ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană: Sprijinul pentru moneda euro atinge un nou nivel record ridicat

05 August 2019   |   AGERPRES

Conform sursei citate, în ansamblul UE, sprijinul pentru moneda euro este stabil la 62%.

 
 
Sprijinul pentru uniunea economică şi monetară şi pentru moneda euro atinge un nou nivel record ridicat, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, peste trei sferturi dintre respondenţii din zona euro (76%) declarându-se în favoarea monedei unice a UE, se arată într-un comunicat publicat luni de Comisia Europeană (CE).

Conform sursei citate, în ansamblul UE, sprijinul pentru moneda euro este stabil la 62%.

Opiniile pozitive cu privire la situaţia economiilor naţionale prevalează (49% apreciază situaţia ca fiind bună şi 47% o apreciază ca fiind proastă). Majoritatea respondenţilor din 17 state membre afirmă că situaţia economică naţională este bună. Luxemburg (94%), Danemarca (91%) şi Olanda (90%) sunt ţările cu cele mai mari punctaje. Procentajul cel mai scăzut al opiniilor pozitive este observat în Grecia (7%), Croaţia şi Bulgaria (ambele cu 20%), Italia (22%), Spania (26%) şi Franţa (29%).


Noul sondaj Eurobarometru publicat luni arată o creştere puternică a percepţiei pozitive a cetăţenilor faţă de Uniunea Europeană în toate domeniile - de la economie la starea democraţiei. Acestea sunt cele mai bune rezultate de la sondajul Eurobarometru din iunie 2014 realizat înainte de intrarea în funcţie a Comisiei Juncker.

Încrederea în UE este la cel mai înalt nivel din 2014 şi rămâne superioară încrederii în guvernele sau parlamentele naţionale. Încrederea în UE a crescut în 20 de state membre, cu cele mai mari punctaje în Lituania (72%), Danemarca (68%) şi Estonia (60%). În plus, peste jumătate dintre respondenţi "tind să aibă încredere" în UE în Luxemburg (59%), Finlanda (58%), Portugalia (57%), Malta şi Suedia (ambele cu 56%), Bulgaria şi Ungaria (ambele cu 55%), Irlanda, Polonia, Olanda şi Cipru (toate cu 54%), România şi Austria (ambele cu 52%), Letonia şi Belgia (ambele cu 51%).

De la ultimul sondaj Eurobarometru standard din toamna lui 2018, procentajul de respondenţi care au o imagine pozitivă despre UE (45%) a crescut în 23 de state membre ale UE, cel mai evident în Cipru (47%, plus 11 puncte procentuale), Ungaria (52%, plus nouă puncte procentuale), Grecia (33%, plus opt puncte procentuale), România (60%, plus opt puncte procentuale) şi Portugalia (60%, plus şapte puncte procentuale). O creştere cu două puncte procentuale a fost înregistrată din toamna anului 2018, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani. 37% (plus un punct procentual, comparativ cu toamna anului 2018) dintre respondenţi au o imagine neutră despre UE, în timp ce mai puţin de o cincime au o imagine negativă (17%, minus trei puncte procentuale), acesta fiind cel mai mic scor în 10 ani.

Majoritatea europenilor sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE (61%, plus trei puncte procentuale), în timp ce doar 34% (minus trei puncte procentuale) sunt pesimişti. Cel mai ridicat nivel de optimism este în Irlanda (85%), Danemarca (79%), Lituania (76%) şi Polonia (74%). La celălalt capăt al clasamentului, optimismul este mai puţin pronunţat în Marea Britanie (47% faţă de 46%) şi în Franţa (50% faţă de 45%).

De asemenea, 55% dintre europeni declară că sunt mulţumiţi de modul în care funcţionează democraţia în UE, scorul cel mai mare înregistrat din toamna anului 2004 până în prezent (plus cinci puncte procentuale faţă de toamna anului 2018), în timp ce numărul celor "nesatisfăcuţi" a scăzut cu cinci puncte procentuale, la 36%.

Cei mai mulţi europeni sunt de acord că "vocea lor contează în UE". Media UE-28 atinge 56% (plus şapte puncte procentuale faţă de toamna anului 2018), cele mai mari punctaje fiind observate în Suedia (86%), Danemarca (81%) şi Olanda (76%).

În toate cele 28 de state membre, peste jumătate dintre respondenţi consideră că sunt cetăţeni ai UE. La nivelul UE în ansamblu, 73% au acest sentiment (plus două puncte procentuale faţă de toamna anului 2018), iar la nivel naţional punctajul variază de la 93% în Luxemburg, 88% în Germania şi 87% în Spania, la 57% în Grecia şi Italia şi 52% în Bulgaria.

O majoritate semnificativă a cetăţenilor UE sprijină "libera circulaţie a cetăţenilor UE, care pot să locuiască, să lucreze, să studieze şi să desfăşoare activităţi comerciale oriunde în UE" (81%, minus două puncte procentuale faţă de toamna anului 2018) şi în fiecare stat membru al UE peste două treimi dintre respondenţi împărtăşesc aceasta opinie, de la Lituania (94%) la Italia şi Marea Britanie (ambele cu 68%).

Imigraţia rămâne principala preocupare la nivelul UE, cu 34% din menţiuni, în pofida unei scăderi puternice (minus şase puncte procentuale faţă de toamna anului 2018). Schimbările climatice, care s-au aflat pe locul al cincilea în toamna anului 2018, constituie în prezent a doua cea mai importantă preocupare după o creştere puternică (plus şase puncte procentuale faţă de toamna anului 2018). Trei preocupări obţin punctaje identice: situaţia economică (18%, neschimbat), starea finanţelor publice ale statelor membre (18%, minus un punct procentual) şi terorismul (18%, minus două puncte procentuale), urmate de mediu - principala preocupare pentru 13% dintre respondenţi înregistrând o creştere de patru puncte procentuale.

Şomajul, care este în prezent pe cea de-a şaptea poziţie la nivelul UE (12%), rămâne principala preocupare la nivel naţional (21%, minus două puncte procentuale), împreună cu creşterea preţurilor/inflaţia/costul vieţii (21%, neschimbat), sănătatea şi securitatea socială (21%, plus un punct procentual). Problemele legate de mediu, climă şi energie urmează îndeaproape după o creştere puternică (20%, plus puncte procentuale). Imigraţia, cu 17% din menţiuni (minus patru puncte procentuale faţă de toamna anului 2018), nu se mai regăseşte printre primele trei preocupări la nivel naţional, pentru prima dată din primăvara anului 2014. Situaţia economică se situează pe locul al şaselea (16%, plus un punct procentual).

Acest sondaj Eurobarometru standard a fost realizat după alegerile europene, între 7 iunie şi 1 iulie 2019, în toate cele 28 de state membre ale UE şi în cele cinci ţări candidate. Printre principalele constatări se numără un sprijin record pentru moneda euro şi transformarea schimbărilor climatice în a doua preocupare majoră la nivelul UE, după imigraţie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16775 / 17657
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în lansarea unei emisiuni de obligațiuni verzi în valoare 700 mil. €. Ce avocați au fost în echipa de proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...