ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa birourilor din Bucureşti, la cel mai scăzut nivel de livrări din ultimele două decenii (consultanţi)

20 Martie 2025   |   Agerpres

La ora actuală, în Bucureşti, clădirile care formează top 20 al celor cu cele mai mari suprafeţe libere au o rată de neocupare de aproximativ 33%, în timp ce pentru restul de aproape 190 de proiecte de birouri, rata de neocupare este de 7%.

 
 
Piaţa birourilor din Bucureşti a înregistrat, anul trecut, cel mai scăzut nivel de livrări din ultimele două decenii, cu un singur proiect major finalizat, iar cererea totală de închiriere s-a diminuat cu 18% faţă de datele din 2023, relevă o analiză de specialitate, publicată joi.

"Cererea totală de leasing a scăzut anul trecut la aproximativ 340.000 de metri pătraţi (...). În schimb, cererea nouă s-a menţinut la 116.000 de metri pătraţi, uşor peste nivelul din 2023. Diferenţa dintre cererea totală şi cea nouă reflectă impactul reînnoirilor de contracte, pe măsură ce marile companii şi-au amânat deciziile din cauza incertitudinilor privind modelul de lucru hibrid post-pandemie. Acum, odată ce multe dintre aceste contracte au fost semnate în anii precedenţi, piaţa revine la un ritm mai stabil. Totuşi, cererea nouă, care include doar contractele ce adaugă suprafeţe ocupate în mod real, rămâne sub media anuală a ultimului deceniu, de 126.000 de metri pătraţi, şi mult sub recordul din 2017, de aproximativ 170.000 de metri pătraţi. Aceasta indică o creştere mai lentă a pieţei şi o expansiune mai prudentă în rândul companiilor", a explicat, într-un comunicat de presă, Victor Coşconel, partener şi head of leasing Office & Industrial Agencies la Colliers.


Potrivit datelor centralizate de compania de consultanţă imobiliară, tot mai multe companii îşi încurajează angajaţii să revină la birou, ceea ce generează un interes crescut pentru spaţii moderne şi eficiente energetic. La ora actuală, în Bucureşti, clădirile care formează top 20 al celor cu cele mai mari suprafeţe libere au o rată de neocupare de aproximativ 33%, în timp ce pentru restul de aproape 190 de proiecte de birouri, rata de neocupare este de 7%.

În 2024, cererea nouă a reprezentat doar o treime din cererea totală, un pondere mai mică decât în anii precedenţi, când depăşea constant 40% şi, în unele cazuri, se apropia de 50%, notează consultanţii.

În acest context, sectorul IT&C a rămas principalul motor al cererii de leasing, cu o acoperire de 37% din total, urmat de serviciile profesionale şi de business (fără sectorul financiar) - cu 18%.

Totodată, consultanţii Colliers au observat că tot mai multe companii conştientizează că, pentru a încuraja prezenţa fizică la birou, trebuie să investească în spaţii moderne şi confortabile. Astfel, chiriaşii preferă clădirile noi, eficiente energetic şi bine conectate la reţeaua de transport, care înregistrează o rată de neocupare mult mai mică decât restul pieţei. În schimb, clădirile mai vechi, situate în zone mai puţin accesibile şi care nu au fost modernizate, pierd din atractivitate în faţa noilor dezvoltări.

În ceea ce priveşte chiriile, nivelul acestora s-a stabilizat în mare parte, însă în zonele centrale, inclusiv în Central Business District (CBD), presiunile de creştere se menţin, reiese din analiza citată.

"Disponibilitatea scăzută a spaţiilor face tot mai dificilă găsirea unor opţiuni pentru chiriaşi, oferindu-le proprietarilor oportunitatea de a majora preţurile. Acest trend ar putea continua şi în 2025, dacă dinamica pieţei îl va susţine. Rata de neocupare a depăşit uşor 14% la jumătatea lui 2024. Consultanţii Colliers atrag atenţia că se observă diferenţe tot mai substanţiale între clădirile calitative şi cele mai puţin calitative, dar şi între zonele bine conectate şi cele care suferă în zona de infrastructură. Aceste diferenţe se văd în dinamica şi nivelul chiriilor, precum şi în gradul total de ocupare. Astfel, deşi rata de neocupare medie se află în jurul a 14%, clădirile cu cele mai mari suprafeţe libere au o rata de neocupare de 33%. O parte suferă din cauza unor factori temporari (de pildă, plecarea unor chiriaşi mai mari), în timp ce gradul mai scăzut de ocupare cu care se confruntă altele este mai degrabă cauzat de aspecte precum o eficienţă energetică mai redusă a clădirii sau o poziţionare mai puţin favorabilă pentru angajaţii care ar urma să le utilizeze", notează sursa citată.

Previziunile specialiştilor pentru 2025 arată o uşoară scădere a cererii noi pentru spaţii de birouri.

"Deşi perspectivele pieţei în 2025 pot părea pesimiste, avantajele pe termen lung ale României rămân solide. Economia continuă să ofere unul dintre cele mai competitive raporturi dintre costul forţei de muncă şi productivitatea muncii din Europa. Pentru proprietarii de clădiri, piaţa nu este suprasaturată, având doar 3,4 milioane de metri pătraţi de spaţii de birouri, adică echivalentul a aproximativ 1.500 de metri pătraţi la 1.000 de locuitori în zona metropolitană Bucureşti. De fapt, piaţa pare subdezvoltată, mai ales că mai puţin de jumătate din acest stoc a fost livrat în ultimul deceniu. Totuşi, vechimea unei clădiri nu garantează eficienţa energetică sau respectarea celor mai noi standarde tehnice. O mare parte din stocul existent este învechită şi s-ar putea să nu mai corespundă cerinţelor marilor chiriaşi internaţionali. În acest context, piaţa ar trebui să rămână stabilă, iar capacitatea proprietarilor de a atrage chiriaşi să fie protejată. Această dinamică va susţine un flux gradual de noi investiţii, pe măsură ce cererea de leasing va creşte pe termen mediu", a declarat Coşconel.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor, ce operează prin trei platforme: Servicii Imobiliare, Consultanţă Tehnică şi Managementul Investiţiilor. Compania are venituri anuale de peste 4,8 miliarde de dolari, o echipă de 23.000 de profesionişti şi 99 de miliarde de dolari în active gestionate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 196 / 18918
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
INTERVIURI ESENȚIALE | Dr. Cosmin Vasile, Managing Partner - ZRVP: Într-o piață a avocaturii marcată de numeroase spin-off-uri, ZRVP se remarcă drept singura firmă de avocatură de anvergură care a luat naștere printr-o fuziune și s-a consolidat printr-o a doua fuziune. Concentrarea pe avocatură și nu pe business-ul pe care îl reprezintă avocatura a asigurat stabilitatea avocaților-cheie și a portofoliului de clienți
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Filip & Company a asistat Victoriabank în achiziția OCN “Microinvest” SRL în Republica Moldova. Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa de proiect
LegiTeam: Lawyer in Real Estate | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...