ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fitch: Deficitul bugetar al României, afectat de posibila întârziere a măsurilor suplimentare de consolidare fiscală

26 Martie 2025   |   Agerpres

Fitch avertizează că instabilitatea politică va rămâne ridicată în România înaintea repetării alegerilor prezidenţiale din mai.

 
 
Ciclul electoral prelungit din România va întârzia probabil măsurile suplimentare de consolidare fiscală până cel puţin în semestrul doi din 2025 şi, fără măsuri suplimentare, există riscuri privind estimarea legată de deficit, previzionat la 7,5% din PIB în 2025, în special ţinând cont de deficitele lunare mari de la începutul lui 2025, se arată într-o analiză agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.

Conform datelor privind lichidităţile, deficitul bugetar din ianuarie şi februarie s-a situat la 30 miliarde de lei (sau 1,6% din PIB-ul previzionat în 2025), similar cu nivelul de 29 miliarde de lei din 2024, ilustrând compromisurile politice din jurul consolidării fiscale, pe fondul potenţialului impact negativ asupra creşterii economice. Mai mult, la fel ca majoritatea statelor membre UE, România se va confrunta cu presiuni privind majorarea cheltuielilor din domeniul apărării (care în 2024 s-au situat la 2,3% din PIB).


În pofida riscurilor politice şi fiscale, scenariul de bază al Fitch estimează o redresare modestă, cu o creştere a economiei de 1,4% în 2025 şi de 2,2% în 2026, ceea ce va ajuta la reducerea deficitului până la un nivel încă ridicat, de 6,8% din PIB, în 2026. Aceste evoluţii nu vor preveni majorarea ponderii datoriei ca procent din PIB la 62% în 2026 (de la un nivel de 49% în 2023), peste nivelul mediu de 56% prevăzut în cazul ţărilor din aceeaşi categorie de rating ("BBB") şi la aproximativ 70% din PIB până în 2028, conform proiecţiilor de bază ale agenţiei.

Fitch avertizează că instabilitatea politică va rămâne ridicată în România înaintea repetării alegerilor prezidenţiale din mai. Provocările la adresa reducerii deficitelor ridicate record şi a stabilizării datoriei, şi riscurile privind durabilitatea coaliţiei aflată la guvernare, pe fondul polarizării sociale, sunt reflectate în perspectiva negativă atribuită ratingului suveran al României BBB minus", apreciază agenţia.

Cei trei candidaţi principali înaintea votului din primul tur, în 4 mai, sunt: Crin Antonescu, candidatul oficial al Guvernului de coaliţie format din trei partide, George Simion, liderul formaţiunii populiste Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), al doilea cel mai mare partid din Parlament, şi primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, care candidează ca independent. Un al doilea tur de scrutin va avea loc în 18 mai, dacă niciun candidat nu-şi asigură peste 50% din voturi în primul tur.

După ce Curtea Constituţională a României a anulat rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024, în urma victoriei surpriză a ultranaţionalistului Călin Georgescu, pe fondul unor presupuse ingerinţe străine, incertitudinea politică a crescut semnificativ. Alegerile parlamentare din decembrie au avut ca rezultat un legislativ mai fragmentat, cu o creştere a partidelor de extremă dreaptă, anti-UE, se mai arată în analiza agenţiei de rating.

"Evoluţiile din acest an sunt conforme cu opinia Fitch, exprimată încă de la revizuirea ratingului, în decembrie 2024, când a înrăutăţit la negativă perspectiva atribuită ratingului României, conform căreia incertitudinea politică va rămâne ridicată cel puţin până la alegerile prezidenţiale. În martie, Curtea Constituţională a respins în unanimitate candidatura lui Georgescu la alegerile prezidenţiale din mai, ceea ce a provocat unele proteste ale susţinătorilor săi. Georgescu a acceptat decizia şi l-a susţinut pe George Simion, a cărui candidatură ar putea deveni acum punctul central pentru a atrage opiniile anti-sistem şi voturile de protest", subliniază sursa citată.

Politica externă şi apărarea sunt responsabilităţi cheie ale preşedintelui, însă acesta nu are un rol oficial în politica economică sau în măsurile direct legate de absorbţia şi alocarea fondurilor europene. Cu toate acestea, rezultatul alegerilor prezidenţiale ar putea avea implicaţii asupra încrederii investitorilor, a sustenabilităţii coaliţiei de guvernare şi a capacităţii sale politice de a implementa consolidarea fiscală, apreciază Fitch.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 740 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...