EY- Global IPO trends: Q2 2019: Activitatea de tranzacționare de pe piața IPO globală scade și în trimestrul al doilea al anului 2019
05 Iulie 2019
BizLawyer♦ Activitatea IPO globală continuă să scadă, în pofida intrării pe piață a companiilor „unicorn” ♦ Tehnologia, sănătatea și industria au fost cele mai active sectoare în primul semestru al anului 2019 ♦ Megatranzacțiile IPO și perspectivele solide în toate regiunile vor susține activitatea în viitor
Tendința de listare a companiilor „unicorn” și de creștere a subscrierilor la niveluri record în cazul acestora a continuat în trimestrul al II-lea al anului 2019, conform raportului trimestrial EY- Global IPO trends: Q2 2019. În pofida menținerii incertitudinilor geopolitice și a tensiunilor comerciale, s-au înregistrat 507 tranzacții IPO în primul semestru al anului 2019, cu o valoare totală de 71,9 miliarde de dolari. Deși numărul de tranzacții a scăzut cu 28% față de semestrul I al anului 2018, randamentele în prima zi pe principalele piețe au crescut în medie cu 15,4%, iar prețurile acțiunilor post-listare au crescut cu 28,4%.
Sectorul tehnologic, sectorul sănătății și cel industrial au înregistrat cea mai mare pondere din totalul tranzacțiilor IPO în semestrul I 2019, cumulând 266 de IPO-uri (52% din numărul de tranzacții IPO globale), în valoare totală de 47,8 miliarde de dolari (66% din valoarea capitalului atras la nivel global). În funcție de valoarea capitalului atras, tehnologia a fost cel mai puternic sector, cu subscrieri în valoare de 29,3 miliarde de dolari (41% din valoarea capitalului atras la nivel global).
Sectorul tehnologic, sectorul sănătății și cel industrial au înregistrat cea mai mare pondere din totalul tranzacțiilor IPO în semestrul I 2019, cumulând 266 de IPO-uri (52% din numărul de tranzacții IPO globale), în valoare totală de 47,8 miliarde de dolari (66% din valoarea capitalului atras la nivel global). În funcție de valoarea capitalului atras, tehnologia a fost cel mai puternic sector, cu subscrieri în valoare de 29,3 miliarde de dolari (41% din valoarea capitalului atras la nivel global).
Investitorii din regiunea EMEIA rămân prudenți pe fondul persistenței incertitudinilor globale
În EMEIA, numărul și valoarea tranzacțiilor au scăzut față de primul semestru al anului 2018. Bursele din această regiune au înregistrat 123 de IPO-uri (o scădere de 53%) și au atras capital în valoare totală de 16 miliarde de dolari (o scădere de 48%). În pofida dificultăților, cinci dintre principalele zece burse ca valoare a tranzacțiilor și două dintre principalele zece burse ca număr de tranzacții la nivel mondial au provenit din EMEIA. Per total, având în vedere randamentele solide de primă zi, performanțele tranzacțiilor IPO din primul semestru al acestui an și încrederea investitorilor, se preconizează o intensificare a activității pe piețele IPO din EMEIA în a doua jumătate a anului 2019.
În Europa, s-a înregistrat o creștere notabilă a activității IPO în trimestrul al II-lea 2019. Numărul ofertelor publice inițiale a crescut cu 100% (48 de tranzacții), iar valoarea capitalului atras cu 3.338% (12,5 miliarde de dolari) față de primul trimestru al acestui an.
„EMEIA este o regiune mult mai dependentă de schimburile comerciale globale decât alte regiuni și, prin urmare, este mai sensibilă la persistența incertitudinilor geopolitice. Având în vedere că cele mai mari fluxuri comerciale din lume sunt între SUA și China, pe de-o parte, și Uniunea Europeană, pe de altă parte, EMEIA are un rol de indicator în stabilirea sănătății economiei globale. Dacă SUA și China își rezolvă conflictul comercial și în legătură cu tarifele, iar Regatul Unit și UE convin asupra unor condiții care să conducă la un Brexit cu acord, ne putem aștepta ca activitatea IPO să își revină în a doua jumătate a anului 2019. Între timp, candidații IPO din EMEIA continuă să se pregătească astfel încât să fie gata să treacă la acțiune la momentul potrivit”, a declarat Dr. Martin Steinbach, Coordonator EY Global and EY EMEIA IPO.
