ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul Electrica a înregistrat în primul trimestru din 2024 un profit net de 127,7 milioane lei

16 Mai 2024   |   Agerpres

În primele trei luni din 2024, la nivelul Grupului Electrica, EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozite, deprecieri şi amortizări) a înregistrat o creştere de 170%, respectiv de 252,1 milioane lei, ajungând la o valoare de 400,8 milioane lei, comparativ cu valoarea de 148,7 milioane lei realizată în aceeaşi perioadă din 2023.

 
 
Grupul Electrica a înregistrat, în primul trimestru din 2024, un profit net de 127,7 milioane lei, faţă de pierderi de 43 milioane lei în perioada similară a anului trecut, conform unui comunicat al companiei.

"Rezultatul este generat, în principal, ca urmare a performanţei segmentului de distribuţie, în contextul scăderii costurilor cu energia electrică pentru acoperirea CPT, ca urmare a implementării mecanismului de achiziţie centralizată MACEE. Conform acestuia, producătorii au obligaţia de a vinde 80% din energia disponibilă la un preţ de 450 lei/MWh, impact diminuat de creşterea volumelor de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în reţea", se menţionează în comunicat.

În primele trei luni din 2024, la nivelul Grupului Electrica, EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozite, deprecieri şi amortizări) a înregistrat o creştere de 170%, respectiv de 252,1 milioane lei, ajungând la o valoare de 400,8 milioane lei, comparativ cu valoarea de 148,7 milioane lei realizată în aceeaşi perioadă din 2023.


"Creşterea EBITDA a fost generată, în principal, de performanţa pe plan operaţional a segmentului de distribuţie, pe fondul creşterii veniturilor din distribuţia de energie electrică cu aproximativ 273,6 milioane lei (sau 31,9%), la valoarea de 1.130,6 milioane lei, de la 857 milioane lei în 2023", se menţionează în comunicat.

Profitul operaţional a înregistrat o creştere de 227,8 milioane lei, până la valoarea de 249,3 milioane lei, în principal datorită impactului pozitiv de 1,169 miliarde lei generat de scăderea cheltuielilor operaţionale.

"Performanţele financiare înregistrate de Grupul Electrica în primul trimestru al acestui an denotă capacitatea echipei noastre de a se adapta şi de a progresa într-un mediu economic dinamic. Ca dovadă a eficienţei operaţionale şi strategice, EBITDA a atins valoarea de 400,8 milioane lei, marcând o creştere de 170%. Profitul net s-a situat la valoarea de 127,7 milioane lei, cu o îmbunătăţire notabilă de 170,7 milioane lei, ceea ce subliniază angajamentul nostru de a genera valoare pentru acţionari şi de a ne consolida poziţia pe piaţă. Investiţiile continuă să fie o prioritate la nivelul întregului Grup, cu un puternic accent pe aria de distribuţie, reflectate prin creşterea cu 7,7% a valorii lucrărilor finalizate. Aceste investiţii sunt esenţiale atât pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii pe care o gestionăm şi pentru asigurarea unor servicii de înalta calitate pentru clienţii noştri, cât şi pentru susţinerea tranziţiei către surse de energie din ce în ce mai sustenabile. Anul acesta marcăm aniversarea a 10 ani de la listarea la bursă, un moment esenţial în evoluţia companiei. A fost un deceniu marcat de realizări semnificative şi de transformări majore, iar performanţele actuale ne dau încrederea că suntem pe drumul cel bun pentru a continuă tendinţele pozitive şi în viitor", a declarat Alexandru Chiriţă, CEO Electrica, citat în comunicat.

Pe segmentul de distribuţie, veniturile companiei au crescut cu aproximativ 273,6 milioane lei (sau 31,9%), la 1,13 miliarde lei, de la 857 milioane lei în anul 2023, în principal din efectul generat de creşterea semnificativă a tarifelor de distribuţie datorită ordinului ANRE nr. 115/2023, în care tarifele de distribuţie au fost mai mari cu aproximativ 6,8% faţă de ultimele tarife crescute în T2 2023 pentru anul 2024, ca an intermediar între perioada 4 şi perioada 5 de reglementare, cât şi a faptului că, începând cu trimestrul al doilea din 2023, conform OUG 28/2023, tarifele de distribuţie au fost mai mari cu aproximativ 20% (26,1% zona Muntenia Nord; 21,5% zona Transilvania Nord şi 10,9% zona Transilvania Sud) faţă de tarifele aferente din T1 2023, efect pozitiv la care se adaugă creşterea volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 3,4%, precum şi creşterea veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12 (recunoscute pe baza stadiului de execuţie a lucrărilor, conform politicii contabile privind recunoaşterea investiţiilor în reţea în legătură cu acordurile de concesiune).

