ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

O investiţie de un miliard de euro în explorarea şi producţia de petrol şi gaze onshore, creştere de 5,8 miliarde euro în PIB (studiu)

25 Martie 2025   |   Agerpres

Investiţia de un miliard de euro este analizată şi impactul este cuantificat pentru următorii 10 ani de producţie.

 
 
O investiţie de un miliard de euro în explorarea şi producţia de petrol şi gaze onshore ar genera, în următorii circa 10 ani, o creştere de 5,8 miliarde euro în produsul intern brut (PIB), aproximativ 43.500 locuri de muncă menţinute şi/sau nou create şi o creştere de 3,1 miliarde euro a veniturilor la bugetul de stat din plata taxelor şi a impozitelor, arată un raport elaborat de Deloitte Consultanţă SRL, la solicitarea Federaţiei Patronale a Energiei (FPE).

"Practic, un miliard de euro investiţi în sectorul de explorare şi producţie onshore de petrol şi gaze din România generează o creştere de 5,8 miliarde de euro în PIB, din care 4,2 miliarde euro reprezintă impactul direct şi indirect şi 1,6 miliarde euro reprezintă impactul indus. În ceea ce priveşte impactul în ocuparea forţei de muncă, această investiţie creează pe o perioadă de un an de investiţie şi 10 ani de producţie aproximativ 43.500 de locuri de muncă, creează locuri de muncă noi sau menţine locuri de muncă existente, dintre care peste 27.000 de locuri de muncă ca urmare a impactului direct şi indirect pe lanţul valoric. Impactul la bugetul de stat este unul semnificativ, de 3,1 miliarde de euro, din care cea mai mare parte o reprezintă taxele şi impozitele plătite de actorii din sectorul de petrol şi gaze onshore, circa 2,9 miliarde euro contribuiţi pe o perioadă de 10 ani", a afirmat Ovidiu Popescu, partener coordonator al practicilor sustenabilitate şi de energie la Deloitte, în cadrul unei conferinţe de presă.


Potrivit acestuia, studiul relevă faptul că sectorul de petrol şi gaze din România este o verigă esenţială a economiei româneşti prin interdependenţele pe care le creează cu alte sectoare, prin contribuţia semnificativă la bugetul de stat, dar şi prin rolul strategic pe care îl are pentru economia românească, de a reduce dependenţa de importurile de surse energetice şi de a crea premisele dezvoltării economice pentru alte sectoare din România.

"Esenţa studiului se referă la cuantificarea impactului economic pe care o investiţie în sectorul onshore de explorare şi producţie petrol şi gaze din România o poate avea în economia României. Studiul nostru are la bază modelul input-output, dezvoltat de economistul Wassily Leontief. Este o metodologie structurală, general acceptată şi bazată pe date, care porneşte de la analiza interdependenţelor între sectoarele economiei pentru a cuantifica mai departe impactul investiţiei în ceea ce priveşte creşterea produsului intern brut, creşterea numărului de locuri de muncă şi în ceea ce priveşte contribuţiile la bugetul de stat prin taxe şi impozite. Practic, foloseşte intrările şi ieşirile de bunuri şi servicii, utilizând o matrice input - output, care este publicată periodic de Eurostat pentru state membre ale UE", a adăugat Ovidiu Popescu.

Potrivit acestuia, investiţia de un miliard de euro este analizată şi impactul este cuantificat pentru următorii 10 ani de producţie.

"Impactul în PIB măsoară valoarea bunurilor produse şi serviciilor furnizate ca urmare a acestor investiţii. Impactul în ocuparea forţei de muncă cuantifică numărul de locuri de muncă nou create sau menţinute ca urmare a realizării acestor investiţii, iar impactul asupra bugetului de stat cuantifică valoarea taxelor şi impozitelor contribuite la bugetul de stat atât în ce priveşte taxele generale, cât şi cele specifice sectorului. Cele trei dimensiuni de analiză sunt cele referitoare la impactul direct şi indirect, rezultate din activităţile directe de explorare şi producţie, onshore de petrol şi gaze, precum şi impactul indus care se referă la cheltuielile sau achiziţiile efectuate de angajaţii din sectorul petrol şi gaze sau de angajatii din sectoarele afectate de această investiţie pe lanţul valoric", a adăugat Ovidiu Popescu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 702 / 19451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...