ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Furnizorii solicită demararea pregătirilor pentru re-liberalizarea pieţei de energie electrică şi gaze naturale

15 Iulie 2024   |   Agerpres

Potrivit legislaţiei, consumatorii casnici şi industriali beneficiază de energie electrică la preţuri de maximum 1.300 lei/MWh, care includ toate componentele (tarifele de reţele, certificate verzi, bonus de cogenerare, accize, TVA).

 
 
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România - AFEER solicită autorităţilor să demareze urgent pregătirile pentru re-liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru a nu crea haos în piaţă şi a da posibilitatea economiei şi populaţiei să de re-adapteze.

"Crizele mondiale, începute odată cu pandemia de coronavirus - sanitară, economică, energetică şi geo-politică - au determinat autorităţile române să ia măsuri excepţionale. În domeniul energetic, aceste măsuri au avut ca efect plafonarea/compensarea facturilor la energie electrică şi gaze naturale. Legislaţia în acest sens se aplică până la 31 martie 2025. Ceea ce înseamnă că, peste numai câteva luni, această restricţie în sectorul energetic va fi ridicată. Pentru a nu crea haos în piaţă, solicităm autorităţilor demararea pregătirilor privind re-liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, astfel încât aceasta să se desfăşoare lin, calm, dând posibilitatea economiei, dar şi oamenilor, să se re-adapteze. Numai aşa vom putea beneficia cu toţii de preţuri corecte la energie şi gaze", a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFERR, citat într-un comunicat al asociaţiei.


Potrivit legislaţiei, consumatorii casnici şi industriali beneficiază de energie electrică la preţuri de maximum 1.300 lei/MWh, care includ toate componentele (tarifele de reţele, certificate verzi, bonus de cogenerare, accize, TVA). Plafonarea/compensarea facturilor de la bugetul de stat se realizează în două etape: în prima etapă, furnizorii plătesc din banii proprii către producători, transportatori, distribuitori şi bugetul de stat (TVA şi accize) diferenţa între preţul final plătit de consumatori şi cel al pieţei. În etapa a doua, furnizorilor le sunt decontate de la buget sumele cheltuite pentru statul român, explică reprezentanţii AFEER.

"Toate aceste prevederi creează furnizorilor îngrijorări în plus! Pe de o parte, avem sume nedecontate încă de anul trecut, iar pe de alta OUG 32/2024 stabileşte la 700 lei/MWh valoarea maximă a preţului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat; un plafon artificial introdus fără o analiză corectă a volatilităţii preţului din piaţă. În plus, ne temem că Fondul de Solidaritate şi cel de Tranziţie Energetică, care a fost alimentat prin supra-taxarea producătorilor atunci când preţurile au fost foarte mari şi din care s-au făcut până acum rambursările, nu vor mai fi alimentate suficient pentru decontarea sumelor cheltuite de furnizori pentru susţinerea schemelor de plafonare/compensare introduse de autorităţi. Toate acestea ne creează expuneri mari la riscul de a nu putea recupera la timp sumele cu care furnizorii suportă schema de ajutor a consumatorilor", subliniază preşedintele AFEER.

Furnizorii mai semnalează că, în prezent, din cauza condiţiilor meteorologice, cu coduri roşii de caniculă, consumul de energie electrică a ajuns la cote foarte înalte, nu numai în România, ci în toată zona, ceea ce a condus la creşterea preţurilor pe pieţele spot. Prelungirea acestei situaţii poate avea efecte asupra facturilor consumatorilor, asupra furnizorilor şi asupra bugetului de stat, prin aplicarea legislaţiei privind plafonarea/compensarea facturilor.

Aceştia precizează, totodată, că ei nu transmit niciun fel de oferte pe piaţa de echilibrare, doar transmit operatorului acestei pieţe consumurile prognozate.