"Practic, în primele trei luni din 2024 versus trei luni din 2023, avem impactul a două creşteri consecutive de tarife de distribuţie: cea aferentă anului 2024 (6,8%), cât şi cea din anul 2023, dar care a fost acordată începând cu 1 aprilie 2023. Astfel, în primul trimestru din anul 2023 nu am beneficiat de creşterea de aproximativ 20%, creştere ce a fost acordată pe fondul contextului extraordinar în sectorul energetic din anul 2022. Contribuţia segmentului de distribuţie de energie electrică la veniturile consolidate ale Grupului este de 27%", se subliniază în comunicat.

În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile au scăzut în anul 2024 cu aproximativ 423,9 milioane lei (sau 20,8%), la aproape 1,615 miliarde lei, de la circa 2,039 miliarde lei în 2023, această variaţie fiind generată, în principal, ca efect al reducerii volumelor din vânzare (cu 5% la energie electrică) şi al diminuării costului de achiziţie (cu 54% la energie electrică).

"Scăderea costului de achiziţie s-a manifestat pe pieţele forward şi PZU. Această scădere se propagă şi în scăderea venitului din vânzarea energiei electrice şi scăderea venitului din subvenţii (cu aproximativ 68% - energie electrică) deoarece, conform OUG 27/2022, cu modificările ulterioare, preţul final ce se facturează clienţilor este reprezentat de valoarea minimă dintre preţul plafonat, preţul de contract şi preţul final calculat cu metodă cost plus (respectiv cost achiziţie realizat + componentă de furnizare). Contribuţia segmentului de furnizare la veniturile consolidate ale Grupului este în proporţie de 72,2%", explică sursa citată.

La 31 martie 2024, suma estimată pentru subvenţii este în valoare de 2,301 miliarde lei (31 decembrie 2023: 2,614 miliarde lei). Din valoarea subvenţiilor de încasat suma de 1,904 miliarde lei reprezintă cereri neîncasate, depuse la autorităţile statului (1,279 miliarde lei reprezentând suma estimată a fi primită de la Ministerul Energiei, respectiv 625,3 milioane lei de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială), iar 397,1 milioane lei cereri care nu au fost încă depuse la autorităţile statului până la 31 martie 2024.

Volumul de energie electrică distribuită a fost în primele trei luni din 2024 de 4,41 TWh, în creştere cu 3,4% faţă de anul 2023. DEER deserveşte aproximativ 3,9 milioane de utilizatori, pe o arie ce acoperă circa 40,8% din suprafaţă României.

Volumul de energie electrică furnizată pe piaţă cu amănuntul a totalizat 2 TWh, în scădere cu 5% comparativ cu T1 2023, pe fondul tendinţei generale de reducere a consumului de energie electrică. Electrica Furnizare furnizează electricitate pentru aproximativ 3,5 milioane locuri de consum, din care 1,74 locuri de consum pe piaţă concurenţială, cât şi 1,75 milioane locuri de consum în regim de serviciu universal şi ca furnizor de ultimă instanţă. Electrica Furnizare este cel mai mare furnizor, cu o cotă totală de piaţă de 16,36% şi de 11,13% în regim concurenţial, conform ultimului raport ANRE disponibil, din februarie 2024.

Grupul Electrica urmăreşte în continuare extinderea portofoliului în domeniul producţiei de energie electrică, în special din surse regenerabile, având la acest moment proiecte în diferite faze de execuţie cu o capacitate de aproximativ 300 MW. În cazul proiectului Vulturu, la finalul trimestrului al doilea al acestui an, se vor demara testele pentru punerea în funcţiune, iar în cazul proiectului Satu-Mare 2 au început lucrările.

La finalul primului trimestru al anului 2024, operatorul Distribuţie Energie Electrică România (DEER) a realizat şi a pus în funcţiune investiţii în valoare de 70,3 milioane lei, reprezentând 102,1% din valoarea estimată a programului de puneri în funcţiune planificată pentru această perioada la 68,8 milioane lei.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie, furnizare şi producţie a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice şi oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori, având o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1498 / 18393
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...