ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mazars | Sancțiuni de până la 20.000 de euro pentru nedepunerea raportului CbC

01 Martie 2024   |   BizLawyer

Chiar dacă legislația locală privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CbCR) a fost modificată, contribuabilii întâmpină încă dificultăți în înțelegerea obligațiilor legale și se confruntă cu absența unui formular oficial care să faciliteze pregătirea raportului.

 
 
În data de 1 decembrie 2021, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE), a fost publicată Directiva privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CbCR), care urmărește să sporească transparența marilor companii multinaționale, obligând organizațiile cu venituri de peste 750 milioane de euro să prezinte public, într-un raport specific, impozitul pe profit pe care îl plătesc.

Legiuitorii români au optat pentru o adoptare rapidă a normelor. Începând cu 1 septembrie 2022, România a devenit prima țară care a transpus în legislația națională prevederile Directivei (UE) 2021/2101 privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte, prin Ordinul nr. 2048.

La un an distanță, prin Ordinul 1730/2023, legislaţia românească a fost aliniată cu prevederile Directivei (UE) 2021/2101, în sensul că filialele de dimensiuni mijlocii şi mari din România, care sunt controlate de grupuri multinaţionale cu o societate-mamă finală cu sediul în UE, nu mai sunt supuse obligaţiilor de raportare publică CbCR în România.


În cazul în care societatea-mamă finală este stabilită într-un stat terţ, obligaţia de a publica raportul poate fi îndeplinită de orice entitate afiliată din cadrul grupului stabilită într-un Stat Membru.

În ambele cazuri, grupurile multinaţionale cu o societate-mamă din afara UE, care operează filiale de dimensiuni mijlocii şi mari din România, vor trebui să respecte termenul de publicare în România până la 31 decembrie 2024, pentru un exerciţiu financiar calendaristic de raportare.

Implementarea acestei Directive în România marchează o transformare semnificativă în ceea ce privește transparența fiscală a marilor companii multinaționale. Aceasta impune obligații legale stricte dar și deschide noi oportunități pentru companii de a-și revizui și îmbunătăți strategiile în domeniul transparenței fiscale. Strategii ce, cu siguranță, vor fi atent observate de publicul larg.

Chiar dacă legislația locală privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CbCR) a fost modificată, contribuabilii întâmpină încă dificultăți în înțelegerea obligațiilor legale și se confruntă cu absența unui formular oficial care să faciliteze pregătirea raportului. Astfel că, primul an de raportare va fi în continuare dificil de gestionat.

Raportarea nepublică (non-public CbCR)

„Grupurile multinaționale care își desfășoară activitatea în România și care depun raportul non-public CbC doar în țările cu care România nu are un acord de schimb automat de informații privind CbCR, trebuie să depună raportul și la autoritățile fiscale române. Acestea au început să verifice stadiul procesului de depunere a declarațiilor și să trimită notificări contribuabililor care nu și-au îndeplinit obligația în termenul legal.”, a menționat Liviu Gheorghiu, Tax Director, Mazars în România.

Adrian Mutea, Tax Manager, Mazars în România, adaugă: „Sancțiunile pentru nedepunerea raportului CbC (Formularul R404) se numără printre cele mai severe din legislația fiscală românească, atingând un plafon de până la 20.000 de euro pe an fiscal. Companiile trebuie să evalueze obligațiile locale, în special în cazurile în care societatea-mamă se află în afara UE.”

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1255 / 17692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...