ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preţuri în creştere şi mai puţine locuinţe noi în Braşov şi Cluj; Constanţa, prima la apartamentele livrate (analiză)

06 August 2024   |   Agerpres

Şi livrările de locuinţe din Bucureşti şi împrejurimi au înregistrat o reducere semnificativă, în primul trimestru din acest an fiind finalizate cu aproape 32% mai puţine locuinţe noi comparativ cu perioada similară din 2023, potrivit Institutului Naţional de Statistică, datele SVN Romania indicând că în 2024 ar putea fi înregistrat cel mai mic număr de locuinţe noi finalizate din ultimii cinci ani.

 
 
Peste 45.000 de case şi apartamente au fost finalizate anul trecut în cele mai mari zece pieţe rezidenţiale regionale din România, cele mai multe fiind livrate în Bucureşti şi Ilfov, urmate de Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, conform unui raport realizat de o companie de consultanţă imobiliară, pe baza statisticilor oficiale.

Constanţa a urcat pe prima treaptă a celor mai mari pieţe rezidenţiale regionale din România, cu un nivel de aproape 5.000 de locuinţe noi livrate în oraş şi împrejurimi, în creştere cu aproape 31% faţă de rezultatul înregistrat în 2022, în special ca urmare a finalizărilor înregistrate în Mamaia - Năvodari, unde creşterea anuală a fost de 55%, se menţionează într-un comunicat al companiei SVN România.


Pe de altă parte, livrările de locuinţe noi înregistrate în Cluj-Napoca şi Braşov au continuat să se reducă. În Cluj-Napoca şi împrejurimi au fost finalizate aproximativ 4.200 de locuinţe noi în 2023, acest nivel fiind cu aproape 45% mai mic faţă de vârful din 2019. Acest nivel redus de livrări ar putea fi înregistrat şi în 2024, cu aproximativ 4.000 de locuinţe noi estimate spre finalizare, dar şi în anii următori.

"Numărul locuinţelor noi finalizate s-a redus la aproape jumătate în ultimii ani în Cluj-Napoca, în timp ce volumul de tranzacţii este net mai ridicat faţă de nivelul pre-pandemic. Aceasta este şi principala explicaţie pentru creşterea semnificativă a preţurilor locuinţelor din Cluj-Napoca, media actuală fiind de 2.900 de euro pe metrul pătrat, în creştere cu aproximativ 15% faţă de media înregistrată în urmă cu un an. Oraşul este în continuare un magnet, atât pentru investiţii cât şi pentru migraţia internă, iar anii următori ar urma să aducă un nivel la fel de redus de livrări rezidenţiale, ceea ce va menţine presiunea asupra preţurilor de tranzacţionare", a declarat Anamaria Burcă, managing partner SVN Romania, citată în comunicat.

O scădere a numărului de locuinţe finalizate s-a înregistrat în 2023 şi în Braşov, an în care oraşul de sub Tâmpa a înregistrat însă cel mai mare volum de tranzacţii imobiliare, exceptând regiunea Bucureşti - Ilfov, potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Până la finalul lui 2024 ar putea fi livrate aproximativ 3.700 de locuinţe noi în oraş şi împrejurimi, nivel care ar fi în uşoară scădere comparativ cu cel înregistrat anul trecut.

"Braşovul trece printr-un ciclu economic de creştere semnificativă, fiind în lumina reflectoarelor: se anunţă noi proiecte de investiţii, sectorul turistic atrage tot mai multe mărci de renume internaţional şi numeroase persoane din judeţele învecinate dar şi din cele din sudul ţării aleg relocarea în Braşov. Zonele metropolitane oraşului se dezvoltă, de asemenea, puternic şi există o cerere tot mai ridicată pe segmentul de case. Toate acestea au contribuit la creşterea preţurilor cu 19,1% în ultimul an, cel mai ridicat nivel înregistrat la nivel naţional, fiind depăşit astfel pragul de 2.000 de euro pe metrul pătrat util," a explicat Răzvan Caliţa, managing partner SVN Romania.

Şi livrările de locuinţe din Bucureşti şi împrejurimi au înregistrat o reducere semnificativă, în primul trimestru din acest an fiind finalizate cu aproape 32% mai puţine locuinţe noi comparativ cu perioada similară din 2023, potrivit Institutului Naţional de Statistică, datele SVN Romania indicând că în 2024 ar putea fi înregistrat cel mai mic număr de locuinţe noi finalizate din ultimii cinci ani.

"Suprafaţa autorizată spre construire în proiecte rezidenţiale s-a redus la aproximativ jumătate în ultimii ani în Bucureşti, într-un context de creştere anuală a numărului de locuinţe vândute cu peste 25% în primele şase luni din acest an. Scăderea numărului de locuinţe noi finalizate pe o perioadă de mai mulţi ani, coroborată cu creşterea tranzacţiilor, va duce la o creştere semnificativă de preţuri, Cluj-Napoca fiind un exemplu în acest sens. Piaţa rezidenţială din Bucureşti trece în prezent prin cel mai bun moment din punct de vedere al accesibilităţii cumpărării unei noi locuinţe, însă această situaţie nu se va menţine dacă parametrii actuali ai pieţei rămân neschimbaţi", a spus Victor Vremera, COO SVN Romania.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 17339
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...