ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Femeile reprezintă 1 din 5 profesionişti în investiţii din Româƒnia (raport)

10 Iunie 2025   |   Agerpres

Confom studiului Level 20 CEE-Romania şi ROPEA, în private equity 16% dintre rolurile de conducere sunt deţinute de femei, în comparaţie cu doar 9% în venture capital.

 
 
Femeile reprezintă 21% din totalul profesioniştilor în investiţii din fonduri de private equity (PE) & venture capital (VC) active în România, iar aproape jumătate (47%) dintre firmele din industrie au echipe exclusiv masculine, arată un raport publicat marţi.

Confom studiului Level 20 CEE-Romania şi ROPEA, în private equity 16% dintre rolurile de conducere sunt deţinute de femei, în comparaţie cu doar 9% în venture capital.

Femeile reprezintă puţin peste 1 din 5 profesionişti în investiţii (21%), iar la nivel de conducere, doar 12% dintre managerii seniori sunt femei, respectiv 11 din 90, menţionează sursa citată.

În comparaţie, datele Level 20 la nivel european indică o reprezentare medie de 24% femei în echipele de investiţii şi 14% în poziţii de conducere.

"Din 2022, Level 20 colectează şi analizează date privind reprezentarea de gen în cadrul capitolelor sale europene, iar cele mai noi cercetări arată că România, cu ponderea de 21% femei în echipele de investiţii, se situează la mijlocul clasamentului european, între Franţa, care conduce cu 31%, şi Olanda, cu 15%", precizează sursa citată.

Obiectivul Level 20 este de a creşte procentul femeilor în poziţii de conducere în private equity şi venture capital, la nivel european.

"Diversitatea în private equity nu este doar despre echitate - este un avantaj competitiv. Studiile arată că echipele diverse iau decizii mai bune, au o guvernanţă mai solidă şi creează valoare pe termen lung. Primii paşi spre progres sunt recunoaşterea şi asumarea responsabilităţii, iar acest raport marchează o etapă esenţială spre o industrie mai incluzivă şi performantă", a afirmat Miruna Popa, Chair Level 20 CEE - România, citată în comunicat.

Raportul evidenţiază două bariere structurale esenţiale în retenţia şi promovarea femeilor în acest domeniu, precum echilibrul muncă-viaţă şi flexibilitatea, factori esenţiali în retenţia angajaţilor.

Totodată, în raport se face referire la politici de concediu familial (family leave) inadecvate sau inflexibile care pot să ducă la sentimentul de marginalizare sau penalizare pentru femeile care îşi iau concediu pentru îngrijirea familiei.

"Flexibilitatea în muncă le permite femeilor să continue să contribuie eficient în timp ce gestionează responsabilităţile familiale. Cultura organizaţională joacă un rol esenţial în modul în care femeile sunt sprijinite în rolurile lor multiple, influenţând direct retenţia şi progresul profesional", se menţionează în document.

Potrivit studiului, femeile au rareori acces la mentori aflaţi în poziţii de top, care le pot sprijini evoluţia în carieră. În lipsa acestor relaţii-cheie, femeile au mai puţină vizibilitate şi oportunităţi de a prelua funcţii de conducere.

"Diversitatea la multiple niveluri - gen, educaţie şi experienţă profesională - este cheia pentru a construi echipe performante. Level 20 şi ROPEA promovează această abordare prin programele şi iniţiativele recente în toate segmentele industriei", a declarat Daniela Iliescu, director executiv, ROPEA.

Raportul mai arată că, în privinţa nivelurilor de senioritate, în private equity se înregistrează o reprezentare mai bună a femeilor decât în venture capital (VC). Aproximativ 16% dintre rolurile de conducere în PE sunt ocupate de femei, comparativ cu doar 9% în venture capital.

"Situaţia se inversează la nivelul mediu de experienţă: femeile deţin 56% din rolurile de middle management în firmele de VC, faţă de 30% în cele de PE. La nivel junior, în firmele de PE, 35% dintre roluri sunt ocupate de femei, în timp ce în VC există un echilibru perfect - 50% dintre roluri fiind deţinute de femei. Diferenţele dintre cele două subsectoare indică necesitatea unor strategii diferite de retenţie şi promovare, în special pentru a susţine avansarea femeilor din middle management către poziţii de top. Aceste cifre indică un decalaj important între reprezentarea generală a femeilor din firmele de investiţii şi promovarea în poziţii decizionale", se mai precizează în raport.

Pe de altă parte, faptul că industria de private equity şi venture capital din România este încă într-o etapă de creştere poate influenţa în mod pozitiv diversitatea echipelor pe viitor.

De asemenea, 47% dintre firmele active în Româƒnia (18 din 38) au echipe de investiţii formate exclusiv din bărbaţi, un procent considerabil mai mare decât media europeană, unde ponderea echipelor exclusiv masculine a scăzut la 26% în 2024 - o provocare majoră în ceea ce priveşte incluziunea şi dezvoltarea talentului feminin din acest sector, precizează cercetarea.

Raportul reprezintă un prim demers al dialogului privind reprezentarea de gen în private equity şi venture capital. Progresul în acest domeniu poate beneficia de implicarea tuturor părţilor relevante, inclusiv a fondurilor de investiţii, a investitorilor instituţionali şi a autorităţilor publice.

Posibilele direcţii de acţiune includ luarea în considerare a obiectivelor legate de diversitate, politici flexibile privind munca şi familia, precum şi mecanisme de sprijin pentru o participare mai diversificată.

Level 20 CEE - Romania şi Asociaţia de Investiţii Private din Româƒnia (ROPEA) au lansat Diversitatea de Gen în 2025 - primul raport dedicat reprezentării feminine în industria de Private Equity şi Venture Capital din România.

Level 20 este o organizaţie non-profit cu misiunea de a creşte procentul femeilor în poziţii de conducere din sectorul de private equity şi venture capital.

ROPEA - Asociaţia de Investiţii Private din România - este organizaţia reprezentativă a industriei de private equity şi venture capital din România şi acţionează ca o platformă de dialog între investitori, antreprenori şi autorităţi şi promovează bune practici în industrie.

EIF, parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii, este un investitor major în private equity şi venture capital, cu investiţii de peste 7 miliarde de euro în 200 de fonduri de PE şi VC numai în 2024.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 60 / 19323
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat acționarii Lensa la atragerea unei investiții de la OH Holding Limited. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
PNSA, alături de un sindicat de bănci românești și internaționale cu privire la acordarea unei facilități de credit în valoare de aproximativ 173 milioane de dolari firmei Black Sea Oil & Gas. Ce avocați au fost implicați în finanțare
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Schoenherr, alături de M Core în achiziția Focșani Shopping Centre de la KBC Bank. Markus Piuk (partner) a coordonat echipa
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Cariere în Drept | De vorbă cu Andra Mălina Stroe, șefă de promoție a generației care și-a finalizat studiile în 2022, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dacă te-ai ridicat la înălțimea sarcinilor în timpul facultății, este imposibil să nu reușești în a avea o carieră de succes. Înveți de la cei mai buni și ești coleg cu cei mai buni”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...