ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

01 Februarie 2023   |   Agerpres

Rapoartele confirmă faptul că piaţa unică rămâne un instrument-cheie pentru abordarea provocărilor actuale cu care se confruntă Europa şi subliniază importanţa îmbunătăţirii continue a funcţionării acesteia, precum şi impactul pieţei unice în ceea ce priveşte o valoare adăugată sporită pentru economia UE.

 
 
Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023" şi "Tabloul de bord al pieţei unice pentru 2022", ca parte a activităţilor care marchează cea de a 30-a aniversare a pieţei unice, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
 
Rapoartele confirmă faptul că piaţa unică rămâne un instrument-cheie pentru abordarea provocărilor actuale cu care se confruntă Europa şi subliniază importanţa îmbunătăţirii continue a funcţionării acesteia, precum şi impactul pieţei unice în ceea ce priveşte o valoare adăugată sporită pentru economia UE.
 
"Pe baza succesului înregistrat în ultimii 30 de ani, vom continua să colaborăm cu statele membre pentru a ne asigura că acestea aplică în mod corespunzător legislaţia UE şi că administraţiile lor nu creează noi obstacole, în special în domeniul serviciilor. În contextul geopolitic actual şi în condiţiile unei concurenţe mondiale acerbe, o piaţă unică funcţională va fi vitală pentru crearea de locuri de muncă şi pentru competitivitatea şi rezilienţa UE", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.
 
Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023 face bilanţul integrării pieţei unice şi analizează modul în care aceasta ajută Europa să facă faţă tensiunilor geopolitice actuale, să îmbunătăţească competitivitatea UE şi să sprijine tranziţia verde şi tranziţia digitală a economiei noastre.
 
Tabloul de bord al pieţei unice pentru 2022 arată modul în care piaţa unică aduce beneficii economiei UE. Acesta oferă o prezentare detaliată a modului în care normele privind piaţa unică a UE au fost aplicate în întregul Spaţiu Economic European şi are drept obiectiv identificarea unor îmbunătăţiri ale pieţei unice. Tabloul de bord se axează pe progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a legislaţiei UE, condiţiile generale de afaceri, integrarea pieţei unice şi alte obiective de politică majore, cum ar fi creşterea economică şi locurile de muncă, rezilienţa, economia digitală şi verde.
 
Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023 se axează pe necesitatea de a valorifica puterea pieţei unice pentru a asigura disponibilitatea capitalului, bunurilor, serviciilor şi competenţelor cruciale necesare pentru dubla tranziţie a Europei. În document se constată că sunt necesare progrese în ceea ce priveşte stimularea rezilienţei lanţurilor de aprovizionare, abordarea dependenţelor strategice, în special în ceea ce priveşte materiile prime critice, îmbunătăţirea integrării pe piaţa serviciilor şi asigurarea faptului că Europa dispune de tehnologiile şi competenţele necesare pentru a face faţă acestor provocări. Tabloul de bord al pieţei unice oferă dovezi suplimentare privind rezultatele obţinute până în prezent în ceea ce priveşte competitivitatea, comerţul, rezilienţa economică şi dubla tranziţie, indicând domeniile în care sunt posibile îmbunătăţiri. Acestea includ, de exemplu, reducerea barierelor din calea exercitării profesiilor (de exemplu, servicii juridice) sau recunoaşterea calificărilor profesionale (de exemplu, ghizi turistici) la nivel transfrontalier, îmbunătăţirea investiţiilor publice şi private, sprijinirea IMM-urilor şi continuarea eforturilor naţionale de sprijinire a dublei tranziţii.
 
Documentul evidenţiază modul în care noile abordări, inclusiv o mai bună utilizare a tehnologiei digitale şi a soluţiilor de e-guvernare - cum ar fi, printre altele, portalul digital unic şi sistemul tehnic bazat pe principiul "doar o singură dată" - vor conduce la o mai mare încredere între autorităţi şi vor reduce sarcina pentru întreprinderi şi administraţii.
 
De asemenea, atât Raportul anual privind piaţa unică, cât şi Tabloul de bord al pieţei unice evaluează beneficiile şi intensificarea schimburilor comerciale dintre statele membre permise de piaţa unică de la crearea sa. Tabloul de bord arată o integrare comercială în creştere după pandemia de COVID-19: în iunie 2022, comerţul în interiorul UE a reprezentat 60% din totalul schimburilor comerciale ale UE.
 
Întreprinderile beneficiază de pe urma unei mai bune asigurări a respectării normelor şi condiţiilor generale, dar există în continuare dificultăţi: tabloul de bord constată că implementarea şi asigurarea respectării normelor privind piaţa unică se îmbunătăţesc; acest lucru se reflectă în mai puţine proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva statelor membre în 2021, pentru prima dată în decursul a 4 ani. Tabloul de bord arată, de asemenea, o mai bună utilizare şi aplicare a mai multor instrumente esenţiale ale pieţei unice, cum ar fi Sistemul de informare al pieţei interne, Directiva privind transparenţa pieţei unice, precum şi o utilizare sporită a reţelei SOLVIT, care contribuie la prevenirea sau eliminarea obstacolelor în interiorul pieţei unice. În plus, potrivit percepţiei întreprinderilor din majoritatea statelor membre, în 2021 au scăzut sarcinile impuse de reglementare, dar întreprinderile se confruntă din ce în ce mai mult cu probleme legate de întârzierea efectuării plăţilor de către autorităţile publice, în special din cauza impactului pandemiei de COVID-19.
 
Ambele rapoarte vor contribui la discuţiile cu statele membre privind consolidarea pieţei unice şi la activitatea viitoare a Comisiei de a se asigura că piaţa unică îşi atinge întregul potenţial de sprijinire a rezilienţei şi a competitivităţii economiei europene. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6947 / 19564
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...