ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

EY și Institutul pentru Finanțe Internaționale: Securitatea cibernetică rămâne un risc major pentru băncile europene, pe fondul escaladării tensiunilor geopolitice

12 Februarie 2024   |   BizLawyer

• 82% dintre managerii de risc (Chief Risk Officers sau CRO) din Europa consideră securitatea cibernetică cel mai mare risc pentru companii în 2024 • 71% dintre managerii de risc europeni sunt preocupați de conflictele cibernetice între state, pe fondul escaladării tensiunilor geopolitice • Principalele riscuri emergente pentru următorii cinci ani în sectorul bancar: riscurile climatice (76%), IA și machine learning (53%) și sistemele informatice depăşite (47%)

Sursa: Pixaby

 
 
Securitatea cibernetică reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru managerii de risc (Chief Risk Officers sau CRO) din sectorul bancar european pentru al doilea an consecutiv, conform studiul despre gestionarea riscurilor bancare, realizat de EY și Institutul pentru Finanțe Internaționale (IFI).

Studiul analizează informații colectate de la 17 mari bănci europene și a constatat că 82% dintre managerii de riscuri consideră securitatea cibernetică cea mai mare amenințare la adresa organizației lor în următoarele 12 luni (față de 73% la nivel global). Un procent de 71% consideră că amenințarea conflictelor cibernetice între state este din ce în ce mai reală.

Mediul geopolitic dificil îi determină pe managerii de risc din băncile europene să fie preocupați de sancțiunile globale și reziliența operațională, iar 82% dintre ei consideră că riscurile geopolitice vor crește în acest an.


Gelu Gherghescu, Markets leader, EY România: „Tensiunile geopolitice, anticiparea rezultatelor alegerilor, continuarea războiului în Europa și creșterea tulburărilor în Orientul Mijlociu adaugă volatilitate unui mediu economic deja dificil. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că atât de mulți manageri de risc (CRO) identifică și în acest an riscul cibernetic ca fiind cel mai important. Tot din sondaj reiese faptul  că poziția de CRO a  dobândit multe fațete noi, managerii de risc trebuind azi să își asume mai multe roluri pentru a putea identifica toate posibilele riscuri ce amenință organizația și pentru a le gestiona și raporta eficient".

Cătălina Dodu, liderul departamenului de Consultanţă, EY România, și Cybersecurity Leader EY South Cluster: "Cel mai eficient mod de a ne apăra împotriva amenințărilor cibernetice este prin creșterea continuă a rezilienței operaționale. În acest sens, Legea UE privind reziliența operațională digitală (DORA) joacă un rol esenţial, permițând companiilor să reducă întreruperile, să se adapteze la riscuri din ce în ce mai complicate și să promoveze o stabilitate și o securitate sporite la nivel intern".

Riscurile climatice reprezintă cel mai mare risc emergent pentru băncile europene

Când au fost întrebați despre riscurile semnificative din următorii cinci ani, aproape trei sferturi (76%) dintre managerii de risc din sectorul bancar european au declarat că riscul climatic reprezintă cea mai mare amenințare emergentă la adresa operațiunilor, comparativ cu 56% la nivel mondial. La mică distanță în topul riscurilor, cu 53% din mențiunile respondenților se clasează riscul legat de inteligența artificială și machine learning. Un procent de 47% dintre respondenți au indicat în topul riscurilor emergente sistemele informatice depăşite.

Managerii de risc din sectorul bancar european consideră că schimbările climatice prezintă un nivel de risc atât de mare, încât mai bine de jumătate dintre participanții la studiu (59%) sunt de părere că acest subiect impune atenția nemijlocită a consiliului de administrație.

Multiplele aspecte ale riscurilor climatice pe termen scurt în domeniul bancar, cum ar fi imperativele de raportare pe termen scurt, sunt încă de descoperit de către managerii de risc. În ansamblu, rezultatele sondajului arată că managerii de risc recunosc nevoia urgentă a unei mai bune înțelegeri și a asumării de acțiuni în privința riscurilor climatice și eforturi sporite pentru a elimina aceste decalaje.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 179 / 16447
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...