ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

01 Februarie 2023   |   Agerpres

Rapoartele confirmă faptul că piaţa unică rămâne un instrument-cheie pentru abordarea provocărilor actuale cu care se confruntă Europa şi subliniază importanţa îmbunătăţirii continue a funcţionării acesteia, precum şi impactul pieţei unice în ceea ce priveşte o valoare adăugată sporită pentru economia UE.

 
 
Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023" şi "Tabloul de bord al pieţei unice pentru 2022", ca parte a activităţilor care marchează cea de a 30-a aniversare a pieţei unice, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
 
Rapoartele confirmă faptul că piaţa unică rămâne un instrument-cheie pentru abordarea provocărilor actuale cu care se confruntă Europa şi subliniază importanţa îmbunătăţirii continue a funcţionării acesteia, precum şi impactul pieţei unice în ceea ce priveşte o valoare adăugată sporită pentru economia UE.
 
"Pe baza succesului înregistrat în ultimii 30 de ani, vom continua să colaborăm cu statele membre pentru a ne asigura că acestea aplică în mod corespunzător legislaţia UE şi că administraţiile lor nu creează noi obstacole, în special în domeniul serviciilor. În contextul geopolitic actual şi în condiţiile unei concurenţe mondiale acerbe, o piaţă unică funcţională va fi vitală pentru crearea de locuri de muncă şi pentru competitivitatea şi rezilienţa UE", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.
 
Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023 face bilanţul integrării pieţei unice şi analizează modul în care aceasta ajută Europa să facă faţă tensiunilor geopolitice actuale, să îmbunătăţească competitivitatea UE şi să sprijine tranziţia verde şi tranziţia digitală a economiei noastre.
 
Tabloul de bord al pieţei unice pentru 2022 arată modul în care piaţa unică aduce beneficii economiei UE. Acesta oferă o prezentare detaliată a modului în care normele privind piaţa unică a UE au fost aplicate în întregul Spaţiu Economic European şi are drept obiectiv identificarea unor îmbunătăţiri ale pieţei unice. Tabloul de bord se axează pe progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a legislaţiei UE, condiţiile generale de afaceri, integrarea pieţei unice şi alte obiective de politică majore, cum ar fi creşterea economică şi locurile de muncă, rezilienţa, economia digitală şi verde.
 
Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023 se axează pe necesitatea de a valorifica puterea pieţei unice pentru a asigura disponibilitatea capitalului, bunurilor, serviciilor şi competenţelor cruciale necesare pentru dubla tranziţie a Europei. În document se constată că sunt necesare progrese în ceea ce priveşte stimularea rezilienţei lanţurilor de aprovizionare, abordarea dependenţelor strategice, în special în ceea ce priveşte materiile prime critice, îmbunătăţirea integrării pe piaţa serviciilor şi asigurarea faptului că Europa dispune de tehnologiile şi competenţele necesare pentru a face faţă acestor provocări. Tabloul de bord al pieţei unice oferă dovezi suplimentare privind rezultatele obţinute până în prezent în ceea ce priveşte competitivitatea, comerţul, rezilienţa economică şi dubla tranziţie, indicând domeniile în care sunt posibile îmbunătăţiri. Acestea includ, de exemplu, reducerea barierelor din calea exercitării profesiilor (de exemplu, servicii juridice) sau recunoaşterea calificărilor profesionale (de exemplu, ghizi turistici) la nivel transfrontalier, îmbunătăţirea investiţiilor publice şi private, sprijinirea IMM-urilor şi continuarea eforturilor naţionale de sprijinire a dublei tranziţii.
 
Documentul evidenţiază modul în care noile abordări, inclusiv o mai bună utilizare a tehnologiei digitale şi a soluţiilor de e-guvernare - cum ar fi, printre altele, portalul digital unic şi sistemul tehnic bazat pe principiul "doar o singură dată" - vor conduce la o mai mare încredere între autorităţi şi vor reduce sarcina pentru întreprinderi şi administraţii.
 
De asemenea, atât Raportul anual privind piaţa unică, cât şi Tabloul de bord al pieţei unice evaluează beneficiile şi intensificarea schimburilor comerciale dintre statele membre permise de piaţa unică de la crearea sa. Tabloul de bord arată o integrare comercială în creştere după pandemia de COVID-19: în iunie 2022, comerţul în interiorul UE a reprezentat 60% din totalul schimburilor comerciale ale UE.
 
Întreprinderile beneficiază de pe urma unei mai bune asigurări a respectării normelor şi condiţiilor generale, dar există în continuare dificultăţi: tabloul de bord constată că implementarea şi asigurarea respectării normelor privind piaţa unică se îmbunătăţesc; acest lucru se reflectă în mai puţine proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva statelor membre în 2021, pentru prima dată în decursul a 4 ani. Tabloul de bord arată, de asemenea, o mai bună utilizare şi aplicare a mai multor instrumente esenţiale ale pieţei unice, cum ar fi Sistemul de informare al pieţei interne, Directiva privind transparenţa pieţei unice, precum şi o utilizare sporită a reţelei SOLVIT, care contribuie la prevenirea sau eliminarea obstacolelor în interiorul pieţei unice. În plus, potrivit percepţiei întreprinderilor din majoritatea statelor membre, în 2021 au scăzut sarcinile impuse de reglementare, dar întreprinderile se confruntă din ce în ce mai mult cu probleme legate de întârzierea efectuării plăţilor de către autorităţile publice, în special din cauza impactului pandemiei de COVID-19.
 
Ambele rapoarte vor contribui la discuţiile cu statele membre privind consolidarea pieţei unice şi la activitatea viitoare a Comisiei de a se asigura că piaţa unică îşi atinge întregul potenţial de sprijinire a rezilienţei şi a competitivităţii economiei europene. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4627 / 17244
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...