
Majoritatea executivilor se aşteaptă la creşterea economiei globale şi la rezultate mai solide de la GenAI (Raport)
27 Ianuarie 2025
AgerpresVolatilitatea macroeconomică (29%) şi inflaţia (27%) rămân principalele riscuri pentru 2025 menţionate de directorii executivi la nivel global, dar cu diferenţe clare între regiuni.
Aproape 60% dintre directorii executivi din întreaga lume se aşteaptă la o creştere a economiei globale în următoarele 12 luni, iar 46% vor să vadă îmbunătăţiri ale rentabilităţii ca urmare a utilizării inteligenţei artificiale generative (GenAI), conform celui de-al 28-lea sondaj anual PwC Global CEO Survey 2025, lansat în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.
Potrivit unui comunicat al companiei de consultanţă, volatilitatea macroeconomică (29%) şi inflaţia (27%) rămân principalele riscuri pentru 2025 menţionate de directorii executivi la nivel global, dar cu diferenţe clare între regiuni.
Conflictul geopolitic este considerat cel mai mare risc în Orientul Mijlociu (41%) şi în Europa Centrală şi de Est (34%). În Europa de Vest, volatilitatea macroeconomică este în fruntea listei, cu 29%, urmată de riscul cibernetic (27%), lipsa angajaţilor calificaţi (25%) şi inflaţia (24%).
Potrivit unui comunicat al companiei de consultanţă, volatilitatea macroeconomică (29%) şi inflaţia (27%) rămân principalele riscuri pentru 2025 menţionate de directorii executivi la nivel global, dar cu diferenţe clare între regiuni.
Conflictul geopolitic este considerat cel mai mare risc în Orientul Mijlociu (41%) şi în Europa Centrală şi de Est (34%). În Europa de Vest, volatilitatea macroeconomică este în fruntea listei, cu 29%, urmată de riscul cibernetic (27%), lipsa angajaţilor calificaţi (25%) şi inflaţia (24%).
"În România, liderii companiilor manifestă un optimism prudent faţă de evoluţia economiei naţionale. Jumătate dintre respondenţi cred că economia locală va înregistra o creştere în acest an, iar cealaltă jumătate că va rămâne la fel sau chiar va scădea. Recent, Banca Mondială a estimat un avans de numai 2,1%, în acest an, al PIB-ului naţional, sub media regiunii şi sub prognozele autorităţilor de la Bucureşti de 2,5%. Conflictele geopolitice (30%) revin în topul ameninţărilor la adresa afacerilor din România, urmate de inflaţie (23%) şi lipsa forţei de muncă (23%). Climatul economic şi de afaceri va fi mult influenţat în 2025 de soluţiile pe care guvernul le va adopta pentru a reduce deficitul bugetar foarte mare şi a implementa o consolidare fiscală credibilă pentru a menţine economia atractivă pentru investitori", a declarat Daniel Anghel, country managing partner PwC România.
La fel ca în ultimii doi ani, patru din zece (42%) directori executivi de la nivel global consideră că firma pe care o conduc nu va mai fi viabilă după următorul deceniu dacă vor continua să funcţioneze în acelaşi mod. Dintre cei care nu se aşteaptă să reziste fără schimbări semnificative, 42% citează schimbările din mediul de reglementare ca având cea mai mare influenţă asupra viabilităţii lor economice.
Aproape două treimi (63%) dintre respondenţi spun că au luat cel puţin o măsură semnificativă în ultimii cinci ani pentru a se reinventa, care au rezultat în marje de profit mai mari în ultimele 12 luni.
Pe măsură ce companiile încearcă să-şi reinventeze modelele de afaceri, aproape patru din zece (38%) afirmă că s-au extins în cel puţin un sector nou în ultimii cinci ani - aproximativ o treime (34%) menţionând că acest lucru a reprezentat peste 20% din veniturile companiei în această perioadă.
Potrivit comunicatului, mai mult de jumătate dintre directori (56%) au observat creşteri ale eficienţei în ceea ce priveşte timpul angajaţilor lor în ultimele 12 luni, iar o treime au observat creşteri ale veniturilor (32%).
Cu toate acestea, performanţa este oarecum sub aşteptările exprimate anul trecut. În 2024, 46% au declarat că se aşteaptă să vadă îmbunătăţiri ale rentabilităţii. Un an mai târziu, doar 34% au confirmat acest lucru. Încrederea în inteligenţa artificială rămâne un obstacol în calea adoptării pe scară mai largă. Doar o treime dintre directorii executivi au declarat că au un grad ridicat de încredere în integrarea tehnologiei în procesele-cheie din cadrul companiei lor.
În ciuda acestui fapt, optimismul cu privire la impactul AI asupra profitabilităţii este în uşoară creştere faţă de anul trecut - 49% dintre aceştia aşteptându-se la o creştere în următoarele 12 luni. Aproximativ jumătate (47%) se aşteaptă să integreze inteligenţa artificială (inclusiv GenAI) în platformele lor de tehnologie în următorii trei ani, 41% intenţionează să o integreze în procesele de afaceri de bază, iar 30% au planuri pentru dezvoltarea de noi produse şi servicii.
Directorii executivi sunt la fel de încrezători ca în ediţia anterioară a sondajului în perspectivele de creştere a veniturilor propriei companii în următoarele 12 luni - 38% la nivel global (vs 37% în 2024). De asemenea, 42% se aşteaptă să crească numărul de angajaţi cu 5% sau mai mult în următoarele 12 luni - mai mult decât dublu faţă de procentul celor care se aşteaptă la o scădere a numărului de angajaţi (17%) şi în creştere faţă de 39% anul trecut. Procentul este cel mai ridicat (48%) în rândul companiilor mai mici (afaceri de mai puţin de 100 de milioane dolari) şi al celor din sectoarele tehnologiei (61%), imobiliar (61%), private equity (52%) şi farmaceutic (51%).
PwC a intervievat 4.701 directori executivi din 109 ţări şi teritorii, inclusiv din România, în perioada octombrie-noiembrie 2024.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1262 / 19596 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
O nouă abordare pe piața avocaturii de business | Mihai Dudoiu și echipa Legal Ground construiesc o alternativă flexibilă la marile case de avocatură, propunând un model colaborativ și antreprenorial. „Legal hub” inovator, ce oferă servicii specializate în finanțări, tranzacții și litigii printr-o structură circulară, în care profesioniștii lucrează „la masa rotundă” pentru a oferi clienților soluții adaptate proiectelor lor
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...