
Majorarea ajutorului de stat pentru reabilitarea sistemului de termoficare din bucurești, aprobată de Comisia Europeană
14 Aprilie 2025
BizLawyerTotodată, Comisia a extins perioada de acordare a ajutorului de stat până la data de 31 decembrie 2027.
Comisia Europeană a aprobat majorarea cu 16 milioane de euro a ajutorului de stat pentru finanțarea proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București”, investiție de importanță strategică pentru eficientizarea rețelei din capitală, anunță Consiliul Concurenței într-un comunicat remis spre difuzare.
În 2021, Comisia a autorizat un ajutor de 254 milioane euro din fonduri structurale europene pentru modernizarea sistemului de termoficare din zona urbană București. Săptămâna trecută, această sumă a fost suplimentată, ajungând la un total de 270 milioane euro, finanțarea suplimentară fiind asigurată prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021–2027.
Totodată, Comisia a extins perioada de acordare a ajutorului de stat până la data de 31 decembrie 2027.
În 2021, Comisia a autorizat un ajutor de 254 milioane euro din fonduri structurale europene pentru modernizarea sistemului de termoficare din zona urbană București. Săptămâna trecută, această sumă a fost suplimentată, ajungând la un total de 270 milioane euro, finanțarea suplimentară fiind asigurată prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021–2027.
Totodată, Comisia a extins perioada de acordare a ajutorului de stat până la data de 31 decembrie 2027.
Aceste modificări au fost generate de prelungirea procedurilor de achiziție publică, precum și de costurile mai mari cu lucrările și serviciile necesare pentru execuția proiectului, rezultate în urma derulării achizițiilor publice, față de cele estimate inițial (în special, ca efect al creșterii prețurilor materialelor de construcții).
„Reabilitarea sistemului de termoficare din București este un proiect cu impact direct asupra calității vieții locuitorilor capitalei. Prin această investiție, se vor reduce pierderile de căldură și apă, ceea ce înseamnă servicii mai eficiente și costuri mai mici de întreținere. În calitate de autoritate națională în domeniul ajutorului de stat, am colaborat cu Comisia Europeană și cu autoritățile române pentru a asigura conformitatea măsurilor cu reglementările europene și am oferit asistență tehnică pentru elaborarea și implementarea acestora”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Sistemul de termoficare din București este cel mai mare din Uniunea Europeană, deservind aproximativ 1,2 milioane de locuitori. Rețeaua cuprinde circa 940 km de conducte pentru transportul agentului termic și aproximativ 2.800 km de conducte pentru distribuție.
Reabilitarea sistemului presupune înlocuirea unor secțiuni critice ale principalelor conducte de transport al apei calde, echivalent cu aproximativ 10% din lungimea totală a rețelei.
Amintim că la nivel național există mai multe scheme de ajutor de stat pentru termoficare. Astfel, operatorii care prestează serviciul de interes economic general de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat către populație primesc o compensație financiară sub forma subvenționării prețului energiei termice livrate populației şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului şi neacceptate în preţ/tarif.
Până la sfârșitul anului 2030, poate fi accesată schema ce vizează sprijinirea modernizării/reabilitării rețelei inteligente de termoficare. Bugetul total al schemei este de 200 milioane euro şi reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.
De asemenea, este în derulare schema dedicată modernizării și realizării de centrale în cogenerare de înaltă eficiență (CHP), pentru o capacitate de 500 MW, al cărei buget este de 750 milioane euro. Schema pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă, care prevede un bonus pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficiență este de asemenea aplicabilă până în anul 2033, pentru producătorii care îndeplinesc condițiile.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 53 / 18954 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...