ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INS: Creştere cu 2% a numărului de autorizaţii eliberate pentru clădiri rezidenţiale, la opt luni

30 Septembrie 2024   |   Agerpres

Pe de altă parte, scăderi s-au înregistrat în Centru (-243 de autorizaţii), Nord-Vest (-31) şi Sud-Est (-11).

 
 
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 2%, în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu situaţia din 2023, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2024, s-au eliberat 23.772 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, iar cele mai importante salturi au fost consemnate în regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (+264 autorizaţii), Vest (+202), Bucureşti-Ilfov (+137), Nord-Est (+79) şi Sud-Vest Oltenia (+64).

Pe de altă parte, scăderi s-au înregistrat în Centru (-243 de autorizaţii), Nord-Vest (-31) şi Sud-Est (-11).

Datele INS relevă faptul că, în august 2024 faţă de august 2023, numărul de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale s-a majorat cu 7,9%, iar ca suprafaţă utilă totală a crescut cu 10,6%.


În profil teritorial, această creştere este reflectată în regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (+77 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (+52), Nord-Est (+43), Nord-Vest (+38), Vest (+30), Centru (+28) şi Sud-Est (+5). În schimb, scădere s-a raportat în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (-28 autorizaţii).

De asemenea, în ceea ce priveşte numărul de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri nerezidenţiale, acesta s-a diminuat cu 1,5%, iar ca suprafaţă utilă totală, cu 20,8%.

De la o lună la alta (august 2024 vs iulie 2024), în România au fost eliberate 3.360 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (-3,6%), cu o suprafaţă utilă totală de 808.191 mp (+3,1%). Din acest total, 70,3% au fost pentru zona rurală.

Totodată, s-au înregistrat scăderi în regiunile de dezvoltare: Nord-Vest (-159 autorizaţii), Vest (-59), Sud-Muntenia (-19), Centru (-18) şi Bucureşti-Ilfov (-16). La polul opus au fost consemnate creşteri ale numărului de autorizaţii în: Sud-Vest Oltenia (+51), Nord-Est (+48) şi Sud-Est (+45).

În luna august a anului curent s-au eliberat 533 de autorizaţii de construire pentru clădiri nerezidenţiale (-4,7% faţă de luna iulie 2024), în suprafaţă utilă totală de 179.685 mp (-34,1%).

La capitolul clădiri nerezidenţiale, s-a înregistrat o scădere a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate (-93.130 mp), iar în profil teritorial a fost reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-45.942 mp), Sud-Est (-25.082), Nord-Est (-9.832), Centru (-6.749), Sud-Muntenia (-6.114) şi Nord-Vest (-4.418 mp).

Potrivit sursei citate, creşteri au fost raportate în regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (+2.517 mp) şi Vest (+2.490), de la o lună la alta.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 17651
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...