"Ţin să precizez că furnizorii nu au niciun rol în tranzacţiile cu produse de echilibrare pe piaţa de echilibrare; ei nu sunt furnizori de servicii de echilibrare pe această piaţă, nu transmit niciun fel de oferte. Pe această piaţă tranzacţionează doar operatorul pieţei de echilibrare, respectiv Transelectrica S.A., unii dintre producătorii de energie electrică şi posesorii capacităţilor de stocare calificate. Furnizorii doar transmit operatorului acestei pieţe consumurile prognozate şi în final decontează costurile cu echilibrarea sistemului. Potrivit celor mai recente date publicate de către Transelectrica, energia tranzacţionată pe piaţa de echilibrare a scăzut, de exemplu, în luna martie 2024, ca procent din consumul total la 3%, faţă de 3,7% în aceeaşi lună a anului 2023. Ca volum, scăderea este de la 172 GWh la 142 MWh. Această scădere cu peste 20% arată că a fost o îmbunătăţire semnificativă a prognozelor tuturor participanţilor la piaţă. Îngrijorător este că, deşi volumul a scăzut, preţurile plătite au crescut de la o medie de aproximativ 400 lei/MWh în anul 2023, la peste 2.000 lei/MWh în 2024, cu maxime ce au depăşit şi 15.000 lei/MWh. Astfel, deşi prognozele lor au avut în acest an un grad de acurateţe mai mare, furnizorii sunt cei care suportă pierderile cauzate de creşterile exorbitante ale preţurilor. Cauzele acestor creşteri de preţ pe piaţa de echilibrare trebuie lămurite de autorităţi împreună cu producătorii de energie electrică participanţi la această piaţă şi cu Transelectrica", a atras atenţia Laurenţiu Urluescu.

Pe de altă parte, AFEER solicită crearea unei pieţe pentru garanţii de origine, la fel cum există în celelalte ţări din UE. Producătorii, spun reprezentanţii asociaţiei, cel puţin cei regenerabili, ar putea să-şi recupereze investiţiile, prin înfiinţarea unei pieţe voluntare a garanţiilor de origine, având în vedere cererea tot mai mare datorată extinderii politicilor ESG ale consumatorilor finali industriali. ESG (Environmental, Social and Governance) reprezintă aplicarea unor practici sustenabile de afaceri în contextul criteriilor de Mediu, Sociale şi de Guvernare, care sunt recunoscute şi la nivel internaţional.

ANRE emite o garanţie de origine pentru fiecare megawatt oră produs din surse regenerabile de energie. În România, în prezent, aceste garanţii de origine se transferă de furnizor, clientului său final, la solicitarea acestuia, odată cu energia electrică vândută. Furnizorul nu poate transfera unui client final doar garanţia de origine, fără să-i şi furnizeze energia electrică aferentă acesteia, explică ei.

"Dacă un consumator nu are, deocamdată, nevoie de garanţii de origine, acestea se pierd. Practic, se emit degeaba! În schimb, alţi consumatori, care au nevoie de astfel de garanţii, nu le pot achiziţiona. Atragem atenţia că, deşi există cerere tot mai mare, metoda actuală de transfer este ineficientă şi provoacă blocaje şi lipsuri. De aceea solicităm crearea unei pieţe funcţionale pentru aceste garanţii de origine, astfel încât acestea să poată fi transferate independent de energia electrică, la fel cum există în celelalte ţări din UE", a punctat Urluescu.

Înfiinţată în anul 2006, AFEER cuprinde, în prezent, un număr de 44 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică şi/sau de gaze naturale, care asigură furnizarea energiei atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 85% din consumul final de electricitate şi 85% din consumul final de gaze naturale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 17237
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Vectr Holdings la achiziția clădirii de birouri The Landmark. Echipă pluridisciplinară, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner), cu mai mulți avocați în prima linie | Dimitris Sophocleous, reprezentantul clientului: ”Expertiza RTPR și abordarea proactivă ne-au ajutat să depășim potențialele obstacole și să asigurăm succesul tranzacției”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...