ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Indicele Confidex, ce determină nivelul de încredere a managerilor în economie, la cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani

16 Mai 2024   |   Agerpres

Conform studiului, ponderea managerilor care se declară optimişti cu privire la starea economiei româneşti a urcat până la 34%, faţă de 26%, în semestrul precedent. Totuşi, 38% dintre aceştia rămân precauţi.

 
 
Valoarea indicelui Confidex, care determină nivelul de încredere a managerilor români în economie, a atins cea mai mare valoare măsurată în ultimii patru ani, de 52,5, arată cel mai recent studiu Confidex S1 2024.

Astfel, pe fondul scăderii inflaţiei, al creşterii PIB-ului şi al unui optimism crescut al mediului de afaceri autohton, dar şi internaţional, în legătură cu evoluţia economiei, valoarea indicelui a depăşit maximul anterior de 50,2, înregistrat în primul semestru al anului trecut, se menţionează într-un comunicat al Impetum Group, remis, joi, AGERPRES.

Conform studiului, ponderea managerilor care se declară optimişti cu privire la starea economiei româneşti a urcat până la 34%, faţă de 26%, în semestrul precedent. Totuşi, 38% dintre aceştia rămân precauţi.


Cifrele reprezintă un indicator al rezilienţei, flexibilităţii şi adaptabilităţii mediului de business românesc la schimbările abrupte ale condiţiilor de piaţă cu care s-au confruntat în ultimii ani, începând cu pandemia COVID-19, urmată de creşterea preţurilor la energie, apoi de izbucnirea războiului din Ucraina, de modificările fiscale şi de valul inflaţionist care încă nu s-a încheiat, subliniază sursa citată.

"De la an la an, creşte rezilienţa şi gradul de încredere al antreprenorilor români în capacitatea de dezvoltare atât a lor, cât şi a economiei româneşti. Astfel, chiar dacă în contextul crizelor multiple prin care a trecut economia, starea dominantă este precauţia, se observă totuşi o creştere a gradului de optimism cu privire la economia românească. Aceasta se datorează, pe de o parte, semnalelor pozitive la nivel de indicatori macroeconomici, cum ar fi scăderea inflaţiei şi creşterea PIB-ului, şi, pe de altă parte, mindsetului mediului de afaceri care nu şi-a oprit motoarele, nu a clacat, ci a căutat soluţii şi noi oportunităţi de a rămâne relevanţi pe piaţă", a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group, citat în comunicat.

Potrivit datelor studiului Confidex, companiile din domeniul serviciilor sunt cele mai optimiste (indice de încredere 57,1 la nivelul sectorului), urmate de IT (53,7) şi construcţii şi comerţ (ambele domenii cu o valoare a indicelui de 52,6). La polul opus, cu o abordare mai precaută, se regăsesc afacerile din agricultură (48,5), energie (49,8) şi industrie (51,3).

Sursele de finanţare a afacerilor reprezintă un subiect aflat în mod constant pe ordinea de zi a managerilor români. În acest context, studiul relevă faptul că 80% dintre manageri au o părere bună sau foarte bună despre investitori, opinia foarte bună crescând de la 31% dintre antreprenori, în semestrul al doilea din 2023, la 39%, în prezent.

"Această creştere a percepţiei pozitive poate fi influenţată, pe de o parte, de faptul că managerii au observat mai multe listări la bursă şi exemple concrete de exituri reuşite. Pe de altă parte, schimbarea de mindset poate contribui şi ea: managerii îşi dau seama că, pentru a se menţine şi dezvolta, este nevoie de susţinere, fie financiară, fie prin expunerea pe care un fond de investiţii o poate oferi business-ului, comparativ cu un credit de la bancă care aduce doar capital financiar", a explicat Andrei Cionca.

Managerii consideră că investitorii contribuie la stabilitatea financiară a companiilor în care investesc (62%), dar sunt şi orientaţi doar spre obţinerea unui profit mai mare (59%). De asemenea, 57% consideră că aceştia se pricep la business, după cum arată studiul.

Optimismul este unul ancorat în realitate, managerii români fiind atenţi la riscurile care ar putea afecta economia, precum accentuarea crizei forţei de muncă, presiunea pe majorarea salariilor, scăderea vânzărilor şi inflaţia.

La peste 4 luni de la intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale, antreprenorii au o imagine mai clară asupra impactului real al acestora. Majoritatea oamenilor de afaceri români participanţi la studiu declară că resimt impactul acestora. 87% dintre antreprenorii din domeniul serviciilor se declară afectaţi, mai mult sau mai puţin, de schimbarea modului de taxare a microîntreprinderilor. La fel de numeroşi sunt managerii care resimt dificultăţi din cauza anulării scutirii de impozit pentru venituri peste 10.000 lei. De asemenea 82% dintre managerii intervievaţi susţin că taxarea cu minimum 1% din cifra de afaceri a companiilor cu business-uri mari le-a afectat.

În contextul actual al pieţei, principalele priorităţi ale managerilor autohtoni sunt creşterea vânzărilor (48% dintre aceştia), retenţia angajaţilor (26%), îmbunătăţirea relaţiei cu clienţii (26%), accesul la finanţare (22%) şi digitalizarea şi automatizarea (21%).

Principalele oportunităţi pe care le iau în considerare oamenii de afaceri din România sunt accesul mai facil la pieţele internaţionale (12% dintre participanţii la studiul actual, comparativ cu 11%, în studiul din S2 2023), creşterea cererii pe piaţă (12%, în scădere de la 18%) şi digitalizarea şi tehnologizarea (12%, dublu faţă de 6%, în studiul precedent). De asemenea, diversificarea produselor, accesarea unor fonduri europene sau a unor subvenţii şi forţa de muncă sunt alte oportunităţi importante către care se îndreaptă antreprenorii români.

Confidex este singurul studiu longitudinal din România care măsoară încrederea managerilor români în economie şi descifrează provocările cu care se confruntă mediul de business local. Ajuns la ediţia cu numărul 10, studiul a devenit un instrument reper pentru luarea deciziilor de business.

Realizat de Impetum Group, studiul oferă, de 4 ani, o imagine clară asupra percepţiilor oamenilor de afaceri din România. Extrapolând tendinţe, compania pune la dispoziţia celor interesaţi un instrument care îi ajută să înţeleagă mai bine vremurile în care trăim şi să ia decizii corecte şi bine argumentate, cu impact pozitiv asupra mediului de business şi societăţii în general.

Peste 3.000 de antreprenori şi C-Level executives au contribuit, în 10 ediţii Confidex, la stabilirea unor repere extrem de importante pentru economia românească.

Impetum Group este grupul românesc care aduce împreună capital, management şi servicii, format din reunirea sub aceeaşi umbrelă a CITR, liderul pieţei de insolvenţă din România, ROCA Investments, soluţie de private equity care urmăreşte consolidarea şi scalarea IMM-urilor româneşti cu potenţial, ROCA X, Venture Capital destinat start-up-urilor disruptive din piaţa de tehnologie, şi Agista, fond de growth equity cu focus pe companii care au demonstrat o creştere susţinută cu resurse limitate în nişa în care activează şi caută să-şi accelereze scalarea la nivel naţional şi internaţional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 393 / 17296
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...