
Fitch: Deficitul bugetar al României, afectat de posibila întârziere a măsurilor suplimentare de consolidare fiscală
26 Martie 2025
AgerpresFitch avertizează că instabilitatea politică va rămâne ridicată în România înaintea repetării alegerilor prezidenţiale din mai.
Ciclul electoral prelungit din România va întârzia probabil măsurile suplimentare de consolidare fiscală până cel puţin în semestrul doi din 2025 şi, fără măsuri suplimentare, există riscuri privind estimarea legată de deficit, previzionat la 7,5% din PIB în 2025, în special ţinând cont de deficitele lunare mari de la începutul lui 2025, se arată într-o analiză agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.
Conform datelor privind lichidităţile, deficitul bugetar din ianuarie şi februarie s-a situat la 30 miliarde de lei (sau 1,6% din PIB-ul previzionat în 2025), similar cu nivelul de 29 miliarde de lei din 2024, ilustrând compromisurile politice din jurul consolidării fiscale, pe fondul potenţialului impact negativ asupra creşterii economice. Mai mult, la fel ca majoritatea statelor membre UE, România se va confrunta cu presiuni privind majorarea cheltuielilor din domeniul apărării (care în 2024 s-au situat la 2,3% din PIB).
Conform datelor privind lichidităţile, deficitul bugetar din ianuarie şi februarie s-a situat la 30 miliarde de lei (sau 1,6% din PIB-ul previzionat în 2025), similar cu nivelul de 29 miliarde de lei din 2024, ilustrând compromisurile politice din jurul consolidării fiscale, pe fondul potenţialului impact negativ asupra creşterii economice. Mai mult, la fel ca majoritatea statelor membre UE, România se va confrunta cu presiuni privind majorarea cheltuielilor din domeniul apărării (care în 2024 s-au situat la 2,3% din PIB).
În pofida riscurilor politice şi fiscale, scenariul de bază al Fitch estimează o redresare modestă, cu o creştere a economiei de 1,4% în 2025 şi de 2,2% în 2026, ceea ce va ajuta la reducerea deficitului până la un nivel încă ridicat, de 6,8% din PIB, în 2026. Aceste evoluţii nu vor preveni majorarea ponderii datoriei ca procent din PIB la 62% în 2026 (de la un nivel de 49% în 2023), peste nivelul mediu de 56% prevăzut în cazul ţărilor din aceeaşi categorie de rating ("BBB") şi la aproximativ 70% din PIB până în 2028, conform proiecţiilor de bază ale agenţiei.
Fitch avertizează că instabilitatea politică va rămâne ridicată în România înaintea repetării alegerilor prezidenţiale din mai. Provocările la adresa reducerii deficitelor ridicate record şi a stabilizării datoriei, şi riscurile privind durabilitatea coaliţiei aflată la guvernare, pe fondul polarizării sociale, sunt reflectate în perspectiva negativă atribuită ratingului suveran al României BBB minus", apreciază agenţia.
Cei trei candidaţi principali înaintea votului din primul tur, în 4 mai, sunt: Crin Antonescu, candidatul oficial al Guvernului de coaliţie format din trei partide, George Simion, liderul formaţiunii populiste Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), al doilea cel mai mare partid din Parlament, şi primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, care candidează ca independent. Un al doilea tur de scrutin va avea loc în 18 mai, dacă niciun candidat nu-şi asigură peste 50% din voturi în primul tur.
După ce Curtea Constituţională a României a anulat rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024, în urma victoriei surpriză a ultranaţionalistului Călin Georgescu, pe fondul unor presupuse ingerinţe străine, incertitudinea politică a crescut semnificativ. Alegerile parlamentare din decembrie au avut ca rezultat un legislativ mai fragmentat, cu o creştere a partidelor de extremă dreaptă, anti-UE, se mai arată în analiza agenţiei de rating.
"Evoluţiile din acest an sunt conforme cu opinia Fitch, exprimată încă de la revizuirea ratingului, în decembrie 2024, când a înrăutăţit la negativă perspectiva atribuită ratingului României, conform căreia incertitudinea politică va rămâne ridicată cel puţin până la alegerile prezidenţiale. În martie, Curtea Constituţională a respins în unanimitate candidatura lui Georgescu la alegerile prezidenţiale din mai, ceea ce a provocat unele proteste ale susţinătorilor săi. Georgescu a acceptat decizia şi l-a susţinut pe George Simion, a cărui candidatură ar putea deveni acum punctul central pentru a atrage opiniile anti-sistem şi voturile de protest", subliniază sursa citată.
Politica externă şi apărarea sunt responsabilităţi cheie ale preşedintelui, însă acesta nu are un rol oficial în politica economică sau în măsurile direct legate de absorbţia şi alocarea fondurilor europene. Cu toate acestea, rezultatul alegerilor prezidenţiale ar putea avea implicaţii asupra încrederii investitorilor, a sustenabilităţii coaliţiei de guvernare şi a capacităţii sale politice de a implementa consolidarea fiscală, apreciază Fitch.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 190 / 18954 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...