în materie de eficienţă, reducând la minimum efectele nefavorabile asupra politicii monetare şi stabilităţii financiare sau asupra furnizării de servicii de către sectorul bancar. Eventualele riscuri ar putea fi atenuate cu ajutorul unor instrumente precum un sistem de remunerare stratificat sau limitarea deţinerilor de euro digital, lucru care trebuie în continuare investigat. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12384 / 17349
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...