ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Principalele aeroporturi din România şi infrastructura critică aeriană beneficiază de investiţii de aproape un miliard de euro (analiză)

24 Martie 2023   |   Agerpres

Unele dintre proiecte sunt în curs de derulare încă din 2022, majoritatea investiţiilor urmând a fi absorbite până în 2024.

 
 
Principalele aeroporturi din România, precum şi infrastructura critică aeriană beneficiază de investiţii de aproape un miliard de euro, pe fondul creşterii fluxului de pasageri care tranzitează România pe rutele aeriene, dar şi ca urmare a deciziilor strategice de întărire a bazelor NATO din România, pe fondul evoluţiilor geo-politice recente, arată o analiză realizată de o companie de consultanţă juridică.
 
Unele dintre proiecte sunt în curs de derulare încă din 2022, majoritatea investiţiilor urmând a fi absorbite până în 2024.
 
Potrivit specialiştilor ONV Law, finanţările provin din fonduri locale sau de la bugetul de stat, dar şi fondurile europene accesate de autorităţi au o pondere semnificativă în dezvoltarea infrastructurii aeriene locale. Unele proiecte de modernizare au fost începute anul trecut, iar altele vor fi demarate în 2023.
 
Conform datelor analizate de companie, cele mai mari opt investiţii sunt: Aeroportul Internaţional Henri Coandă, 163 milioane de euro pentru modernizarea căilor de rulare şi extinderea platformei de parcare a aeronavelor - lucrările au demarate în etape, în 2022, iar termenul de finalizare este de doi ani; Aeroportul Internaţional Braşov, 130 milioane de euro - acesta va deveni operaţional din 15 iunie 2023; Aeroportul Internaţional Craiova, 100 milioane de euro pentru construirea unui nou terminal - termenul de finalizare a lucrărilor fiind finalul anului 2024.
 
De asemenea, Aeroportul Internaţional Iaşi beneficiază de investiţii de 61 milioane de euro pentru extinderea terminalelor existente, termenul estimat de finalizare a lucrărilor fiind sfârşitul anului 2023 iar Aeroportul "Delta Dunării" Tulcea are alocate 27 milioane euro pentru modernizarea şi extinderea terminalului de pasageri şi modernizarea platformei de îmbarcare-debarcare şi a căii de rulare Alfa (construite în 1973). Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj-Napoca dispune de 46 milioane de euro pentru extinderea terminalului plecări, termenul de execuţie a lucrărilor fiind de 11 luni iar Aeroportul Internaţional "Mihail Kogalniceanu" Constanţa are 37 milioane de euro pentru investiţii într-un nou terminal, turn de control, parcare. Proiectul este în curs de licitaţie, iar termenul de execuţie a lucrărilor este de 7 luni.
 
Nu în ultimul rând, Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia SA are alocaţi 17 milioane euro pentru investiţii într-un nou terminal plecări curse externe, cu termen de proiectare şi execuţie de 20 de luni.
 
Potrivit analizei, şi în infrastructura aeriană critică vor fi realizate curând investiţii majore de peste 400 milioane de euro, în bazele NATO de la Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu, având în vedere cele mai recente evoluţii geo-politice.
 
Doar în 2022, casa de avocatură ONV Law a asistat astfel de proiecte majore de infrastructură, cu un volum de investiţii care însumează peste 50 de milioane de euro. Principalele provocări ale proiectelor de acest tip constau în termenele de execuţie mai scurte decât cele recomandate în studiile de fezabilitate din cauza lansării licitaţiilor cu întârziere, potrivit specialiştilor.
 
Contractele de finanţare au termene precise (cele care sunt încheiate pe POIM au termen decembrie 2023), iar autorităţile contractante prevăd în documentaţii ca termenul de execuţie să se finalizeze până la sfârşitul lui decembrie 2023 pentru a nu ieşi din prevederile finanţatorului. Aceste situaţii fac dificilă decizia operatorilor economici de a participa la licitaţie din cauza termenelor de execuţie impuse, care sunt prea scurte pentru astfel de lucrări de anvergură, precizează sursa citată.
 
"România este un hub important atât pentru călătoriile de business, dar şi pentru turismul medical şi chiar cel general, sezonier. În contextul regional recent şi al deciziilor strategice geo - politice, ne aşteptăm la un volum din ce în ce mai ridicat de investiţii în infrastructura aeriană critică", a declarat Alina Bilan, partener ONV Law şi specialist în achiziţii publice.
 
Fluxul de pasageri pe aeroporturile din ţară a revenit aproape de valorile înregistrate înainte de pandemie. Dacă în 2019 numărul pasagerilor depăşea 23 de milioane, în 2020 fluxul anual a fost de doar puţin peste 7 milioane, cu o uşoară creştere înregistrată în 2021 (11 milioane). În 2022, s-a înregistrat o creştere de 87% faţă de anul precedent, cu un volum de peste 21 de milioane de călători pe aeroporturile din România. Pentru 2023, estimările arată că se va înregistra un număr record de pasageri, de 24 de milioane. Până în 2040, numărul pasagerilor care vor alege transportul pe calea aeriană ar putea atinge pragul de 50 de milioane de călători, se menţionează în analiza citată.
 
ONV Law a fost fondată în anul 2000 şi acordă consultanţă juridică clienţilor privaţi şi instituţionali în domenii precum achiziţii publice şi concesiuni, market entry, dreptul aviaţiei şi infrastructură aeroportuară, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurenţei, dreptul mediului, precum şi dreptul digital. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5043 / 18268
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...