
Proiect rectificare | Veniturile bugetului de stat se majorează cu 2,25 miliarde lei; cheltuielile cresc cu 285,7 milioane lei
06 August 2019
AGERPRESÎn ceea ce priveşte veniturile bugetului general consolidat, acestea se majorează, pe sold, cu suma de 3,752 miliarde lei.
Ministerul Finanţelor Publice prevede, în proiectul de rectificare bugetară, o majorare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat pe anul 2019 cu 2,251 miliarde lei şi a cheltuielilor cu 285,7 milioane lei.
Conform proiectului, publicat marţi dimineaţa pe site-ul MFP, în cazul veniturilor, influenţa se reflectă în principal pe următoarele categorii de venituri: impozit pe profit plus 1,608 miliarde lei, ca urmare a unor măsuri asumate de ANAF, dar şi a unei colectări mai bune a impozitului pe profit de la bănci; alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice plus 86,2 milioane lei; alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane fizice plus 130,8 milioane lei; impozite şi taxe pe proprietate plus 352,9 milioane lei, ca urmare a introducerii în buget a veniturilor estimate din taxa pe activele bancare.
Conform proiectului, publicat marţi dimineaţa pe site-ul MFP, în cazul veniturilor, influenţa se reflectă în principal pe următoarele categorii de venituri: impozit pe profit plus 1,608 miliarde lei, ca urmare a unor măsuri asumate de ANAF, dar şi a unei colectări mai bune a impozitului pe profit de la bănci; alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice plus 86,2 milioane lei; alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane fizice plus 130,8 milioane lei; impozite şi taxe pe proprietate plus 352,9 milioane lei, ca urmare a introducerii în buget a veniturilor estimate din taxa pe activele bancare.
Taxa pe valoarea adăugată va fi menţinută la nivelul programului de la lege, ca urmare a măsurilor întreprinse de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în vederea creşterii gradului de colectare şi conformare, dar şi a efectelor măsurii de restructurare financiară, cu minus 2,9 miliarde lei reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2019 pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale, precizează Nota de fundamentare a proiectului.
În cazul accizelor, este prevăzut un plus de 481,7 milioane lei, ca urmare a majorării accizei totale pentru ţigarete şi a introducerii băuturilor răcoritoare cu un conţinut ridicat de zaharuri în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate, iar la alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii un plus de 271,5 milioane lei.
La capitolul taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi este prevăzut un minus de 65,2 milioane lei, la impozitul pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale un plus de 67,3 milioane lei, la contribuţii de asigurări sociale un plus de 79,8 milioane lei, la venituri nefiscale un plus de 1,495 miliarde lei.
Sumele primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020 sunt în scădere cu 1,155 miliarde lei, în timp ce alte sume primite de la UE pentru programe operaţionale finanţate în cadrul obiectivului convergenţă sunt în creştere cu 1,8 miliarde lei.
Pe de altă parte, cheltuielile bugetului de stat anul 2019 se majorează, pe sold, cu suma de 285,7 milioane lei, influenţele pe principalele naturi de cheltuieli ale bugetului de stat fiind: cheltuielile de personal se diminuează cu 136,5 milioane lei; cheltuielile cu bunuri şi servicii cresc cu 88 milioane lei; cheltuielile cu subvenţiile se diminuează cu 381,3 milioane lei; transferurile între unităţi ale administraţiei publice se majorează cu 1,345 miliarde lei; alte transferuri se majorează cu 1,222 miliarde lei; proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare se diminuează cu 170,9 milioane lei; cheltuielile cu asistenţa socială se diminuează cu 421,4 milioane lei; proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020 scad cu 1,867 miliarde lei; alte cheltuieli cresc cu 62,3 milioane lei; fondurile de rezervă se majorează cu 566,4 milioane lei; cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă se diminuează cu 59,9 milioane lei; cheltuielile de capital scad cu 32,3 milioane lei; rambursările de credite externe şi interne cresc cu 70,6 milioane lei.
În ceea ce priveşte veniturile bugetului general consolidat, acestea se majorează, pe sold, cu suma de 3,752 miliarde lei.
Astfel, bugetele componente ale bugetului general consolidat care înregistrează majorări ale veniturilor sunt: bugetul de stat +2,251 miliarde lei, bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale +3,719 miliarde lei, bugetul asigurărilor pentru şomaj +834,3 milioane lei, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate +45,1 milioane lei. Diminuări ale veniturilor s-au înregistrat la bugetul asigurărilor sociale de stat -1,442 miliarde lei şi bugetul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii -415,6 milioane lei.
Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 3,959 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menţine la nivelul de 2,76% din PIB cât s-a stabilit iniţial, se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 18670 / 19553 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...