ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport PwC: Piața românească de fuziuni și achiziții a revenit pe creștere în trimestrul al treilea, cu 77 de tranzacții în valoare de peste 2 miliarde euro

10 Octombrie 2024   |   BizLawyer

Fondurile de investiții rămân în continuare prudente, diminuându-și numărul de tranzacții anunțate în piața locală pentru al cincilea trimestru consecutiv.

 
 
În pofida unei scăderi a numărului de tranzacții în prima jumătate a acestui an, trimestrul al treilea arată o revenire a activității pe piața românească de fuziuni și achiziții, cu 77 de operațiuni anunțate în perioada iulie-septembrie, față de 53 în intervalul similar din 2023. Sectorul de real estate, cel al bunurilor de consum și energia regenerabilă au fost principalii catalizatori ai acestei creșteri, generând peste 65% din numărul suplimentar de tranzacții anunțate în trimestrul al treilea.

“Dacă începutul anului oferea semnale incerte în ceea ce privește dinamica de anul acesta a pieței de fuziuni și achiziții, trimestrul trei a adus o revenire semnificativă care ne face să credem că multe din tranzacțiile anunțate acum erau în plină negociere în prima parte a anului. Piața românească se dovedește tot mai atractivă pentru investitorii strategici care doresc să își consolideze poziția și să beneficieze de evoluția unei piețe semnificative, ca mărime, în Europa Centrală și de Est, a cărei dezvoltare determină modificări structurale importante în mediul de afaceri”, a declarat George Ureche, Partener M&A, PwC Romania.


În valoare, piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat o creștere de peste 2,7 ori față de trimestrul trei al anului trecut, excluzând impactul IPO-ului Hidroelectrica din iulie 2023. Astfel, cele 77 de tranzacții anunțate au însumat peste 2 miliarde de euro, față de doar 750 de milioane de euro în trimestrul trei din 2023, fără a lua în calcul cele 1,9 miliarde de euro din listarea Hidroelectrica. Cele două tranzacții anunțate în august de PPC și, respectiv, Nala Renewables, cu parcurile eoliene achiziționate de la Evryo Power și OX2, au contribuit cu peste 900 de milioane de euro la valoarea totală a pieței, acestea fiind și cele mai mari două deal-uri din acest trimestru.

La nivelul primelor nouă luni ale anului, piața românească de fuziuni și achiziții a înregistrat un total de 192 de tranzacții anunțate, cu o valoare cumulată aproape 4,4 miliarde de euro, în creștere cu 6% an/an (fără a lua în calcul IPO-ul Hidroelectrica).

Energia verde rămâne în prim-plan

Dezvoltarea pieței locale de fuziuni și achiziții și atractivitatea ridicată a companiilor românești ce fac obiectul unor tranzacții este vizibilă în trimestrul trei al acestui an prin creșterea valorii medii a tranzacțiilor anunțate la 27 milioane euro față de doar 14 milioane euro în aceeași perioadă din 2023. Atât dimensiunea tot mai mare a business-urilor operate de companiile-țintă, cât și evaluările în creștere, au contribuit semnificativ la această dinamică.

Dacă în T3 din 2023 doar trei tranzacții raportate depășeau 40 de milioane de euro, în trimestrul trei al acestui an avem 10 astfel de tranzacții. Sectoarele de energie și real estate rămân reprezentative și în acest eșantion.

Tranzacțiile mici, sub 5 milioane de euro, au devenit tot mai rare în piața românească, ele având o pondere mai mică de 10% în T3 din 2024, față de 56% în același interval al anului trecut.

Având în vedere contribuția semnificativă a tranzacțiilor realizate cu companii operaționale sau de proiect care operează sau vor opera parcuri eoliene sau fotovoltaice, energia verde continuă să influențeze piața locală de tranzacții, prin reașezări de portofolii ale marilor jucători din piață (PPC, OMV Petrom, Premier Energy) și apariția unor noi nume (platforma globală de investiții în energie electrică și regenerabilă Nala Renewables) în producția locală de electricitate.

Investitorii strategici rămân cei mai activi cumpărători pe piața românească, 83% dintre tranzacțiile din primele nouă luni ale anului fiind realizate de aceștia. Fondurile de investiții rămân în continuare prudente, diminuându-și numărul de tranzacții anunțate în piața locală pentru al cincilea trimestru consecutiv. Sectoarele care încă atrag atenția fondurilor și unde acestea raportează deal-uri sunt mai ales cele de logistică & transport, producție specializată și retail.

Așteptări pentru finalul anului: tranzacții semnificative ar putea fi anunțate în servicii medicale

Pentru finalul anului așteptările sunt ca dinamica pozitivă a pieței înregistrată în trimestrul al treilea să continue, atât în volum, cât și în valoare. Având în vedere caracterul sezonier al pieței, dat de finalul anului calendaristic care coincide deseori cu finalul exercițiului financiar în corporații și în companii listate și momentum-ul economic și politic al României marcat de alegeri multiple și așteptarea unei reforme fiscale în 2025, ultimul trimestru reprezintă cel mai probabil un termen important pentru finalizarea multor tranzacții în curs de negociere pe piața locală.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 17734
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...