
Jumătate dintre companiile din România publică anual un raport de sustenabilitate (studiu)
02 Mai 2025
AgerpresSubiectele principale incluse în rapoartele de sustenabilitate din România sunt: schimbările climatice şi emisiile de carbon (60%), economia circulară (52%) şi drepturile omului (50%). În acelaşi timp, cele mai mari provocări menţionate fac referire la înţelegerea reglementărilor (56%) şi la găsirea furnizorului potrivit (40%).
Aproape jumătate (46%) dintre companiile din România prioritizează, în 2025, strategiile de sustenabilitate, iar peste trei sferturi dintre acestea (76%) integrează rapoartele de sustenabilitate cu situaţiile financiare, reiese dintr-un studiu de specialitate, publicat recent.
Conform datelor analizate de Forvis Mazars, parteneriatul internaţional de audit, taxe şi consultanţă, 50% dintre entităţile care activează în România au declarat că publică un raport de sustenabilitate, în timp ce 40% afirmă că sunt "complet pregătite" pentru a respecta reglementările privind raportarea de sustenabilitate, iar 44% se consideră "în mare măsură pregătite".
Conform datelor analizate de Forvis Mazars, parteneriatul internaţional de audit, taxe şi consultanţă, 50% dintre entităţile care activează în România au declarat că publică un raport de sustenabilitate, în timp ce 40% afirmă că sunt "complet pregătite" pentru a respecta reglementările privind raportarea de sustenabilitate, iar 44% se consideră "în mare măsură pregătite".
Subiectele principale incluse în rapoartele de sustenabilitate din România sunt: schimbările climatice şi emisiile de carbon (60%), economia circulară (52%) şi drepturile omului (50%). În acelaşi timp, cele mai mari provocări menţionate fac referire la înţelegerea reglementărilor (56%) şi la găsirea furnizorului potrivit (40%).
Deşi 32% dintre companiile din România consideră expansiunea internaţională o prioritate strategică, 82% dintre lideri declară că organizaţiile lor intenţionează să se extindă într-o nouă ţară în următorii cinci ani, Germania fiind destinaţia principală (12%), urmată de Ungaria, Italia, Olanda, Elveţia şi SUA (câte 7%, fiecare).
În context, principalele provocări cu care se confruntă companiile atunci când se extind în străinătate se referă la asigurarea unei forţe de muncă locale (59%) şi înţelegerea reglementărilor locale (54%), alături de stabilirea lanţurilor de aprovizionare locale şi localizarea produselor sau serviciilor (44%).
Cercetarea de specialitate arată că, în România, 68% dintre liderii executivi (C-suite) dispun, deja, de o strategie de transformare a companiei cu ajutorul tehnologiei. Dintre aceştia, 54% au implementat strategii pentru Inteligenţa Artificială Generativă (GenAI), iar 44% pentru Inteligenţa Artificială Discriminatorie, poziţionând ţara noastră la un nivel comparabil cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), uşor sub media globală.
Cu toate acestea, 80% dintre lideri sunt încrezători în rentabilitatea investiţiilor în transformarea digitală, un nivel de încredere similar fiind exprimat şi pentru GenAI (76%), în timp ce pentru cea discriminatorie este uşor mai redus (62%). Principala prioritate a transformării digitale rămâne îmbunătăţirea eficienţei şi productivităţii (54%).
Pe de altă parte, principalul obstacol în calea succesului este reprezentat de costurile sau bugetul limitat (44%), urmat de viteza şi complexitatea implementării (42%) şi de preocupările legate de securitate şi conformitate cu reglementările (42%).
Totodată, Inteligenţa Artificială este considerată un factor important de 86% dintre lideri, 34% anticipând un "impact major" şi 52% un "impact minor". În prezent, 70% dintre companii utilizează IA pentru procese interne, iar 64% o aplică în produse sau servicii comerciale. Principalele obiective ale implementării IA sunt excelenţa operaţională (28%) şi susţinerea iniţiativelor de creştere (23%).
Cu toate acestea, preocupările etice persistă: 80% dintre liderii C-suite exprimă un anumit nivel de îngrijorare faţă de IA, 33% dintre aceştia considerând aceste îngrijorări ca fiind "majore". În plus, 60% dintre lideri consideră că reglementarea IA este fie "esenţială", fie "foarte importantă", se notează în concluziile studiului.
O pondere covârşitoare din rândul respondenţilor de pe piaţa locală (90%) se declară optimişti în perspectiva creşterii afacerii în 2025, însă rămân conştienţi de provocările care pot împiedica progresul: creşterea concurenţei (36%), noile reglementări (28%) şi tensiunile sau instabilitatea politică (28%).
"Pe lângă aceste provocări interne, tendinţele externe vor influenţa decisiv mediul de afaceri. Creşterea concurenţei (48%) este principalul factor extern, urmat de tendinţele economice (36%) şi energetice (34%), care rămân, de asemenea, aspecte esenţiale de luat în considerare. Acest lucru marchează o schimbare faţă de 2023, când liderii români considerau preţurile şi lipsa resurselor energetice (61%) drept principale ameninţări. În prezent, creşterea concurenţei devine factorul predominant, o tendinţă reflectată atât la nivel regional, cât şi global", se menţionează în studiu.
Potrivit sursei citate, la nivel regional, liderii de afaceri din ECE rămân optimişti, cu nouă din zece executivi având o perspectivă solidă de creştere pentru afacerile lor în 2025. Aceştia au identificat creşterea concurenţei (38%), incertitudinea economică (32%) şi preţurile energiei (31%) ca fiind principalii factori care pot încetini ritmul de creştere.
De asemenea, cele mai importante priorităţi de transformare digitală pentru executivii din ECE sunt eficienţa şi productivitatea (50%), apropiate de media globală de 55%, urmate de securitate (46%), cu patru puncte peste media globală. În concordanţă cu alţi lideri C-suite la nivel global (37%), managementul riscurilor este esenţial în regiune (43%).
La capitolul angajări, principalele dificultăţi de recrutare în ECE se înregistrează la nivelul absolvenţilor, entry-level şi middle management, iar la nivel regional există dificultăţi mai mici în recrutarea seniorilor, comparativ cu alţi lideri C-suite, la nivel global.
Studiul C-suite Barometer: outlook 2025 a fost realizat în perioada 28 septembrie - 23 octombrie 2024 pe un eşantion de 1.706 lideri C-suite din organizaţii cu scop lucrativ, cu venituri anuale de peste un milion de dolari, din mai mult de 35 de ţări.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 573 / 19564 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...