ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV Petrom şi Romgaz au început forajul primei sonde de exploatare gaze naturale din Neptun Deep

25 Martie 2025   |   Agerpres

Neptun Deep va contribui la producţia de gaze a României cu circa 8 miliarde de metri cubi anual, odată atins platoul de producţie.

 
 
OMV Petrom şi Romgaz au început forajul pentru dezvoltarea şi exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud şi Domino din perimetrul Neptun Deep, situat la 160 de km în largul Mării Negre.

Conform unui comunicat, proiectul avansează conform planului, cu prima producţie estimată pentru 2027. Neptun Deep va contribui la producţia de gaze a României cu circa 8 miliarde de metri cubi anual, odată atins platoul de producţie.

"Începerea forajului este un reper important pentru progresul proiectului Neptun Deep - un proiect de importanţă strategică pentru România. Prin dezvoltarea acestui proiect, România îşi poate asigura necesarul de gaze naturale din surse interne şi va deveni un jucător important pe piaţa europeană. În plus, proiectul are o contribuţie pozitivă în economia românească - se estimează că va aduce venituri de circa 20 miliarde de euro la bugetul de stat, pe durata de viaţă a proiectului. Depunem toate eforturile pentru a implementa proiectul Neptun Deep în condiţii de siguranţă şi eficienţă, astfel încât să avem primele livrări de gaze în 2027", a declarat directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, citată în comunicat.


Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie, a precizat că prima sondă va fi forată pe zăcământul Pelican Sud, situat în ape cu adâncime de circa 120 de metri, rezervorul de gaze fiind situat la circa 2.000 de metri sub fundul mării.

"Suntem entuziasmaţi să trecem la următoarea etapă a proiectului Neptun Deep, respectiv forajul celor zece sonde care vor asigura producţia de gaze naturale, din care patru pe zăcământul Pelican Sud şi şase pe zăcământul Domino. Prima sondă va fi forată pe zăcământul Pelican Sud situat în ape cu adâncime de circa 120 de metri, rezervorul de gaze fiind situat la circa 2.000 de metri sub fundul mării. Estimăm că lucrările de foraj pentru cele zece sonde vor dura până în trimestrul patru din 2026", a spus Cristian Hubati.

La rândul său, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a subliniat că începerea lucrărilor de foraj reprezintă atingerea unui obiectiv esenţial în dezvoltarea proiectului, Neptun Deep fiind de importanţă strategică pentru companie.

"Finalizarea acestui proiect investiţional şi punerea sa în producţia comercială începând cu anul 2027 va consolida profilul grupului Romgaz pe piaţa energetică din România şi din regiune, atât pe dimensiunea producţiei de gaze naturale, dar şi pe segmentele de furnizare şi de producţie de electricitate. De asemenea, va înscrie pe termen lung activităţile de business ale grupului Romgaz, îi va consolida capacităţile investiţionale şi va oferi sustenabilitate măsurilor cuprinse în strategia de tranziţie energetică", a afirmat Răzvan Popescu.

Directorul general adjunct al Romgaz, Aristotel Jude, a transmis determinarea companiei de a finaliza cu succes această etapă, în deplină siguranţă în derularea operaţiunilor offshore, prin eforturile comune ale echipelor de proiect şi ale contractorilor angrenaţi în proiect.

Potrivit comunicatului, structurile de ancoraj pentru Pelican au fost instalate cu succes utilizând o tehnologie avansată pentru forajul offshore, CAN-ductor de la Neodrill, care minimizează amprenta totală de mediu a procesului de foraj. Forarea primei sonde este estimată să dureze aproximativ 2-3 luni.

Forajul va fi realizat cu unitatea mobilă de foraj Transocean Barents, contractată special pentru proiect. Halliburton Energy Services Romania şi Newpark Drilling Fluids Eastern Europe vor asigura serviciile integrate de foraj. Experienţa internaţională şi locală a Halliburton în România va fi utilizată într-o gamă largă de servicii precum cimentarea, forajul direcţional şi echiparea sondelor.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea celor două zăcăminte include trei sisteme submarine de producţie, unul pentru Pelican Sud şi două pentru Domino, reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore de gaze naturale situată la mică adâncime, conducta principală de gaze naturale până la ţărm, la Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor naturale. Platforma offshore îşi generează propria energie electrică, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului. Sondele şi zăcămintele vor fi operate de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (digital twin).

"Un aspect-cheie al conceptului de dezvoltare este că energia naturală a zăcământului este utilizată pentru a transporta gazele naturale la ţărm, eliminând necesitatea comprimării acestora. Acest lucru, împreună cu alte caracteristici ale proiectului, asigură menţinerea emisiilor din proiectul Neptun Deep la un nivel minim, semnificativ sub standardele din industrie", se menţionează în comunicat.

În paralel cu operaţiunile de foraj, lucrările continuă la diferitele componente ale proiectului Neptun Deep: platforma de producţie este în construcţie, se fabrică sistemele aferente infrastructurii subacvatice , se lucrează la construcţia navei suport pentru operaţiunile de producţie, precum şi la construcţia staţiei de măsurare a gazelor naturale.

OMV Petrom şi Romgaz investesc împreună până la 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.

La sfârşitul anului 2024, acţionarii români deţinea peste 43% din acţiunile companiei (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţinea 20,7%). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţinea 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% erau deţinute de alţi investitori străini.

SNGN ROMGAZ S.A. este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

La data de 1 august 2022, Romgaz a devenit acţionarul unic al Romgaz Black Sea Limited (înfiinţat ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apa adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 706 / 19454
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...