ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OCDE recomandă României să intensifice eforturile de creştere a ocupării şi de îmbunătăţire a calităţii forţei de muncă

24 Iulie 2025   |   Agerpres

OCDE a publicat, joi, raportul pentru evaluarea ţării noastre în cadrul Comitetului OCDE pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale (ELSAC).

 
 
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) recomandă României să intensifice eforturile de creştere a ocupării, reducere a disparităţilor regionale şi sociale şi îmbunătăţire a calităţii forţei de muncă.

OCDE a publicat, joi, raportul pentru evaluarea ţării noastre în cadrul Comitetului OCDE pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale (ELSAC). Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale (MMFTSS), documentul evidenţiază progresele înregistrate de România în promovarea ocupării forţei de muncă şi consolidarea incluziunii sociale, dar şi aspectele care trebuie urmărite cu atenţie în raport cu tendinţele observate la nivelul statelor membre OCDE.


Publicarea raportului are loc ca urmare a obţinerii avizului formal de către România în cadrul ELSAC, la începutul acestui an. Avizul reprezintă confirmarea că ţara a finalizat cu succes etapa de analiză a politicilor privind ocuparea forţei de muncă şi incluziunea socială, pas esenţial în procesul de aderare la OCDE, ELSAC fiind unul dintre cele 25 Comitete care evaluează ţara noastră în acest proces.

"Publicarea Raportului de evaluare în cadrul ELSAC confirmă progresele substanţiale pe care România le-a realizat în ultimii ani. Ne bucurăm că reformele asumate - de la sprijinul extins pentru categoriile vulnerabile, la investiţiile în educaţia timpurie - sunt apreciate la nivel internaţional. În acelaşi timp, raportul evidenţiază şi domeniile în care mai avem de lucru - de la creşterea ratei de ocupare şi reducerea emigraţiei, până la combaterea inegalităţilor sociale şi îmbunătăţirea formării profesionale. Vom continua să acţionăm cu responsabilitate şi perseverenţă, astfel încât politicile noastre să corespundă cât mai bine nevoilor cetăţenilor şi standardelor OCDE", a declarat ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Petre-Florin Manole, citat în comunicat.

Raportul de evaluare subliniază o serie de reforme şi iniţiative care au contribuit la modernizarea pieţei muncii şi la consolidarea coeziunii sociale. Printre acestea, reforma pensiilor din 2023 care a egalizat vârsta de pensionare între femei şi bărbaţi şi prin care a fost realizată conexiunea cu speranţa de viaţă. De asemenea, în 2024, s-au majorat beneficiile minime garantate, extinzând acoperirea şi sprijinul social.

În raport se fac referiri la strategiile naţionale care vizează îmbunătăţirea accesului la servicii pentru persoanele cu dizabilităţi, vârstnici, persoane fără adăpost şi comunitatea romă, precum şi la investiţiile în educaţie timpurie şi echilibru muncă-viaţă, întrucât statul a redus vârsta educaţiei obligatorii, a emis noi standarde pentru învăţământul preşcolar şi a dublat concediul paternal în 2023.

Conform ministerului, raportul se referă şi la creşterea veniturilor şi reducerea sărăciei. Astfel, veniturile gospodăriilor au crescut semnificativ în ultimul deceniu, iar sărăcia a cunoscut un trend descendent, chiar dacă rămâne ridicată faţă de media europeană.

Despre consolidarea dialogului social, OCDE arată că recenta reformă a legislaţiei muncii a facilitat sindicalizarea şi a întărit drepturile de negociere colectivă.

"Direcţiile strategice recomandate de OCDE României vizează intensificarea eforturilor de creştere a ocupării, reducerea disparităţilor regionale şi sociale, precum şi îmbunătăţirea calităţii forţei de muncă. Investiţiile în educaţie, formare şi incluziune socială sunt esenţiale şi trebuie să rămână prioritare în perioada următoare", se precizează în finalul comunicatului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 19590
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...