ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investitorii români nu au încredere în piaţa imobiliară şi se tem de inflaţie (sondaj)

10 Octombrie 2024   |   Agerpres

În timp ce o posibilă recesiune a economiei româneşti îngrijorează 14% dintre investitorii români, doar 8% dintre investitorii din ţara noastră sunt îngrijoraţi de noi creşteri de taxe, în ciuda estimărilor recente ale analiştilor potrivit cărora, după alegeri, noul guvern român va trebui să găsească noi surse de venit pentru a reduce deficitul bugetar, inclusiv prin creşterea TVA şi a altor taxe.

 
 
Inflaţia rămâne principala preocupare a investitorilor români, urmată de o potenţială recesiune a economiei globale dar şi de starea economiei româneşti, potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat.

"Pentru investitorii individuali români, inflaţia rămâne principala preocupare, potrivit sondajului. Aproximativ 30% dintre respondenţi consideră inflaţia drept principalul risc extern pentru investiţiile lor, urmată de o potenţială recesiune a economiei globale (24%) şi de starea economiei româneşti (14%). În timp ce procentul de investitori pentru care inflaţia este principalul risc a rămas neschimbat faţă de trimestrul trecut, proporţia celor care se tem de o posibilă recesiune a crescut de la 19% la 24%. Am avut în schimb o scădere notabilă a procentului investitorilor care văd un conflict internaţional ca principal risc pentru portofoliul lor, de la 18% la 13%", se arată într-un comunicat al platformei de tranzacţionare şi investiţii.


În timp ce o posibilă recesiune a economiei româneşti îngrijorează 14% dintre investitorii români, doar 8% dintre investitorii din ţara noastră sunt îngrijoraţi de noi creşteri de taxe, în ciuda estimărilor recente ale analiştilor potrivit cărora, după alegeri, noul guvern român va trebui să găsească noi surse de venit pentru a reduce deficitul bugetar, inclusiv prin creşterea TVA şi a altor taxe.

Potrivit analistului e-Toro Bogdan Maioreanu, citat în comunicat, teama că economia globală şi cea locală nu funcţionează bine reiese şi din nivelul scăzut de încredere a investitorilor români în situaţia macroeconomică actuală. Două treimi dintre investitorii intervievaţi (66%) nu cred într-o evoluţie pozitivă a economiei româneşti. În ciuda acestui fapt, 70% dintre respondenţi sunt încrezători în veniturile şi nivelul lor de trai, în uşoară scădere de la 71% în trimestrul anterior, ceea ce arată totuşi o mare încredere în propriile abilităţi şi în situaţia personală, comentează sursa citată.

Sondajul eToro Retail Investor Beat arată, de asemenea, că peste trei sferturi (76%) dintre investitorii români individuali au o mare încredere în siguranţa locului lor de muncă, cifra fiind similară cu cea din trimestrul anterior (77%). "Un rezultat interesant vine din zona încrederii investitorilor în piaţa imobiliară din România, unde în acest trimestru asistăm la o schimbare semnificativă. Peste 55% dintre investitori au declarat că nu au încredere în această piaţă, ceea ce reprezintă o creştere de 20% faţă de trimestrul anterior, când majoritatea investitorilor se arătau încrezători", subliniază reprezentantul companiei.

Când vine vorba însă de portofoliile lor, 80% dintre investitorii români chestionaţi au un nivel ridicat de încredere în alegerile lor investiţionale, cifra fiind în uşoară scădere de la 82% în trimestrul anterior. Cu toate acestea, peste 91% dintre investitorii români se aşteaptă la un randament pozitiv al investiţiilor lor în acest an, iar peste 57% din ei anticipează profituri de peste 10%.

Pieţele americane sunt considerate cele mai performante ale anului de către 32% dintre investitorii români chestionaţi în cadrul sondajului, în timp ce Europa urmează cu 25%, iar China este pe locul trei (13%) urmată îndeaproape de pieţele emergente precum cele din Europa de Est, America de Sud sau Asia (12%).

"Până acum pieţele le-au dat dreptate, indicele S&P 500 crescând cu peste 21% în acest an şi atingând noi maxime istorice, iar Nasdaq cu 22%. De asemenea, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti are o creştere de 15% de la începutul anului", a mai arătat analistul.

La nivel global, atenţia investitorilor se concentrează astăzi pe datele privind inflaţia din SUA, care vor oferi indicii privind probabilitatea ca Rezerva Federală să continue cu un ritm mai alert de scădere a dobânzilor în perioada următoare. De asemenea, piaţa încearcă să analizeze posibilitatea apariţiei unei recesiuni a economiei americane, cu implicaţii şi asupra celei globale.

Sondajul arată că posibilitatea unei recesiuni pentru economia globală este principala preocupare a investitorilor individuali (23%), urmată de inflaţie (22%) şi de un conflict internaţional (17%). De fapt, îngrijorarea cu privire la o recesiune a economiei globale a crescut de la 18% în trimestrul anterior, în timp ce preocuparea cu privire la un conflict internaţional major, care a avut o creştere constantă în ultimele două trimestre de la 14% la 20%, a scăzut în acest ultim sondaj.

Cea mai recentă ediţie a Retail Investor Beat s-a bazat pe un sondaj realizat în rândul a 10.000 de investitori individuali din 12 ţări şi 3 continente. Sondajul a fost realizat în perioada 16 august - 2 septembrie 2024 de către compania de cercetare Opinium.

Fondată în 2007, eToro este o platformă de tranzacţionare şi investiţii care le permite utilizatorilor să investească, să îşi împărtăşească cunoştinţele şi să înveţe. În prezent, platforma are peste 38 de milioane de utilizatori înregistraţi în 75 de ţări.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 17734
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...