
OMV Petrom estimează pentru 2025 investiţii de 8 miliarde lei, o mare parte pentru Neptun Deep
30 Aprilie 2025
AgerpresÎn ceea ce priveşte Proiectul Neptun Deep, compania va continua să se concentreze pe activităţile de obţinere a permiselor, pe lucrările de construcţie şi fabricarea de echipamente, precum şi pe forajul de dezvoltare.
OMV Petrom estimează pentru 2025 investiţii de circa opt miliarde lei, o mare parte fiind dedicate proiectului Neptun Deep şi proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, conform unui raport transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti.
"Presupunând un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi competitiv, valoarea investiţiilor organice se estimează că va fi de circa 8 miliarde lei. Planificăm investiţii mai mari dedicate în principal proiectului Neptun Deep, precum şi proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, în principal ŞAF/HVO, energie din surse regenerabile şi reţeaua de staţii de încărcare a vehiculelor electrice (EV). În plus, investiţiile potenţiale anorganice sunt estimate la până la 0,6 miliarde lei (investiţii 2024: 6,3 miliarde lei organice, 0,9 miliarde lei anorganice)", se menţionează în raport.
"Presupunând un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi competitiv, valoarea investiţiilor organice se estimează că va fi de circa 8 miliarde lei. Planificăm investiţii mai mari dedicate în principal proiectului Neptun Deep, precum şi proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, în principal ŞAF/HVO, energie din surse regenerabile şi reţeaua de staţii de încărcare a vehiculelor electrice (EV). În plus, investiţiile potenţiale anorganice sunt estimate la până la 0,6 miliarde lei (investiţii 2024: 6,3 miliarde lei organice, 0,9 miliarde lei anorganice)", se menţionează în raport.
În ceea ce priveşte Proiectul Neptun Deep, compania va continua să se concentreze pe activităţile de obţinere a permiselor, pe lucrările de construcţie şi fabricarea de echipamente, precum şi pe forajul de dezvoltare.
Pentru 2025, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi în jur de 70 dolari/baril, iar marja de rafinare în intervalul 7 - 8 dolari/bbl.
"În România, preconizăm că cererea de produse petroliere în comerţul cu amănuntul va fi uşor peste nivelul din 2024, în timp ce cererea de gaze naturale şi energie electrică va fi stabilă comparativ cu 2024", subliniază sursa citată.
Reprezentanţii companiei estimează că taxa pe cifra de afaceri introdusă în 2024 (0,5% pentru OMV Petrom S.A. şi OMV Petrom Marketing S.R.L.) va avea un impact anual total de sub 250 milioane lei în 2025 (2024: 216 milioane lei), iar taxa de 0,5% din valoarea netă a anumitor construcţii (cost minus amortizare), introdusă începând cu 1 ianuarie 2025 (iniţial anunţată la 1% din valoarea brută) va avea un impactul estimat pentru 2025 de ordin scăzut, în zeci de milioane de euro.
Producţia de ţiţei se estimează că va fi de aproximativ 104.000 bep/zi (2024: 109.000 bep/zi), luând în considerare faptul că nu se vor efectua vânzări de active. Compania va urmări optimizarea portofoliului şi concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili, prin evaluarea unor vânzări selective de zăcăminte. Investiţiile în explorare şi producţie vor fi de circa 5,8 miliarde lei (2024: 4,5 miliarde lei), din care mai mult de jumătate pentru Neptun Deep.
De asemenea, compania plănuieşte forarea a circa 40 de sonde noi şi sidetrack-uri şi realizarea a până la 500 de reparaţii capitale la sonde.
Rata de utilizare a rafinăriei este preconizată în intervalul 90% - 95% (2024: 97%), în scădere faţă de anul precedent din cauza unei perioade de 20 de zile de revizie planificată în T2/25. Vânzările totale de produse rafinate se estimează că vor fi uşor mai mici faţă de anul precedent, iar vânzările cu amănuntul de carburanţi se estimează că vor fi uşor mai mari faţă de anul precedent.
Totodată, reprezentanţii companiei estimează volume totale de vânzări de gaze naturale mai mici faţă de 2024 (2024: 43,3 TWh), în principal din cauza surselor de aprovizionare şi oportunităţilor de tranzacţionare mai reduse.
Producţia totală netă de energie electrică este prognozată să fie stabilă faţă de 2024 (2024: 4,92 TWh), în contextul unei opriri planificate de 19 de zile pentru întreagă capacitate şi a unei prelungiri de 8 zile pentru jumătate din capacitatea centralei Brazi în aprilie 2025.
OMV Petrom va continua extinderea reţelei de încărcare a autovehiculelor electrice în regiune, având ca ambiţie atingerea unui număr de până la 1.500 de puncte de încărcare la final de an, atât în staţiile proprii de alimentare, cât şi în alte locaţii (la finalul anului 2024 erau în jur de 900 de puncte de încărcare).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 607 / 19590 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...