Îmbunătățirea procesului de recrutare: o perspectivă asupra candidaților în noul an academic
03 Octombrie 2024
BizLawyerCele mai importante 20 de universități din România, în funcție de numărul de studenți înscriși în anul universitar 2022-2023, conform celor mai recente date din octombrie 2022 furnizate de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), au între 9.600 și 39.900 de studenți.
În România, conform unui studiu Forvis Mazars care evidențiază prioritățile strategice pentru liderii de afaceri în următorii 3 până la 5 ani, lipsa de talente a devenit cea mai presantă provocare în recrutare pentru companiile din întreaga țară.
La nivel global, aproape jumătate dintre liderii de afaceri recunosc că se confruntă cu dificultăți în atragerea celor mai bune talente, 44% raportând obstacole semnificative în procesele lor de recrutare, iar 39% identificând această problemă ca fiind cea mai mare provocare în recrutare. În România, situația nu este diferită: 44% dintre executivi menționează lipsa de talente ca fiind principala provocare, urmată de dificultăți în identificarea și atragerea candidaților calificați (44,44%), atragerea candidaților potriviți să aplice (38,88%) și oferirea unei experiențe pozitive pentru candidați (38,88%).
La nivel global, aproape jumătate dintre liderii de afaceri recunosc că se confruntă cu dificultăți în atragerea celor mai bune talente, 44% raportând obstacole semnificative în procesele lor de recrutare, iar 39% identificând această problemă ca fiind cea mai mare provocare în recrutare. În România, situația nu este diferită: 44% dintre executivi menționează lipsa de talente ca fiind principala provocare, urmată de dificultăți în identificarea și atragerea candidaților calificați (44,44%), atragerea candidaților potriviți să aplice (38,88%) și oferirea unei experiențe pozitive pentru candidați (38,88%).
Cu 545.000 de studenți înscriși în învățământul superior pentru anul academic 2023-2024, companiile au la dispoziție o nouă resursă de talente pe care o pot valorifica
Cele mai importante 20 de universități din România, în funcție de numărul de studenți înscriși în anul universitar 2022-2023, conform celor mai recente date din octombrie 2022 furnizate de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), au între 9.600 și 39.900 de studenți. Pe primul loc se află Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu 39.897 de studenți, urmată de Universitatea din București, cu 33.107 studenți, și Universitatea Politehnica din București, cu 28.381 de studenți. Alte instituții notabile includ Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, cu 24.049 de studenți, Universitatea de Studii Economice din București (ASE), cu 22.695 de studenți, și Universitatea Transilvania din Brașov, cu 20.325 de studenți.
Acum că noul an universitar a început, companiile au oportunitatea de a accesa o nouă rezervă de talente. Cu numărul de absolvenți pentru anul academic 2022-2023 ajungând la 505.000, conform Institutului Național de Statistică (INS), ceea ce reprezintă o creștere de 0,3% față de perioada precedentă, există potențial pentru companii de a cultiva și modela acest talent emergent. Acest aspect este deosebit de important într-o economie din ce în ce mai competitivă, în care recalificarea și îmbunătățirea abilităților au devenit componente esențiale pentru afacerile care doresc să obțină un avantaj competitiv. Din totalul populației studențești, 544.600 de studenți s-au înscris în învățământul superior pentru anul academic 2023-2024, peste jumătate (55,4%) fiind femei.
46,1% dintre studenții din învățământul primar și secundar contribuie la conturarea viitorului României prin educația pe care o dobândesc astăzi, astfel pregătindu-se să devină lideri în viitor
În România, conform datelor INS, aproape jumătate (46,1%) din populația școlară este în prezent înscrisă în învățământul primar și secundar, în timp ce aproximativ o treime (17,4%) se află în liceu. Acest lucru reflectă importanța strategiilor de dezvoltare a talentelor pe termen lung, începând de la educația timpurie, care pot asigura un flux constant de angajați calificați pe piața muncii în anii ce vor urma. Creșterea recentă a numărului de elevi din liceu (+6.700) și a celor din universitate (+5.900) indică o concentrare din ce în ce mai mare pe realizările educaționale, în special în domeniile afaceri, administrație, drept (23,7% dintre studenții universitari) și inginerie (19,7%).
