ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preţul aurului a depăşit pragul de 3.000 de dolari ̸ uncie, pentru prima dată în istorie (analiză)

17 Martie 2025   |   Agerpres

Scăderea ratelor dobânzilor, războiul dintre Ucraina şi Rusia, achiziţiile record ale băncilor centrale şi, mai recent, incertitudinea privind politicile tarifare ale preşedintelui Donald Trump sunt câteva dintre motivele pentru care preţul aurului a crescut semnificativ.

 
 
Preţul aurului a depăşit la finalul săptămânii trecute pentru prima dată în istorie pragul psihologic de 3.000 de dolari pe uncie troy (31,1 grame), iar specialiştii estimează că metalul galben se va scumpi la peste 3.300 de dolari în 2025, potrivit unei analize de specialitate, dată luni publicităţii.

Scăderea ratelor dobânzilor, războiul dintre Ucraina şi Rusia, achiziţiile record ale băncilor centrale şi, mai recent, incertitudinea privind politicile tarifare ale preşedintelui Donald Trump sunt câteva dintre motivele pentru care preţul aurului a crescut semnificativ.

"Aurul este un activ care străluceşte în perioade de instabilitate politică şi economică şi devine o alegere din ce în ce mai comună în rândul investitorilor, inclusiv al celor români", se arată într-o analiză realizată de Tavex România.


Conform sursei citate, undeva la 90% dintre investitorii români aleg să achiziţioneze produse de greutăţi mai mari, începând cu lingouri de 20 de grame. Logica este că, dacă produsul este mai mare, preţul per gram de aur pur este mai mic.

Această relaţie inversă derivă din costurile de ambalare şi logistică, în special, întrucât aceleaşi condiţii trebuie asigurate pentru lingourile de un gram precum în cazul celor de 100 de grame. Diferenţele principale constau în lichiditate. Cu cât un produs este mai mic, cu atât este mai uşor de vândut, spun reprezentanţii Tavex România.

"Aurul de investiţii este unul dintre cele mai sigure instrumente din lume. Acesta poate fi cumpărat şi vândut oriunde în lume, la un preţ apropiat de cel internaţional. Este important de înţeles, însă, că investiţia în aur se realizează pe termen lung, de cel puţin trei ani. Totodată, aurul este un activ care să menţină puterea de cumpărare pe termen lung, dar este şi un instrument de diversificare în cazul perioadelor de instabilitate. Aurul, precum acţiunile, obligaţiunile şi imobiliarele, prezintă anumite riscuri. O alocare de 5%-10% a portofoliului investiţional către aur este considerată ca fiind suficientă pentru majoritatea investitorilor", susţine Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al companiei.

În cazul investitorilor români, aproximativ 80% dintre cei care investesc în aur fizic aleg lingourile. În Bulgaria, o piaţă unde compania Tavex este prezentă din anul 2009, cele mai populare produse în rândul clienţilor bulgari în ultimul an au fost lingourile de 50 de grame de la rafinăria elveţiană Valcambi, monedele de o uncie troy (31,1 grame), în special Cangur Australian, şi un clasic al monedelor istorice - 20 de franci francezi Napoleon al III-lea.

Totodată, vânzările pe piaţa bulgară se realizează în proporţie de 60/40 în favoarea lingourilor, un aspect explicabil prin diversitatea de gramaje disponibile, de la foarte mici la foarte mari, adaptate pentru orice buget.

"Decizia dintre achiziţionarea unui lingou sau a unei monede se poate face ţinând cont de mai multe criterii. În primul rând, din punct de vedere legislativ, se consideră aur de investiţii monedele produse după anul 1800, cu un conţinut de cel puţin 90% aur pur şi care sunt sau au fost mijloc de schimb legal în ţara producătoare. Spre deosebire, lingourile de aur de investiţii trebuie să aibă o puritate de cel puţin 99,5%. În cazul ambelor tipuri de produse, preţul final nu poate depăşi cu mai mult de 80% preţul de piaţă al aurului conţinut. Dincolo de aspectele legislative, se consideră că lingourile sunt mai sigure, întrucât vin sigilate în ambalaje vidate direct de la rafinării. Aceste ambalaje de plastic constituie certificatele lor de autenticitate. În cazul în care ambalajul ar fi deteriorat sub vreo formă, preţul de vânzare al lingoului scade, întrucât nu mai are statutul de produs investiţional. Spre deosebire, monedele vin de la monetării în tuburi de câte 20 sau 25. Acestea sunt amplasate, ulterior, în capsule de plastic transparent pentru a le proteja. Cu cât produsele au o puritate mai ridicată de aur, cu atât acestea trebuie gestionate cu mai multă atenţie, întrucât aurul este foarte maleabil. Deşi nu este o regulă, în general preţul monedelor de aur este ceva mai ridicat decât al lingourilor de aceeaşi greutate. Motivul constă în reprezentările intricate şi atenţia sporită acordată monedelor. În cazul unor serii limitate, precum monedele Lunar, Panda Chinezesc sau Cangur Australian, care îşi schimbă designul anual, preţul unei monede de aur de o uncie poate fi cu zece procente mai mare decât cel al unui lingou de o uncie. Atuul acestor serii limitate este că ele sunt realizate doar în anul în curs, căpătând, în timp, o valoare de colecţie", explică specialiştii.

De asemenea, pe termen lung, aurul tinde să depăşească randamentul obligaţiunilor guvernamentale din SUA sau chiar şi randamentul anualizat al unor indici bursieri, precum S&P500.

Totodată, aurul de investiţii este scutit de taxa pe valoarea adăugată (TVA) în Europa. Spre deosebire, bijuteriile nu au această excepţie, iar preţul lor deviază semnificativ (uneori fiind dublu) faţă de preţul aurului conţinut, motiv pentru care nu poate fi considerat o investiţie.

Fiind cel mai mare comerciant de aur de investiţii din Europa de Nord şi un jucător din ce în ce mai important pe piaţa din România şi Europa de Sud-Est, Tavex este un membru important al Grupului Tavid, înfiinţat în 1991. Tavex şi-a deschis porţile în România în 2019 şi are deja trei birouri în Bucureşti şi unul în Cluj. Tavex oferă produse de aur şi argint de investiţii fizice, de înaltă calitate, dar şi servicii de schimb valutar. Compania este specializată în oferirea de aur de investiţii, inclusiv monede de aur şi lingouri de aur, precum şi argint de investiţii, având în acelaşi timp condiţii atractive de schimb pentru cele 46 de valute.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 816 / 19518
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...