ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 3,1%, în primele patru luni (INS)

30 Mai 2024   |   Agerpres

Comparativ cu luna aprilie 2023, în luna aprilie 2024 s-a înregistrat o creştere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri nerezidenţiale (+28,3%) cât şi a suprafeţei utile totale (+77,3%).

 
 
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 3,1% în primele patru luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.

Astfel, în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2024 s-au eliberat 11.000 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale iar creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (+197 autorizaţii), Vest (+152), Bucureşti-Ilfov (+109), Sud-Muntenia (+76) şi Sud-Vest Oltenia (+29). Scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Centru (-200 autorizaţii), Sud-Est (-20) şi Nord-Vest (-16).

Conform INS, în luna aprilie 2024 s-au eliberat 3.578 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (+17,8% faţă de luna martie 2024), cu o suprafaţă utilă totală de 864.175 mp (+23,2%). Din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, 69,7% sunt pentru zona rurală.


În profil teritorial, creşterea numărului autorizaţiilor de construire este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (+141 autorizaţii),
Sud-Muntenia (+132), Vest (+93), Centru (+82), Nord-Vest (+71) şi Bucureşti-Ilfov (+39). Scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Sud-Est (-15 autorizaţii) şi Sud-Vest Oltenia (-2).

De asemenea, în luna aprilie 2024 s-au eliberat 599 autorizaţii de construire pentru clădiri nerezidenţiale (+0,2% faţă de luna martie 2024), în suprafaţă utilă totală de 607.400 mp (+88,9%). Comparativ cu luna martie, s-a înregistrat o creştere a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale (+285.923 mp). În profil teritorial, această creştere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+259.019 mp), Nord-Vest (+45.619), Nord-Est (+28.578), Sud-Muntenia (+463) şi Sud-Vest Oltenia (+288). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (-31.717 mp), Centru (-15.823) şi Sud-Est (-504).

Totodată, în luna aprilie 2024 se evidenţiază o creştere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+33,7%) cât şi a suprafeţei utile totale (+48,3%) comparativ cu luna aprilie 2023.

În profil teritorial, această creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+901 autorizaţii) este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Nord-Est (+213 autorizaţii), Sud-Muntenia (+151), Nord-Vest (+141), Vest (+136), Centru (+131), Bucureşti-Ilfov
(+111), Sud-Est (+15) şi Sud-Vest Oltenia (+3).

Comparativ cu luna aprilie 2023, în luna aprilie 2024 s-a înregistrat o creştere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri nerezidenţiale (+28,3%) cât şi a suprafeţei utile totale (+77,3%).

În profil teritorial, creşterea suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale (+264.769 mp) este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+277.792 mp), Nord-Est (+57.343), Nord-Vest (+21.989), Sud-Est (+14.071) şi
Sud-Vest Oltenia (+3.753). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (-65.550 mp), Vest (-29.755) şi Centru (-14.874).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 254 / 17226
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...