„În sprijinul acestei viziuni, Forvis Mazars organizează anual evenimentul Community Day, dedicat renovării școlilor și oferirii de spații sigure pentru copii, unde aceștia pot învăța, explora, fi creativi și inova. Această inițiativă nu doar că îmbunătățește mediul de învățare, dar încurajează și studenții să se implice activ în educația lor. În plus, Forvis Mazars colaborează cu universități pentru a oferi sesiuni de formare în domeniul afacerilor, în arii precum audit, fiscalitate, contabilitate sau HR și salarizare. Aceste programe le permit studenților să dobândească cunoștințe practice și experiență, pregătindu-i pentru cariere de succes în sectorul financiar. Îi încurajăm pe angajatori să colaboreze cu instituțiile de învățământ pentru a dezvolta programe care să cultive gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor. Această colaborare poate contribui la formarea următoarei generații de profesioniști calificați, pregătind România pentru succes economic și inovație.”, a menționat Cătălina Călinescu (foto), Partner, Outsourcing – HR & Payroll, Forvis Mazars în România.
77,77% dintre liderii români consideră că reputația organizațională este esențială pentru atragerea talentelor
În piața competitivă de astăzi, importanța reputației unei organizații nu poate fi subestimată, 77,77% dintre executivii din România recunoscând-o ca un factor critic în atragerea talentelor. Pe măsură ce economia talentului continuă să evolueze, inițiativele de recalificare și perfecționare au devenit esențiale, oferind mai mult decât un avantaj competitiv - ele sunt fundamentale pentru a rămâne relevante și competitive.
Descoperirile recente arată că 33% dintre executivii români au identificat implementarea unei strategii noi sau revizuite de atragere și retenție a talentelor ca o prioritate de top. Acest lucru reflectă o înțelegere tot mai profundă a faptului că evoluția strategiilor de management al talentelor nu este doar avantajoasă, ci esențială pentru reziliența organizațională și succesul pe termen lung. În acest context, abilitatea de a atrage, dezvolta și reține angajați calificați nu reprezintă doar un obiectiv, ci o cerință fundamentală pentru o creștere sustenabilă.
Cătălina adaugă: „Rezultatele noastre arată că mulți executivi au plasat strategiile de atragere și retenție a talentelor printre primele lor cinci priorități. Cei mai importanți factori în atragerea angajaților talentați sunt salariile și beneficiile generoase, considerate esențiale de 38% dintre respondenți. În plus, oportunitățile de învățare, formare și dezvoltare se află la același nivel, 38% considerându-le, de asemenea, esențiale. Următorii factori fac referire la un mediu de lucru modern cu acces la tehnologie (37%) și o atmosferă de colaborare și camaraderie (37%). Mediul de afaceri trebuie să se concentreze pe construirea unui brand de angajator puternic pentru a atrage cei mai buni candidați. De asemenea, ar trebui să prioritizeze înțelegerea valorilor și aspirațiilor generației tinere, deoarece acest demografic influențează din ce în ce mai mult piața muncii. Aceasta include recunoașterea dorinței lor pentru flexibilitate în aranjamentele de lucru, oportunitățile de dezvoltare profesională și un angajament față de responsabilitatea socială.”
Cultura organizațională continuă să joace un rol crucial. O cultură puternică a bunăstării angajaților (37%) și reputația și cultura organizațională (36%) sunt considerate esențiale pentru retenția și atragerea talentelor de top. În mod similar, oferirea unui loc de muncă stimulativ și captivant (35%) și calitatea colaborării (35%) sunt, de asemenea, foarte apreciate.
Pe măsură ce piața muncii continuă să evolueze, companiile trebuie să prioritizeze aceste aspecte ale experienței angajaților pentru a rămâne competitive. O abordare holistică care abordează bunăstarea, cultura, colaborarea și dezvoltarea profesională va fi esențială pentru atragerea și retenția celor mai bune talente în mediul dinamic de astăzi.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 544 / 18216 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...