
Ministerul Energiei lansează al doilea apel de proiecte pentru producerea de energie electrică pentru autoconsum
14 Aprilie 2025
AgerpresApelul este dedicat solicitanţilor din sectorul privat, iar modificările propuse au ca obiectiv flexibilizarea condiţiilor de eligibilitate şi alinierea la noile reglementări introduse prin O.U.G. nr. 5/2025 privind unele măsuri din domeniul social şi modificarea şi completarea unor acte normative.
Ministerul Energiei (ME) lansează al doilea apel de proiecte pentru producerea de energie electrică pentru autoconsum, cu un buget de 300 de milioane de euro pentru companiile care vor să-şi producă propria energie curată, informează ME într-un comunicat transmis luni AGERPRES.
Astfel, Ministerul Energiei a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului aferent apelului de proiecte destinat sprijinirii investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum, finanţat prin Fondul pentru Modernizare - Program-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei.
Apelul este dedicat solicitanţilor din sectorul privat, iar modificările propuse au ca obiectiv flexibilizarea condiţiilor de eligibilitate şi alinierea la noile reglementări introduse prin O.U.G. nr. 5/2025 privind unele măsuri din domeniul social şi modificarea şi completarea unor acte normative.
"Prin lansarea acestui nou apel oferim şi mai mult sprijin concret companiilor care vor să investească în independenţa energetică a României. Simplificăm accesul la finanţare şi înlăturăm bariere administrative inutile. Vrem ca fiecare kilowatt produs din surse regenerabile şi consumat local să însemne mai multă eficienţă, competitivitate şi sustenabilitate pentru economia românească. În plus, extindem accesul către sectoare importante pentru economia naţională, precum cel agricol şi agroalimentar, şi încurajăm tranziţia acestora către soluţii energetice competitive şi curate.
România are un potenţial uriaş în zona regenerabilelor, iar acest apel este încă un pas hotărât pentru valorificarea acestui potenţial", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în comunicatul citat.
Modificările vizează acceptarea tuturor tipurilor de ipoteci în etapa de evaluare, cu condiţia ca, în termen de 60 de zile lucrătoare de la semnarea contractului de finanţare, imobilul să fie liber de sarcini sau ipoteca să fie în scopul realizării proiectului; eliminarea obligaţiei de a prezenta dovada scoaterii din circuitul agricol şi autorizaţia de construire în termen de 1 an de la semnarea contractului - acestea vor fi necesare doar la cererea de prefinanţare/rambursare; actul de reglementare de mediu nu mai este necesar la contractare, ci doar înainte de prima cerere de plată (prefinanţare sau rambursare); eligibilitatea extinsă pentru solicitanţii care desfăşoară activităţi secundare CAEN 01, 10 şi 11 (agricultură, industrie alimentară şi băuturi), neeligibili în alte scheme, conform condiţiilor specificate în schema de ajutor.
Apelul de proiecte are un buget total estimat de 300 milioane euro, echivalent în lei, provenit din Fondul pentru Modernizare. Valoarea maximă a ajutorului de stat acordat este de 20 milioane euro per proiect, iar cel puţin 70% din energia produsă trebuie destinată autoconsumului.
Ministerul Energiei precizează valorile maxime ale sprijinului acordat per MW instalat, respectiv energie solară: până la 5 MW - maxim 450.000 euro/MW, iar peste 5 MW - maxim 360.000 euro/MW; energie eoliană: maxim 700.000 euro/MW; energie hidro: maxim 1.805.000 euro/MW.
Perioada de consultare publică este de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul Ministerului Energiei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 16 / 18918 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
INTERVIURI ESENȚIALE | Dr. Cosmin Vasile, Managing Partner - ZRVP: Într-o piață a avocaturii marcată de numeroase spin-off-uri, ZRVP se remarcă drept singura firmă de avocatură de anvergură care a luat naștere printr-o fuziune și s-a consolidat printr-o a doua fuziune. Concentrarea pe avocatură și nu pe business-ul pe care îl reprezintă avocatura a asigurat stabilitatea avocaților-cheie și a portofoliului de clienți
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Filip & Company a asistat Victoriabank în achiziția OCN “Microinvest” SRL în Republica Moldova. Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa de proiect
LegiTeam: Lawyer in Real Estate | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...