
Primele 30 de companii cu acţionariat românesc vor ajunge la afaceri de 180 de miliarde de lei, în 2019 (analiză)
29 Noiembrie 2019
AGERPRESÎn topul pe anul trecut al celor mai importante 30 de companii cu acţionariat românesc conduce OMV Petrom care, prin cele două companii luate în calcul în analiză (OMV Petrom Marketing SRL şi OMV Petrom SA), a înregistrat afaceri cumulate de 35,6 miliarde de lei, în creştere cu 6 miliarde de lei faţă de nivelul din anul precedent.
Afacerile primelor 30 de companii care includ acţionariat românesc vor depăşi, în acest an, nivelul cumulat de 180 de miliarde de lei, cifră dublă faţă de cea înregistrată în urmă cu 10 ani, se estimează într-o analiză realizată de către specialiştii Frames.
Comparativ, la nivelul anului 2018, afacerile cumulate ale primelor 30 de companii care au acţionariat autohton au atins 164,1 miliarde de lei, faţă de 92 de miliarde de lei, în 2010. În acelaşi timp, profitabilitatea acestora a urmat aceeaşi tendinţă, de la 5,17 miliarde de lei - în 2010, la 12,1 miliarde de lei, în 2018.
În topul pe anul trecut al celor mai importante 30 de companii cu acţionariat românesc conduce OMV Petrom care, prin cele două companii luate în calcul în analiză (OMV Petrom Marketing SRL şi OMV Petrom SA), a înregistrat afaceri cumulate de 35,6 miliarde de lei, în creştere cu 6 miliarde de lei faţă de nivelul din anul precedent.
Comparativ, la nivelul anului 2018, afacerile cumulate ale primelor 30 de companii care au acţionariat autohton au atins 164,1 miliarde de lei, faţă de 92 de miliarde de lei, în 2010. În acelaşi timp, profitabilitatea acestora a urmat aceeaşi tendinţă, de la 5,17 miliarde de lei - în 2010, la 12,1 miliarde de lei, în 2018.
În topul pe anul trecut al celor mai importante 30 de companii cu acţionariat românesc conduce OMV Petrom care, prin cele două companii luate în calcul în analiză (OMV Petrom Marketing SRL şi OMV Petrom SA), a înregistrat afaceri cumulate de 35,6 miliarde de lei, în creştere cu 6 miliarde de lei faţă de nivelul din anul precedent.
Locurile următoare în clasament sunt ocupate, în ordinea cifrei de afaceri, de cele două firme ale Rompetrol - Rompetrol Rafinare SA şi Rompetrol Downstream SRL (ambele cu acţionariat mixt român şi olandez) - cu afaceri cumulate de 25 miliarde de lei, în 2018, în creştere de la 20 miliarde de lei, cu un an înainte.
Potrivit analizei Frames, clasamentul primelor 10 de companii este completat de Kaufland România SCS (acţionariat mixt - german şi român), cu afaceri de 10,8 miliarde de lei, Lidl Discount SRL (7,7 miliarde lei), Dedeman SRL (7,2 miliarde de lei), Engie SA (6 miliarde lei), Orange România SA (5,7 miliarde lei) şi Romgaz SA (4,96 miliarde lei).
Ierarhia valabilă pentru anul 2018 mai cuprinde business-uri cumulate de 60,7 miliarde de lei: Hidroelectrica SA, Dante International SA (eMag), Electrica Furnizare SA, Mediplus Exim SRL, E.ON Energie SA, Fildas Trading SRL, Altex România SA, OMV Petrom Gas SRL, Complexul Energetic Oltenia, Transelectrica SA, Telekom România Communication SRL, Takata România SRL, Alro SA, Oscar Downstream SRL, Coca-Cola HBC Romania SRL, Enel Energie Muntenia SA, Enel Energie SA, BlueAir Aviation SA, Nuclearelectrica SA şi Telekom România Mobile Communications SA.
La capitolul forţei de muncă, datele arată că, în 2018, cele 30 de firme luate în calcul în analiză raportau un număr de 97.598 de angajaţi, în scădere cu peste 16.000 faţă de anul precedent şi cu mai mult de 22.000 comparativ cu anul 2016.
Analiza companiei de consultanţă Frames a fost realizată pe baza datelor financiare comunicate la Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor Publice de companiile care includ şi acţionari români, în perioada 2010-2018.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 18155 / 19579 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...