ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul CEC Bank raportează un profit net de 279,8 milioane de lei în primul semestru

27 Septembrie 2024   |   Agerpres

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România.

 
 
Grupul CEC Bank raportează un profit net de 279,8 milioane de lei în prima jumătate a anului 2024, din care profitul net al băncii a fost de 269,5 milioane de lei, informează joi banca, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Banca menţionează că a continuat să-şi consolideze poziţia pe piaţă şi a înregistrat o creştere a activelor nete până la 93,23 miliarde de lei, plus 35% faţă de perioada similară a anului trecut.

Veniturile nete din dobânzi ale Băncii au înregistrat o creştere cu circa 27% în semestrul I 2024 comparativ cu semestrul I 2023 (respectiv cu circa 211 milioane de lei), pe seama majorării veniturilor din dobânzi, generate de creşterea lunară a soldului de credite şi plasamente (titluri, bănci, etc). Astfel, veniturile din dobânzi au crescut cu circa 673 milioane lei, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au înregistrat şi ele un trend crescător, fiind majorate cu circa 462 milioane lei.


Veniturile nete din comisioane au crescut cu aproximativ 4,1% (respectiv cu circa 5,5 milioane de lei), ajungând în primul semestru la 139 milioane lei la nivelul Băncii (157 milioane de lei la nivelul Grupului).

Cheltuielile administrative ale Băncii au înregistrat o creştere de circa 15% comparativ cu cele raportate în perioada similară din anul 2023, în principal din cauza impozitului suplimentar pe cifra de afaceri. În lipsa acestui impozit, care nu a fost transferat clienţilor prin marje/tarife mai mari, creşterea ar fi fost de doar circa 4%, fiind generată în principal de creşterea cheltuielilor cu amortizarea, ca urmare a investiţiilor efectuate în cadrul Programului de Transformare, a investiţiilor în modernizarea reţelei teritoriale şi a flotei de ATM/MFM, precum şi de creşterea cheltuielilor cu salariile.

În baza acestor evoluţii, raportul cost-venituri la nivelul Băncii s-a îmbunătăţit, ajungând la 51,61% în primul semestru din 2024 (46,78% în condiţiile în care nu ar fi fost aplicat impozitul suplimentar) faţă de 54,07% în primul semestru din 2023.

Cheltuiala cu costul riscului a crescut concomitent cu îmbunătăţirea gradului de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (de la 57,8% la 60,1%), în linie cu creşterea susţinută a portofoliului de credite.

La finalul semestrului 1 2024, rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel relativ similar (22,4%) cu cel înregistrat în iunie 2023 (22,8%), rămânând la un nivel confortabil în raport cu cerinţele minime reglementate. De asemenea, Banca înregistrează în continuare o poziţie solidă din punct de vedere al lichidităţii, chiar dacă valoarea indicatorului LCR la iunie 2024 (254,17%) a suferit o uşoară scădere faţă de valoarea înregistrată în iunie 2023 (262,8%).

Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) la nivelul Băncii a fost de 10,87%, faţă de 11,83% la finalul anului 2023. Excluzând efectul impozitului suplimentar pe cifra de afaceri, ROE este de 13,08%.

Pentru conformarea cu cerinţele de reglementare privind indicatorul MREL, Banca va continua realizarea de emisiuni de obligaţiuni eligibile în cadrul Programului Multianual EMTN, aprobat la finalul anului 2022. Soldul emisiunilor de obligaţiuni emise de Bancă, de circa 414 milioane de euro la jumătatea anului 2024, a asigurat îndeplinirea confortabilă a acestor cerinţe pe parcursul primului semestru al anului curent.

Banca menţionează că îşi consolidează poziţia de jucător activ în ceea ce priveşte operaţiunile cu titluri de stat, menţinându-se în continuare la jumătatea anului pe locul I în topul dealerilor primari întocmit de Ministerul de Finanţe, clasament care monitorizează activitatea acestora din ultimele 12 luni pe piaţa internă a titlurilor de stat.

Potrivit comunicatului transmis de bancă, peste 34.000 de credite noi au fost acordate în primul semestru al anului 2024, cu o valoare cumulată de aproximativ 5,8 miliarde de lei.

