ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investiţiile nete înregistrate de economia românească, în creştere cu 5,6%, în prima jumătate a anului

11 Septembrie 2024   |   Agerpres

Potrivit INS, în prima jumătate a anului, comparativ cu semestrul I 2023, investiţiile nete realizate în economia naţională au urcat cu 5,6%, creştere înregistrată la elementele de structură: alte cheltuieli, cu 71,4%, şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu 5,5%. Scădere s-a înregistrat la elementul de structură lucrări de construcţii noi, cu 2,5%.

 
 
Investiţiile nete realizate în economia naţională în primul semestru al anului în curs au atins nivelul de 80,266 miliarde lei, în creştere cu 5,6%, comparativ cu primele şase luni din 2023, mai mult de jumătate din sumă reprezentând lucrări de construcţii noi, respectiv 47,525 miliarde lei, potrivit datelor provizorii date miercuri publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În trimestrul II 2024, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 45,759 miliarde lei, în creştere cu 5%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Potrivit INS, în prima jumătate a anului, comparativ cu semestrul I 2023, investiţiile nete realizate în economia naţională au urcat cu 5,6%, creştere înregistrată la elementele de structură: alte cheltuieli, cu 71,4%, şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu 5,5%. Scădere s-a înregistrat la elementul de structură lucrări de construcţii noi, cu 2,5%.


În ceea ce priveşte trimestrul II 2024, comparativ cu trimestrul II 2023, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 5,0%, creştere înregistrată la toate elementele de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) - cu 12,0%, la alte cheltuieli de investiţii - cu 4,4% şi la lucrări de construcţii noi - cu 2,0%.

"Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc)", spune INS.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 243 / 17760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...