ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INS: Consumul brut de energie a scăzut cu 3,5%, în 2023; importul de produse petroliere a crescut cu 29,3%

01 Noiembrie 2024   |   Agerpres

La nivel general, resursele de energie totale disponibile în anul 2023 au înregistrat o scădere faţă de cele din anul 2022, până la 42 de milioane tone echivalent petrol (tep), timp în care producţia de energie primară a scăzut cu 1,5%.

 
 
Importurile de resurse energetice au scăzut cu 5,5% în 2023, comparativ cu anul anterior, în timp ce consumul intern brut de energie s-a diminuat cu 3,5%, iar consumul final energetic a înregistrat un recul de 3,2%, arată datele provizorii publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, la nivel general, resursele de energie totale disponibile în anul 2023 au înregistrat o scădere faţă de cele din anul 2022, până la 42 de milioane tone echivalent petrol (tep), timp în care producţia de energie primară a scăzut cu 1,5%.

De asemenea, scăderi mai importante ale resurselor s-au consemnat la cocsul din import (-49,5%), cărbuni (-21,6%) şi ţiţei (-11,1%).

Pe de altă parte, au crescut resursele de produse petroliere din import (+29,3%), energie hidroelectrică, eoliană, solar fotovoltaică şi căldură nucleară (+10,0%) şi gaze naturale (+6%).

Datele INS relevă faptul că, în anul 2023, producţia de energie primară (21,918 milioane tep) a scăzut cu 344.000 tep faţă de intervalul similar din 2022, pe fondul diminuării producţiilor de cărbune şi ţiţei. În schimb, producţia de energie electrică din surse regenerabile a crescut cu 437.000 tep (+21,8%) şi producţia de gaze naturale utilizabile cu 129.000 tep (+1,7%).

În ceea ce priveşte importul de produse energetice, acesta a scăzut, în perioada analizată, cu 5,5%, din cauza scăderii importurilor de cărbuni şi cocs (-49%), ţiţei (-15,3%) şi gaze naturale utilizabile (-6,2%). La polul opus s-a situat importul de produse petroliere, cu un salt de 29,3%.

De la un an la altul, în 2023, consumul final energetic, pe total economie, a scăzut cu 3,2%, ca urmare a activităţilor din industrie (-13,8%), pentru populaţie (-4,3%) şi din agricultură şi silvicultură (-2,7%). Consumurile din transporturi şi alte ramuri ale economiei au crescut cu 3,9%, respectiv cu 3,8%.

Totodată, în totalul consumului final energetic, consumul în transporturi are ponderea cea mai mare (33,7%), urmat de consumul populaţiei (32,5%) şi de cel în industrie (21,3%).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1536 / 19431
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...