Creditele nou acordate în primul semestru al anului 2024 clienţilor Persoane Juridice sunt în valoare de peste 4,3 miliarde de lei, din care 1,75 miliarde de lei au fost acordate clienţilor nou intraţi în portofoliul băncii.

Agricultura şi Industria Alimentară au avut cea mai mare creştere în portofoliul CEC Bank, soldul creditelor şi angajamentelor de finanţare crescând până la 6,75 miliarde de lei (+44,6% faţă de iunie 2023). Creditele nou acordate sectorului Agricol au fost în valoare de 1,7 miliarde lei. CEC Bank îşi menţine focusul pentru creditarea Agriculturii şi Industriei Agroalimentare, fiind al doilea domeniu finanţat cu o pondere de peste 20% în total portofoliu.

De asemenea, peste 30.000 de români, persoane fizice, au beneficiat de finanţări în valoare de 1,5 miliarde lei în primul semestru al anului curent, destinate investiţiilor imobiliare sau concretizării altor proiecte personale. Volumul creditelor noi acordate a crescut cu 63% comparativ cu semestrul 1 al anului 2023.

Accesarea produselor şi serviciilor bancare pe parcurs 100% digital şi-a continuat diversificarea, iar tehnologia cu motoare decizionale automate a fost extinsă către serviciile din unităţile teritoriale. Urmare a digitalizării accelerate, în prima jumătate a anului 2024 s-a triplat numărul clienţilor care au accesat produse de creditare prin fluxuri 100% online sau parţial digitale (canale online şi reţeaua de unităţi teritoriale) faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, iar la nivelul unităţilor teritoriale, 50% din creditele de consum se acordă clienţilor persoane fizice prin fluxuri digitalizate cu răspuns rapid pentru client, în medie de 30 minute.

Volumul tranzacţiilor de creditare persoane fizice realizate prin fluxuri digitalizate la nivel de reţea teritorială a crescut de 4,2 ori comparativ cu semestrul 1 al anului 2023.

De asemenea, faţă de perioada similară din 2023, în prima jumătate a anului 2024 s-a înregistrat o triplare a numărului de clienţi care au accesat pachete de produse şi servicii online sau servicii de actualizare date prin fluxurile digitale (canale online şi reţeaua de unităţi teritoriale). La nivelul unităţilor teritoriale, 60% din pachetele accesate de clienţi sunt deschise prin fluxurile digitalizate, 100% fără consum de hârtie.

CEC Bank a implementat mecanisme de retrageri de numerar din cont pe bază de cod QR, prin intermediul telefoanelor mobile, la cele peste 1.300 echipamente ATM şi MFM din reţeaua Băncii, fără utilizarea cardului bancar, iar emiterea cardurilor virtuale este posibilă direct din platforma de Mobile Banking.

Totodată, banca anunţă creşterea numărului de clienţi Persoane Fizice, prin atragerea a peste 80.000 de clienţi noi şi, implicit, creşterea numărului de utilizatori ai canalelor digitale CEC_app şi CEC_IN.

CEC Bank ocupă locul al treilea în clasamentul sistemului bancar românesc după numărul de ATM-uri şi MFM-uri deţinute - 1.381 echipamente de generaţie nouă. De asemenea, numărul de carduri active CEC Bank la 30 iunie 2024 a crescut cu 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2023.

Numărul de tranzacţii financiare derulate prin carduri şi prin reţeaua de echipamente ATM şi POS în primul semestru al anului 2024 a fost de peste 70 milioane, în creştere cu 40% faţă de perioada similară a anului precedent, în timp ce valoarea tranzacţiilor financiare a depăşit 20,5 miliarde de lei (în creştere cu 28%).

Totodată, plăţile la comercianţi efectuate cu cardurile, atât la cei fizici cât şi la cei virtuali, au înregistrat creşteri de peste 36,5%, atât ca număr cât şi ca valoare.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de 93,23 miliarde de lei, la sfârşitul semestrului I 2024.

Grupul CEC Bank a luat fiinţă prin preluarea, la data de 27 iulie 2023, de către CEC Bank S.A., a pachetului majoritar de acţiuni (99,993%) al Fondului de Garantare a Creditului Rural - I.F.N. S.A. (FGCR), alături de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1909 / 19547
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...