ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

O creştere cu 5% a plăţilor digitale în 5 ani consecutivi ar aduce o creştere a PIB-ului cu aproape 7 miliarde de lei în România (studiu)

28 Martie 2024   |   AGERPRES

Studiul "Economia Informală în România 2023", susţinut de Visa, îşi propune să sensibilizeze publicul cu privire la economia informală şi la rolul plăţilor electronice în combaterea acesteia.

 
 
O creştere cu 5% a plăţilor digitale în cinci ani consecutivi ar contribui la majorarea PIB-ului cu aproape 7 miliarde de lei în România, relevă cel mai recent studiu pe tema economiei informale realizat de Visa, în parteneriat cu Kearney, lansat miercuri, în timpul unei mese rotunde organizate la Guvernul României.

"Mediul de afaceri şi autorităţile sunt din ce în ce mai preocupate de problemele persistente legate de pierderea veniturilor fiscale, denaturarea indicatorilor economici şi concurenţa neloială pe care o aduce economia informală. O serie de măsuri digitale au fost implementate în ultimii ani pentru a creşte veniturile şi pentru a contribui la înlăturarea activităţilor economice de acest tip. Printre aceste măsuri se numără şi încurajarea utilizării plăţilor digitale în economie. În România, o creştere de 5% a plăţilor digitale în cinci ani consecutivi ar contribui la majorarea PIB-ului cu aproximativ 7 miliarde de lei, arată cel mai recent studiu pe tema economiei informale realizat de Visa în parteneriat cu Kearney, lansat astăzi, 27 martie, în timpul unei mese rotunde organizate la Guvernul României", se arată într-un comunicat la VISA, remis AGERPRES.


Cercetarea şi-a propus să pună în evidenţă rolul politicilor publice în combaterea economiei subterane din ţările din Europa şi să identifice lecţiile învăţate şi factorii care ar putea facilita succesul acestor politici, urmărind în principal impactul plăţilor digitale.

Astfel, datele arată că, deşi România înregistrează unele progrese în reducerea economiei informale în ultimul deceniu, este nevoie în continuare de eforturi susţinute pentru a atenua efectele determinate de crizele multiple cu care se confruntă mediul de afaceri şi economia, începând cu perioada pandemiei de COVID, conflictul din Ucraina şi creşterea costurilor de trai.

"Căutând să susţină transparenţa, Guvernul României a introdus o serie de măsuri pentru a contracara efectele economiei subterane, inclusiv un sistem electronic de monitorizare a vânzărilor şi a transportului de mărfuri, case de marcat electronice obligatorii pentru toate tipurile de afaceri, facturarea electronică. Visa şi-a asumat angajamentul de a facilita plata taxelor şi impozitelor cu cardul, simplificând viaţa românilor prin experienţe de plată rapide şi convenabile, care să permită un management financiar eficient. Cu scopul de a sprijini economia, Visa va continua să susţină infrastructura necesară plăţilor digitale, investind în platforme şi reţele şi asigurându-se că acestea răspund nevoii populaţiei şi mediului de afaceri din România pentru servicii digitalizate şi moderne", se spune în comunicat.

Limitările în utilizarea plăţilor digitale au ca cel mai probabil rezultat profituri mai mici şi costuri mai mari pentru antreprenori şi afaceri, precum şi o trasabilitate scăzută a fluxurilor de bani. Toate acestea determină o creştere a economiei informale, care, în 2023, a atins 30% din PIB în România, conform datelor din studiul menţionat anterior.

"Plăţile digitale reprezintă instrumentele cele mai accesibile pentru a eficientiza plăţile dintre consumatori, companii, stat şi, totodată, de a crea presiune pentru reducerea volumului de tranzacţii asociate economiei subterane. Salutăm eforturile Guvernului de a digitaliza administraţia publică şi de a creşte volumul plăţilor fără numerar, iar noi la Visa căutăm modalităţi adecvate de a aduce în continuare plăţile digitale mai aproape de oameni şi de piaţă. Este important ca mediul de afaceri împreună cu autorităţile să adopte în continuare măsuri adecvate pentru a face economia oficială mai atractivă şi mai competitivă", a spus Cătălin Creţu, General Manager Visa pentru România, Bulgaria, Croaţia şi Slovenia.

Visa pune la dispoziţia întreprinderilor mici tehnologia şi inovaţia de care dispune, astfel încât acestea să poată ţine pasul cu cerinţele consumatorilor, şi le asigură resurse educaţionale prin iniţiative care să le vină în ajutor pe plan local. În urmă cu trei ani Visa a lansat Marile Afaceri Mici, o platformă integrată ce reuneşte informaţii, soluţii şi oferte exclusive de la partenerii locali cu scopul de a ajuta antreprenorii să-şi dezvolte afacerea prin conturarea unei prezenţe online puternice şi prin acceptarea plăţilor digitale. În acelaşi timp, Visa investeşte în inovaţie şi se concentrează pe iniţiative care permit IMM-urilor să se adapteze peisajului digital aflat în continuă schimbare. Acestea vizează colaborarea cu instituţii financiare şi alţi parteneri din România pentru implementarea unor soluţii precum "Tap to Phone" care transformă smartphone-urile şi tabletele în terminale mobile de plată, facilitarea plăţilor cu cardul direct din facturile online emise de IMM-uri sau semnături electronice prin certificate digitale calificate.

Transparentizarea şi facilitarea fluxului de bani între consumatori, companii şi guvern este o prioritate pentru Visa, potrivit comunicatului. Pe măsură ce tot mai multe sectoare ale economiei sunt digitalizate, apar noi contexte în care banii sunt transferaţi către şi de la companii, cetăţeni, stat. Cu programele şi instrumentele sale de stimulare a plăţilor digitale, Visa încearcă să motiveze pozitiv companiile şi antreprenorii activi în România, astfel încât efectele să se resimtă la nivelul întregii economii.

"Vestea bună este că un număr tot mai mare de români încep să-şi plătească impozitele online. Două din trei plăţi de impozite şi taxe efectuate cu cardurile Visa anul trecut au fost efectuate online, plăţile de cea mai mare valoare făcându-se tot prin internet prin intermediul platformei www.ghiseul.ro. Faptul că ne putem plăti taxele online în câteva secunde, indiferent de locaţia noastră, prin intermediul platformei Ghiseul.ro, reprezintă un pas extrem de important în transformarea digitală a României, susţinută puternic de Visa. Anul acesta, ne face plăcere să sărbătorim cea de-a 13-a ediţie a campaniei naţionale de informare a românilor despre beneficiile plăţii impozitelor şi taxelor cu cardul", a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa România.

Studiul "Economia Informală în România 2023", susţinut de Visa, îşi propune să sensibilizeze publicul cu privire la economia informală şi la rolul plăţilor electronice în combaterea acesteia. Studiul a fost realizat în primăvara anului 2023 de Kearney, o firmă globală de consultanţă în management strategic, în colaborare cu Friedrich Schneider, profesor de economie la Universitatea Johannes Kepler din Linz, Austria, unul dintre experţii de top în economia informală.

Visa este lider mondial în domeniul plăţilor digitale, facilitând tranzacţii de plată între consumatori, comercianţi, instituţii financiare şi entităţi guvernamentale din peste 200 de ţări şi teritorii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 193 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...