Ministerul Energiei şi Transgaz au semnat contracte de finanţare în valoare de 93,58 milioane euro
23 Ianuarie 2024
AGERPRESPentru realizarea conductei de transport gaze naturale Marea Neagră - Podişor s-a alocat suma de 85,544 milioane de euro, iar pentru conducta de transport gaze naturale Gherceşti - Jitaru, inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică, 8,038 milioane de euro.
Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, şi directorul general al Transgaz, Ion Sterian, au semnat contractele de finanţare, în valoare de 93,58 milioane de euro, pentru realizarea conductelor de transport gaze naturale Marea Neagră - Podişor şi Gherceşti - Jitaru.
"În contextul geopolitic pe care îl traversăm, este vital ca proiectele de întărire a infrastructurii de transport gaze naturale (hydrogen ready) să obţină finanţarea alocată României. Am spus încă de la preluarea mandatului că am trei priorităţi: investiţii, investiţii, investiţii. Aceste contracte finanţate din Fondul pentru Modernizare reprezintă încă o etapă în atingerea priorităţilor enunţate. Contractele de finanţare semnate astăzi (marţi - n. r.) sunt esenţiale pentru transportul viitor al gazelor naturale din Neptun Deep, ceea ce îi va configura României nu numai statutul de independenţă energetică, ci şi acela de principal producător de gaze naturale din UE. Voi sprijini Transgaz şi de acum încolo în demersurile pentru obţinerea finanţărilor nerambursabile şi a altor tipuri de finanţare pentru proiectele de investiţii pe care compania le are în vedere", a declarat Burduja.
"În contextul geopolitic pe care îl traversăm, este vital ca proiectele de întărire a infrastructurii de transport gaze naturale (hydrogen ready) să obţină finanţarea alocată României. Am spus încă de la preluarea mandatului că am trei priorităţi: investiţii, investiţii, investiţii. Aceste contracte finanţate din Fondul pentru Modernizare reprezintă încă o etapă în atingerea priorităţilor enunţate. Contractele de finanţare semnate astăzi (marţi - n. r.) sunt esenţiale pentru transportul viitor al gazelor naturale din Neptun Deep, ceea ce îi va configura României nu numai statutul de independenţă energetică, ci şi acela de principal producător de gaze naturale din UE. Voi sprijini Transgaz şi de acum încolo în demersurile pentru obţinerea finanţărilor nerambursabile şi a altor tipuri de finanţare pentru proiectele de investiţii pe care compania le are în vedere", a declarat Burduja.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, în baza Deciziei CE nr. C(2023) 3643 final din data de 30.05.2023, s-a acordat finanţare din Fondul pentru Modernizare pentru cele două proiecte în valoare totală nerambursabilă de 93.582.770 euro. Pentru realizarea conductei de transport gaze naturale Marea Neagră - Podişor s-a alocat suma de 85,544 milioane de euro, iar pentru conducta de transport gaze naturale Gherceşti - Jitaru, inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică, 8,038 milioane de euro.
Beneficiile finanţării şi realizării acestor proiecte de investiţii sunt: asigurarea securităţii energetice pe plan european şi naţional, prin întărirea infrastructurii de transport gaze naturale, asigurarea unor volume suplimentare de transport, precum şi diversificarea surselor de energie prin preluarea gazelor naturale din zona de extracţie a bazinului Mării Negre; alimentarea cu gaze naturale a unităţilor administrativ - teritoriale de pe traseul pe care noua infrastructură o traversează, implicit creşterea standardului de viaţă a românilor; sprijin pentru mediul economic, prin crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea de noi capacităţi de producţie energie electrică din gaze naturale, aspect generator atât de noi locuri de muncă, cât şi de dezvoltare economică la nivel naţional şi regional.
"Prin semnarea celor două contracte de finanţare din Fondul pentru modernizare, respectiv proiectele de investiţii Conducta de transport gaze naturale Marea Neagră - Podişor şi Conducta de transport gaze naturale Gherceşti - Jitaru, cu toate că asigură doar 11 % din valoarea investiţională, SNTGN Transgaz SA îşi reafirmă angajamentul ferm de a continua demersurile pentru obţinerea de finanţări nerambursabile în scopul implementării programului de dezvoltare a infrastructurii energetice de transport gaze naturale, asigurării şi consolidării securităţii energetice pe plan naţional şi european, al creşterii standardului de viaţă a românilor şi dezvoltării economiei României", a afirmat, la rândul său, şeful Transgaz.
Transgaz SA a depus, prin Ministerul Energiei, un număr de 12 proiecte pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale.
Fondul pentru Modernizare (FM) este constituit din veniturile obţinute prin licitarea pe piaţă a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021 - 2030, România având alocat un procent de 11,98%, ce reprezintă un buget de peste 15 miliarde de euro, care poate fi utilizat până în anul 2030.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2119 / 18203 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...