ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Principalele aeroporturi din România şi infrastructura critică aeriană beneficiază de investiţii de aproape un miliard de euro (analiză)

24 Martie 2023   |   Agerpres

Unele dintre proiecte sunt în curs de derulare încă din 2022, majoritatea investiţiilor urmând a fi absorbite până în 2024.

 
 
Principalele aeroporturi din România, precum şi infrastructura critică aeriană beneficiază de investiţii de aproape un miliard de euro, pe fondul creşterii fluxului de pasageri care tranzitează România pe rutele aeriene, dar şi ca urmare a deciziilor strategice de întărire a bazelor NATO din România, pe fondul evoluţiilor geo-politice recente, arată o analiză realizată de o companie de consultanţă juridică.
 
Unele dintre proiecte sunt în curs de derulare încă din 2022, majoritatea investiţiilor urmând a fi absorbite până în 2024.
 
Potrivit specialiştilor ONV Law, finanţările provin din fonduri locale sau de la bugetul de stat, dar şi fondurile europene accesate de autorităţi au o pondere semnificativă în dezvoltarea infrastructurii aeriene locale. Unele proiecte de modernizare au fost începute anul trecut, iar altele vor fi demarate în 2023.
 
Conform datelor analizate de companie, cele mai mari opt investiţii sunt: Aeroportul Internaţional Henri Coandă, 163 milioane de euro pentru modernizarea căilor de rulare şi extinderea platformei de parcare a aeronavelor - lucrările au demarate în etape, în 2022, iar termenul de finalizare este de doi ani; Aeroportul Internaţional Braşov, 130 milioane de euro - acesta va deveni operaţional din 15 iunie 2023; Aeroportul Internaţional Craiova, 100 milioane de euro pentru construirea unui nou terminal - termenul de finalizare a lucrărilor fiind finalul anului 2024.
 
De asemenea, Aeroportul Internaţional Iaşi beneficiază de investiţii de 61 milioane de euro pentru extinderea terminalelor existente, termenul estimat de finalizare a lucrărilor fiind sfârşitul anului 2023 iar Aeroportul "Delta Dunării" Tulcea are alocate 27 milioane euro pentru modernizarea şi extinderea terminalului de pasageri şi modernizarea platformei de îmbarcare-debarcare şi a căii de rulare Alfa (construite în 1973). Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj-Napoca dispune de 46 milioane de euro pentru extinderea terminalului plecări, termenul de execuţie a lucrărilor fiind de 11 luni iar Aeroportul Internaţional "Mihail Kogalniceanu" Constanţa are 37 milioane de euro pentru investiţii într-un nou terminal, turn de control, parcare. Proiectul este în curs de licitaţie, iar termenul de execuţie a lucrărilor este de 7 luni.
 
Nu în ultimul rând, Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia SA are alocaţi 17 milioane euro pentru investiţii într-un nou terminal plecări curse externe, cu termen de proiectare şi execuţie de 20 de luni.
 
Potrivit analizei, şi în infrastructura aeriană critică vor fi realizate curând investiţii majore de peste 400 milioane de euro, în bazele NATO de la Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu, având în vedere cele mai recente evoluţii geo-politice.
 
Doar în 2022, casa de avocatură ONV Law a asistat astfel de proiecte majore de infrastructură, cu un volum de investiţii care însumează peste 50 de milioane de euro. Principalele provocări ale proiectelor de acest tip constau în termenele de execuţie mai scurte decât cele recomandate în studiile de fezabilitate din cauza lansării licitaţiilor cu întârziere, potrivit specialiştilor.
 
Contractele de finanţare au termene precise (cele care sunt încheiate pe POIM au termen decembrie 2023), iar autorităţile contractante prevăd în documentaţii ca termenul de execuţie să se finalizeze până la sfârşitul lui decembrie 2023 pentru a nu ieşi din prevederile finanţatorului. Aceste situaţii fac dificilă decizia operatorilor economici de a participa la licitaţie din cauza termenelor de execuţie impuse, care sunt prea scurte pentru astfel de lucrări de anvergură, precizează sursa citată.
 
"România este un hub important atât pentru călătoriile de business, dar şi pentru turismul medical şi chiar cel general, sezonier. În contextul regional recent şi al deciziilor strategice geo - politice, ne aşteptăm la un volum din ce în ce mai ridicat de investiţii în infrastructura aeriană critică", a declarat Alina Bilan, partener ONV Law şi specialist în achiziţii publice.
 
Fluxul de pasageri pe aeroporturile din ţară a revenit aproape de valorile înregistrate înainte de pandemie. Dacă în 2019 numărul pasagerilor depăşea 23 de milioane, în 2020 fluxul anual a fost de doar puţin peste 7 milioane, cu o uşoară creştere înregistrată în 2021 (11 milioane). În 2022, s-a înregistrat o creştere de 87% faţă de anul precedent, cu un volum de peste 21 de milioane de călători pe aeroporturile din România. Pentru 2023, estimările arată că se va înregistra un număr record de pasageri, de 24 de milioane. Până în 2040, numărul pasagerilor care vor alege transportul pe calea aeriană ar putea atinge pragul de 50 de milioane de călători, se menţionează în analiza citată.
 
ONV Law a fost fondată în anul 2000 şi acordă consultanţă juridică clienţilor privaţi şi instituţionali în domenii precum achiziţii publice şi concesiuni, market entry, dreptul aviaţiei şi infrastructură aeroportuară, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurenţei, dreptul mediului, precum şi dreptul digital. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6234 / 19459
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...