ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Monitorul Social: Românii sunt printre europenii cei mai nemulţumiţi de vieţile lor

29 Ianuarie 2025   |   Agerpres

Nemulţumirea cetăţenilor români cu privire la vieţile lor se reflectă şi în neîncrederea că lucrurile se vor îmbunătăţi pe viitor în condiţiile în care aproximativ o treime (31%) dintre români se aşteaptă ca vieţile lor să meargă mai rău în anul 2025, semnificativ mai mulţi cetăţeni decât în orice alt stat UE inclus în Eurobarometrul 101.

 
 
Cetăţenii români sunt printre europenii cei mai nemulţumiţi de vieţile lor, inclusiv în comparaţie cu cei din Europa de Est, arată datele Eurobarometrului 101 din 2024, incluse într-un infografic al Monitorului Social, proiect al Fundaţiei Friedrich Ebert România.

"Doar 62% dintre români se declarau în 2024 pe deplin mulţumiţi de vieţile lor, în timp ce 38% s-au declarat total nemulţumiţi, cea mai înaltă rată din statele UE. Spre comparaţie, 90% sau mai mulţi dintre cetăţenii unor state ca Germania, Spania, Slovenia sau Suedia raportează că sunt pe deplin mulţumiţi de vieţile lor, în timp ce la vecinii noştri din Bulgaria proporţia celor mulţumiţi cu viaţa este mai mică (66% din populaţie)", arată autorii într-un comunicat.


Nemulţumirea cetăţenilor români cu privire la vieţile lor se reflectă şi în neîncrederea că lucrurile se vor îmbunătăţi pe viitor în condiţiile în care aproximativ o treime (31%) dintre români se aşteaptă ca vieţile lor să meargă mai rău în anul 2025, semnificativ mai mulţi cetăţeni decât în orice alt stat UE inclus în Eurobarometrul 101. Spre comparaţie, mai puţin de 20% dintre cetăţenii Bulgariei, Spaniei sau Sloveniei se aşteaptă ca vieţile lor să meargă mai rău în 2025, în timp ce doar 5% dintre cetăţenii Suediei au aceeaşi aşteptare.

Mai mult, deşi Germania a traversat mai multe trimestre de scădere economică în 2023 şi 2024, rata de pesimism despre propria viaţă în 2025 este de 23% în rândul cetăţenilor, mult mai scăzută decât cea din România. Şi evoluţia acestei neîncrederi a românilor în propriul viitor este îngrijorătoare, ea crescând la 31% în 2024 de la 24% în 2023.

Cele mai importante probleme raportate de către cetăţenii români sunt legate de creşterea preţurilor şi de situaţia economică a ţării. 43% dintre români consideră că dinamica preţurilor este cea mai mare problemă, iar 27% consideră că situaţia economică este o problemă importantă a ţării. Problema creşterii preţurilor este considerată importantă de majoritatea cetăţenilor europeni, cu rate ridicate înregistrate în Croaţia (59%), Malta (58%), Bulgaria (48%), Estonia (47%), iar mai scăzute în ţările scandinave.

"Colectarea de date condusă de Comisia Europeană în Eurobarometrul 101 ne permite să identificăm şi câteva date suplimentare despre cei mai nemulţumiţi dintre români. Rata de nemulţumire creşte odată cu vârsta. Dacă doar 26% dintre românii între 18 şi 44 de ani se declară nemulţumiţi, această rată creşte semnificativ la categoriile mai vârstnice, cu 35% nemulţumiţi între cei de 45-54 de ani, 44% nemulţumiţi între cei de 55-65 de ani şi 55% nemulţumiţi între cei peste 65 de ani. Similar, cei cu educaţia primară tind să fie cei mai nemulţumiţi de vieţile lor, cu 57% nemulţumiţi între românii cu mai puţin de 8 clase, în timp ce rata de nemulţumire între românii cu educaţie superioară este de doar 22%. Aproape 50% dintre românii din mediul rural se declară nemulţumiţi de vieţile lor, în comparaţie cu 30% dintre românii din oraşe mari", se arată în comunicat.

Datele Eurobarometrului confirmă faptul că nemulţumirea cetăţenilor se corelează cu opinii critice faţă de UE. Aproape 2/3 dintre românii care au o părere proastă despre Uniunea Europeană se declară profund nemulţumiţi de vieţile lor. Mai mult, şi nemulţumirile faţă de acţiunile Uniunii Europene în privinţa Ucrainei par a se corela, majoritatea celor nemulţumiţi de intervenţie fiind în general nesatisfăcuţi de propria lor viaţă în România.

În condiţiile re-organizării alegerilor prezidenţiale în cursul anului 2025, aceste nemulţumiri ridicate ar trebui să găsească un răspuns din partea autorităţilor. În caz contrar, prevalenţa acestor nemulţumiri riscă să determine o respingere generală a status quo-ului politic, chiar şi fără ca cetăţenii să realizeze neapărat care sunt alternativele.

Datele prezentate provin din Eurobarometrul 101/2024 şi Eurobarometrul 100/2023, conduse la iniţiativa Comisiei Europene.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1128 / 19482
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...