ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noile previziuni privind inflaţia şi creşterea economică vor decide reducerea dobânzilor (oficial BCE)

12 Februarie 2024   |   AGERPRES

Dezinflaţia în zona euro va continua probabil în următoarele trimestre, a declarat oficialul BCE.

 
 
Noile previziuni ce urmează să fie publicate în martie de Banca Centrală Europeană privind inflaţia şi creşterea economică vor fi esenţiale pentru a decide când va începe scăderea dobânzilor, a afirmat Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat duminică publicaţiei Politis din Cipru, transmite Bloomberg.

"Proiecţiile vor fi cheia pentru a evalua, în primul rând, dacă putem fi suficient de încrezători că va realizată ţinta noastră de inflaţie pe termen mediu, de 2%, ţinând cont de riscurile asociate. În al doilea rând, trebuie să evaluăm procesul de scădere a dobânzilor, care să fie compatibil cu atingerea ţintei noastre simetrice", a declarat De Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.


Pentru a lupta cu o inflaţie ridicată, BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, astfel că în perioada cuprinsă între luna iulie 2022 şi luna septembrie 2023 gardienii euro au majorat costul creditului în zece reprize consecutive, până la nivelul istoric de 4%.

Şi economistul şef al BCE, Philip Lane, a atras atenţia că sunt necesare mai multe asigurări că inflaţia revine la ţinta de 2% pentru ca oficialii să fie în măsură să reducă dobânzile.

Indicând că preferă să nu fie grăbită relaxarea politicii monetare, Lane a explicat că, deşi în acest moment procesul de dezinflaţie s-ar putea desfăşura mai rapid decât s-a anticipat, perspectivele pe termen mediu sunt mai puţin clare.

"În ceea ce priveşte evaluarea generală a traiectoriei politicii noastre monetare, trebuie să observăm mai mult timp procesul de dezinflaţie înainte de a avea suficientă încredere că inflaţia va atinge ţinta în timp util şi într-o manieră sustenabilă", a declarat Lane.

După ce nu a fost evaluată exact creşterea preţurilor care a urmat după pandemie şi după invadarea Ucrainei de către Rusia, De Cos a explicat că acum încrederea în proiecţiile BCE a crescut semnificativ: "Erorile din previziuni au fost extrem de reduse şi chiar negative în ultimele trimestre, ceea ce înseamnă că datele privind inflaţia sunt uşor sub nivelul previzionat".

Dezinflaţia în zona euro va continua probabil în următoarele trimestre, a declarat oficialul BCE.

Datele preliminare publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat luna trecută la 2,8%, în scădere de la 2,9% în decembrie şi în linie cu estimările.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie, în timp ce analiştii se aşteptau luna trecută la o scădere până la 3,2%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 185 / 16447
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...