Piețele IPO de pe continentul american își revin
Pe continentul american, s-au înregistrat 87 de oferte publice inițiale, cu o valoare totală de 28,1 miliarde de dolari în trimestrul al II-lea al anului 2019, ceea ce a însemnat o creștere de 5% a numărului de tranzacții și de 50% a valorii tranzacțiilor față de trimestrul al II-lea din 2018.
Însă, la nivelul semestrului I al anului 2019, activitatea s-a redus cu 14%, înregistrându-se 118 tranzacții, iar valoarea capitalului atras a scăzut cu 12% la 33,6 miliarde de dolari, față de perioada similară a anului trecut.
Cu toate acestea, indicii NYSE și NASDAQ s-au clasat pe primul și, respectiv, pe al doilea loc în clasamentul global al valorii capitalului atras în primul semestru al anului 2019. Bursele din SUA au înregistrat 75% din IPO-urile de pe continentul american (88 de IPO-uri) și 96% din valoarea tranzacțiilor (32,2 miliarde de dolari) în semestrul I al anului 2019, în urma listării publice a mai multor importante companii „unicorn” tehnologice, în al doilea trimestru al anului.
Planurile de listări publice inițiale din regiunea Asia-Pacific au fost grăbite pentru a devansa turbulențele economice
Tensiunile comerciale permanente dintre China și SUA au continuat să afecteze activitatea IPO în semestrul I al anului 2019, împiedicând o revenire la nivelurile anului 2018. Activitatea IPO în întreaga regiune Asia-Pacific în primul semestru al anului 2019 a înregistrat o scădere de 12% a volumului (266 de tranzacții) și de 27% a valorii atrase (22,3 miliarde de dolari) față de primul semestru al anului 2018.
Însă, bursele din Asia-Pacific și-au menținut dominația pe piața IPO globală în acest semestru, ca volum, șase dintre principalele zece burse din lume provenind din această regiune. În privința capitalului atras, trei dintre principalele zece burse sunt din această regiune. Principalele piețe din regiunea Asia-Pacific au înregistrat randamente medii de primă zi de aproximativ 19% și randamente curente medii de 34%, ceea ce înseamnă că performanțele tranzacțiilor IPO continuă să îmbunătățească atitudinea investitorilor față de acestea.
Bursele din China continentală au înregistrat cu 27% mai multe tranzacții IPO (33) în trimestrul al doilea al anului 2019 față de perioada similară a anului precedent, dar și o scădere de 38% a valorii capitalului atras (5,1 miliarde de dolari), din cauza absenței megatranzacțiilor IPO. Se preconizează însă o creștere a activității IPO din China continentală în al doilea semestru al acestui an, ca urmare a lansării platformei pentru inovație în știință și tehnologie (Piața STAR) la Bursa de Valori din Shanghai.
Piețele IPO din Japonia au rămas stabile în primul semestru al anului 2019, înregistrând o ușoară creștere a numărului de tranzacții față de perioada similară a anului trecut. Au fost 41 de IPO-uri în primul semestru al anului 2019 față de 39 de IPO-uri în perioada similară a anului trecut, în timp ce valoarea capitalului atras (1,3 miliarde de dolari) a fost semnificativ mai mică față de semestrul I al anului 2018 (2,8 miliarde de dolari).
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 17246 / 18015 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Managing Partner | Din vorbă în vorbă cu Vasile Băiculescu, unul dintre avocații noii generații și coordonator al firmei Băiculescu & Asociații, despre managementul unei firme de avocatură, strategii de creștere și performanță: ”Planul strategic trebuie să fie aliniat cu valorile și viziunea echipei, astfel încât strategia de dezvoltare să pornească din interiorul firmei și să fie susținută de expertiza externă. De-a lungul timpului, am colaborat frecvent cu experți din diverse domenii pentru a ne asigura că adoptăm cele mai bune practici”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...