
Preţul aurului a depăşit pragul de 3.000 de dolari ̸ uncie, pentru prima dată în istorie (analiză)
17 Martie 2025
AgerpresScăderea ratelor dobânzilor, războiul dintre Ucraina şi Rusia, achiziţiile record ale băncilor centrale şi, mai recent, incertitudinea privind politicile tarifare ale preşedintelui Donald Trump sunt câteva dintre motivele pentru care preţul aurului a crescut semnificativ.
Preţul aurului a depăşit la finalul săptămânii trecute pentru prima dată în istorie pragul psihologic de 3.000 de dolari pe uncie troy (31,1 grame), iar specialiştii estimează că metalul galben se va scumpi la peste 3.300 de dolari în 2025, potrivit unei analize de specialitate, dată luni publicităţii.
Scăderea ratelor dobânzilor, războiul dintre Ucraina şi Rusia, achiziţiile record ale băncilor centrale şi, mai recent, incertitudinea privind politicile tarifare ale preşedintelui Donald Trump sunt câteva dintre motivele pentru care preţul aurului a crescut semnificativ.
"Aurul este un activ care străluceşte în perioade de instabilitate politică şi economică şi devine o alegere din ce în ce mai comună în rândul investitorilor, inclusiv al celor români", se arată într-o analiză realizată de Tavex România.
Scăderea ratelor dobânzilor, războiul dintre Ucraina şi Rusia, achiziţiile record ale băncilor centrale şi, mai recent, incertitudinea privind politicile tarifare ale preşedintelui Donald Trump sunt câteva dintre motivele pentru care preţul aurului a crescut semnificativ.
"Aurul este un activ care străluceşte în perioade de instabilitate politică şi economică şi devine o alegere din ce în ce mai comună în rândul investitorilor, inclusiv al celor români", se arată într-o analiză realizată de Tavex România.
Conform sursei citate, undeva la 90% dintre investitorii români aleg să achiziţioneze produse de greutăţi mai mari, începând cu lingouri de 20 de grame. Logica este că, dacă produsul este mai mare, preţul per gram de aur pur este mai mic.
Această relaţie inversă derivă din costurile de ambalare şi logistică, în special, întrucât aceleaşi condiţii trebuie asigurate pentru lingourile de un gram precum în cazul celor de 100 de grame. Diferenţele principale constau în lichiditate. Cu cât un produs este mai mic, cu atât este mai uşor de vândut, spun reprezentanţii Tavex România.
"Aurul de investiţii este unul dintre cele mai sigure instrumente din lume. Acesta poate fi cumpărat şi vândut oriunde în lume, la un preţ apropiat de cel internaţional. Este important de înţeles, însă, că investiţia în aur se realizează pe termen lung, de cel puţin trei ani. Totodată, aurul este un activ care să menţină puterea de cumpărare pe termen lung, dar este şi un instrument de diversificare în cazul perioadelor de instabilitate. Aurul, precum acţiunile, obligaţiunile şi imobiliarele, prezintă anumite riscuri. O alocare de 5%-10% a portofoliului investiţional către aur este considerată ca fiind suficientă pentru majoritatea investitorilor", susţine Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al companiei.
În cazul investitorilor români, aproximativ 80% dintre cei care investesc în aur fizic aleg lingourile. În Bulgaria, o piaţă unde compania Tavex este prezentă din anul 2009, cele mai populare produse în rândul clienţilor bulgari în ultimul an au fost lingourile de 50 de grame de la rafinăria elveţiană Valcambi, monedele de o uncie troy (31,1 grame), în special Cangur Australian, şi un clasic al monedelor istorice - 20 de franci francezi Napoleon al III-lea.
Totodată, vânzările pe piaţa bulgară se realizează în proporţie de 60/40 în favoarea lingourilor, un aspect explicabil prin diversitatea de gramaje disponibile, de la foarte mici la foarte mari, adaptate pentru orice buget.
"Decizia dintre achiziţionarea unui lingou sau a unei monede se poate face ţinând cont de mai multe criterii. În primul rând, din punct de vedere legislativ, se consideră aur de investiţii monedele produse după anul 1800, cu un conţinut de cel puţin 90% aur pur şi care sunt sau au fost mijloc de schimb legal în ţara producătoare. Spre deosebire, lingourile de aur de investiţii trebuie să aibă o puritate de cel puţin 99,5%. În cazul ambelor tipuri de produse, preţul final nu poate depăşi cu mai mult de 80% preţul de piaţă al aurului conţinut. Dincolo de aspectele legislative, se consideră că lingourile sunt mai sigure, întrucât vin sigilate în ambalaje vidate direct de la rafinării. Aceste ambalaje de plastic constituie certificatele lor de autenticitate. În cazul în care ambalajul ar fi deteriorat sub vreo formă, preţul de vânzare al lingoului scade, întrucât nu mai are statutul de produs investiţional. Spre deosebire, monedele vin de la monetării în tuburi de câte 20 sau 25. Acestea sunt amplasate, ulterior, în capsule de plastic transparent pentru a le proteja. Cu cât produsele au o puritate mai ridicată de aur, cu atât acestea trebuie gestionate cu mai multă atenţie, întrucât aurul este foarte maleabil. Deşi nu este o regulă, în general preţul monedelor de aur este ceva mai ridicat decât al lingourilor de aceeaşi greutate. Motivul constă în reprezentările intricate şi atenţia sporită acordată monedelor. În cazul unor serii limitate, precum monedele Lunar, Panda Chinezesc sau Cangur Australian, care îşi schimbă designul anual, preţul unei monede de aur de o uncie poate fi cu zece procente mai mare decât cel al unui lingou de o uncie. Atuul acestor serii limitate este că ele sunt realizate doar în anul în curs, căpătând, în timp, o valoare de colecţie", explică specialiştii.
De asemenea, pe termen lung, aurul tinde să depăşească randamentul obligaţiunilor guvernamentale din SUA sau chiar şi randamentul anualizat al unor indici bursieri, precum S&P500.
Totodată, aurul de investiţii este scutit de taxa pe valoarea adăugată (TVA) în Europa. Spre deosebire, bijuteriile nu au această excepţie, iar preţul lor deviază semnificativ (uneori fiind dublu) faţă de preţul aurului conţinut, motiv pentru care nu poate fi considerat o investiţie.
Fiind cel mai mare comerciant de aur de investiţii din Europa de Nord şi un jucător din ce în ce mai important pe piaţa din România şi Europa de Sud-Est, Tavex este un membru important al Grupului Tavid, înfiinţat în 1991. Tavex şi-a deschis porţile în România în 2019 şi are deja trei birouri în Bucureşti şi unul în Cluj. Tavex oferă produse de aur şi argint de investiţii fizice, de înaltă calitate, dar şi servicii de schimb valutar. Compania este specializată în oferirea de aur de investiţii, inclusiv monede de aur şi lingouri de aur, precum şi argint de investiţii, având în acelaşi timp condiţii atractive de schimb pentru cele 46 de valute.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 239 / 18941 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...