
OMV Petrom semnează un acord de achiziţie directă de energie electrică din surse fotovoltaice
20 Decembrie 2024
AgerpresAcordul include trei PPA-uri (contracte bilaterale negociate direct în domeniul energiei sau aşa-numitele Power Purchase Agreements - n.r.) care vizează diferite proiecte fotovoltaice din portofoliul DRI din România, ce se întinde pe o durată de 8,5 ani şi acoperă aproximativ 100 GWh pe an la un preţ fix.
OMV Petrom semnează cu DRI, subsidiara Grupului DTEK, cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din Ucraina, un acord de achiziţie directă de energie electrică din surse fotovoltaice, potrivit unui comunicat al companiei.
Acordul include trei PPA-uri (contracte bilaterale negociate direct în domeniul energiei sau aşa-numitele Power Purchase Agreements - n.r.) care vizează diferite proiecte fotovoltaice din portofoliul DRI din România, ce se întinde pe o durată de 8,5 ani şi acoperă aproximativ 100 GWh pe an la un preţ fix.
"Acordul va ajuta la accelerarea tranziţiei energetice a României şi la realizarea obiectivelor strategice ale OMV Petrom. PPA-ul este un acord pachet, care reuneşte trei PPA-uri încheiate între DRI şi OMV Petrom, pe o perioadă de 8,5 ani, pentru aproximativ 100 GWh pe an la un preţ fix, incluzând vânzarea directă de electricitate şi Garanţii de Origine", se menţionează în comunicat.
Acordul include trei PPA-uri (contracte bilaterale negociate direct în domeniul energiei sau aşa-numitele Power Purchase Agreements - n.r.) care vizează diferite proiecte fotovoltaice din portofoliul DRI din România, ce se întinde pe o durată de 8,5 ani şi acoperă aproximativ 100 GWh pe an la un preţ fix.
"Acordul va ajuta la accelerarea tranziţiei energetice a României şi la realizarea obiectivelor strategice ale OMV Petrom. PPA-ul este un acord pachet, care reuneşte trei PPA-uri încheiate între DRI şi OMV Petrom, pe o perioadă de 8,5 ani, pentru aproximativ 100 GWh pe an la un preţ fix, incluzând vânzarea directă de electricitate şi Garanţii de Origine", se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, livrarea directă a energiei electrice va începe în ianuarie 2026, OMV Petrom urmând să achiziţioneze 62% din energia produsă de centralele fotovoltaice Glodeni I şi Glodeni II ale DRI, proiecte cu o capacitate combinată de 113 MWp.
Începând din ianuarie 2027, OMV Petrom va achiziţiona 50% din producţia parcului fotovoltaic Văcăreşti al DRI, cu o capacitate de 126 MWp, a cărui construcţie va începe în 2025.
"Este un acord important pentru DRI şi pentru sectorul regenerabil din România, fiind cel mai mare acord de achiziţie directă de energie solară din ţară. Asigurarea unor acorduri pe termen lung de achiziţie a energiei este esenţială pentru a facilita creşterea energiei regenerabile şi demonstrează că energia curată reprezintă o alternativă competitivă. Suntem încântaţi să semnăm acest acord cu OMV Petrom, una dintre cele mai mari şi puternice companii din România. Prin acest acord, contribuim la accelerarea tranziţiei energetice a României şi la realizarea obiectivelor strategice ale OMV Petrom", a afirmat John Stuart, directorul general al DRI, citat în comunicat.
Energia produsă de proiectele DRI care nu va fi vândută prin PPA-ul cu OMV Petrom va fi tranzacţionată pe piaţă prin subsidiara DTEK, D.Trading, se mai arată în comunicat.
DRI deţine în prezent 299 MW în portofoliul său din România, inclusiv primul parc eolian construit în ţară în ultimul deceniu. Compania îşi propune să construiască 1 GW de energie regenerabilă şi proiecte de stocare a energiei în România până în 2030. În total, în pieţele sale prioritare, DRI are un portofoliu de 1,3 GW de proiecte operaţionale, în construcţie şi în diverse etape de dezvoltare - în linie cu obiectivul său de a construi un portofoliu de 5 GW până în 2030.
DRI este o companie dedicată să accelereze tranziţia energetică în Europa Centrală şi de Sud-Est. Misiunea companiei este de a lucra în ţări cu potenţial din Europa pentru a contribui la atingerea obiectivelor net zero, prin dezvoltarea unui portofoliu de 5 GW de energie regenerabilă şi baterii de stocare până în 2030. DRI lucrează în acest moment în Croaţia, Italia, Polonia şi România. A dezvoltat deja un portofoliu de energie eoliană onshore şi solară, iar la finalul anului 2023 a finalizat construcţia primelor parcuri solare şi eoliene în România, care acum produc energie.
DRI este subsidiară a Grupului DTEK, cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din Ucraina, care dezvoltă proiecte de energie regenerabilă în UE.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1267 / 19466 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...