ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa de factoring a depăşit 4 miliarde de euro, la 6 luni, după un avans de 10% (Asociaţie)

16 Octombrie 2023   |   Agerpres

Factoringul intern, în ansamblu, a înregistrat un avans de 17%, atingând aproximativ 3,5 miliarde euro în prima jumătate a anului.

 
 
Piaţa românească de factoring a trecut de 4 miliarde euro la jumătatea acestui an, după un avans de 10% faţă de perioada similară a anului trecut, conform cercetării semestriale realizate de Asociaţia Română de Factoring (ARF).

Cercetarea organizaţiei are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci şi IFN-uri), non-membri dar şi estimări ale Asociaţiei cu privire la restul jucătorilor din piaţă.

"Cu fiecare analiză pe care o realizăm, ni se confirmă faptul că piaţa de factoring a atins un nivel de maturitate incontestabil, actanţii pieţei furnizând soluţii de finanţare care se pliază foarte bine pe orice context economic. Iată că, la jumătatea anului, reuşim să producem volume pe care, în urmă cu puţini ani, le marcam la sfârşitul unui an de activitate", a declarat Bogdan Roşu, preşedinte al Asociaţiei Române de Factoring.


Factoringul intern, în ansamblu, a înregistrat un avans de 17%, atingând aproximativ 3,5 miliarde euro în prima jumătate a anului. Una dintre cele mai spectaculoase creşteri se regăseşte pe segmentul factoringului revers, care a marcat un avans de 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, continuând evoluţia ascendentă.

"Cu o pondere de aproximativ 42% în operaţiunile de factoring intern, factoringul revers a devenit o opţiune de finanţare de bază pentru multe companii furnizoare de produse şi servicii pentru marile lanţuri de KA. De altfel, din datele noastre, pe zona de factoring intern, sectorul FMCG are şi cea mai mare pondere, de 17%, din totalul domeniilor de activitate care operează cu aceste tipuri de produse. Aici avem, în cifre absolute, un volum de peste 600 de milioane de euro la nivelul primului semestru al anului 2022, faţă de 500 de milioane, în 2022. Evoluţia consumului, întreţinută de temperarea evoluţiei inflaţiei, a contribuit în mare măsură la aceste volume realizate de sectorul FMCG", a precizat Bogdan Roşu.

Tot din punct de vedere al domeniilor de activitate, pe locul al doilea în cadrul factoringului intern se situează sectorul sectorul IT & C, cu o pondere de 15% (aproximativ 493 de milioane euro), urmat de Auto, utilaje şi echipamente cu 14% (479 de milioane de euro). O evoluţie de remarcat a avut şi sectorul energie, care, cu o contribuţie de 11% (370 de milioane de euro), şi-a dublat nivelul în perioada analizată faţă de anul precedent.

În rândul companiilor care au accesat finanţări prin factoring intern şi de export în prima jumătate a lui 2023, cele mai mari volume au fost derulate de companiile mari, cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro (47%), în timp ce companiile medii, cu cifra de afaceri cuprinsă între 5 şi 50 de milioane de euro, au avut o pondere de 33%. Companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au o pondere de 20% din volumul creanţelor cesionate în factoring.

Din totalul creanţelor cesionate în structuri de factoring intern şi de export, contribuţia cea mai mare (50%) este a companiilor din zona Bucureşti-Ilfov (1,96 miliarde euro), urmat de zona Sud - Muntenia cu 495 de milioane de euro. La polul opus se află companiile din zona de dezvoltare Nord-Est, acestea cesionând, prin factoring, creanţe de aproape 10 milioane euro.

"Din punct de vedere al comportamentului de plată, în ciuda provocărilor pieţei, constatăm ca situaţia firmelor româneşti care apelează la soluţii de factoring nu s-a deteriorat, ci a rămas stabilă, întârzierea medie la plată din partea debitorilor cedaţi, faţă de termenele contractuale, rămânând constantă şi anume 5 zile, acest lucru confirmând modul prudent în care băncile şi IFN-urile gestionează riscul pe produsele de factoring", a explicat Bogdan Roşu.

Studiul privind piaţa de factoring la nivelul primelor 6 luni din 2023 a fost derulat de către IPSOS Interactive Services în conformitate cu regulile Codului Internaţional de Cercetare de Piaţă şi Sociologică ICC/ESOMAR, în studiu fiind incluşi membrii ARF Access Financial Services IFN SA, Banca Comercială Română S.A., BRD - Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., EximBank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., precum şi alte instituţii financiare non-membre.

Factoringul este un complex de servicii, care are la bază procesul de achiziţie a creanţelor rezultate din livrarea de bunuri sau prestarea de servicii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2332 / 17345
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...